Anemie severă

Anemie severă

©

Autor:

Anemie severă

Anemia severă reprezintă o urgență medicală din cauza riscului crescut de deces al bolnavului în cauză.
Anemia este o afecțiune hematologică definită prin scăderea valorilor hemoglobinei sub 12 grame% la femei și sub 13 grame% la bărbați, scăderea valorilor hematocritului sub 35% la femei și sub 42% la bărbați și scăderea numărului de eritrocite sub valorile minime normale.

Anemiile uÈ™oare sunt, de cele mai multe ori, asimptomatice pe când, anemiile moderate È™i severe sunt însoÈ›ite de manifestări clinice caracteristice (astenie, dispnee de efort, cefalee, tahicardie, palpitaÈ›ii, durere precordială, paloare tegumentară, etc.).

Gradul de severitate al anemiilor este dat de valorile hemoglobinei și ale hematocritului.

  • În anemie uÈ™oară hemoglobina este cuprinsă între 8 È™i 11 g/dl, iar hematocritul este cuprins între 30% È™i 40%.
  • În anemie moderată hemoglobina este cuprinsă între 6 È™i 8 g/dl, iar hematocritul este cuprins între 22% È™i 30%.
  • În anemie severă valorile hemoglobinei sunt localizate sub 6 g/dl, iar cele ale hematocritului se află sub 22%.


Dacă anemia uÈ™oară sau cea moderată sunt mai mult sau mai puÈ›in însoÈ›ite de manifestări clinice specifice sindromului anemic, anemia severă asociază un tablou clinic accentuat, care afectează sever calitatea vieÈ›ii bolnavului în cauză.  [1], [2]

Din ce cauze apare o anemie severă?

Principalele mecanisme patogenice care pot duce la instalarea anemiei severe, la fel ca și a celorlalte tipuri de anemii (ușoară sau moderată), sunt reprezentate de pierderea crescută de ertitrocite (specifică anemiilor hemolitice sa posthemoragice) și scăderii prodcției de eritrocite (apărută prin insuficiență medulară).

De regulă, anemiile apărute printr-o pierdere crescută de eritrocite sunt datorate unor cauze periferice (de aici È™i termenul de anemii periferice), pe când anemiile apărute prin scăderea producÈ›iei de eritrocite sunt secundare unor cauze de natură centrală (anemii centrale).

Cauzele apariției anemiei severe sunt similare celorlalte tipuri de anemii (ușoare sau moderate):

  • AfecÈ›iuni digestive care determină apariÈ›ia pierderilor de sânge prin intermediul hemoragiilor digestive superioare sau inferioare (cancer de tract digestiv, ulcer gastro-duodenal, colită ulcero-hemoragică, hernii hiatale, diverticuloză colonică, diverticul Meckel-la copii, hemoroizi, parazitoze, polipoză, telangiectazie ereditară, ciroza hepatică)
  • AfecÈ›iuni pulmonare care duc la apariÈ›ia hemoptiziei (tuberculoză, cancer pulmonar, bronÈ™iectazie)
  • AfecÈ›iuni ginecologice care duc la apariÈ›ia menoragiilor sau a metroragiilor (fibroame uterine, tulburări hormonale, inflamaÈ›ii ale uterului sau ale anexelor, cacerul de col uterin, cencerul ovarian, cancerul endometrial)
  • Epistaxisul repetitiv
  • AfecÈ›iunile urinare însoÈ›ite de hematurie (litiază urinară, tumori urinare, polipi)
  • AfecÈ›iuni hematologice caracterizate prin hemoliză intrvasculară (hemoliza microangiopatică, hemoglobinuria paroxistică nocturnă)
  • Sindroamele hemoragice (tulburările coagulării sau ale fibrinolizei, vasculopatii, afecÈ›iuni trombocitare)
  • Donarea repetată de sânge de către persoanele care prezintă rezerve scăzute
  • MalabsorbÈ›ia.


De asemenea, pot fi descriși anumiți factori de risc care pot facilita apariția anemiilor severe:

  • Dieta alimentară restrictivă (aport alimentar inadecvat)
  • Consumul de droguri
  • Alcoolismul
  • Sarcina
  • Alăptarea
  • Perioada de creÈ™tere la copii
  • Dializa cronică
  • Administrarea anumitor medicamente, precum Azatioprină, 5-Fluorouracil, Acyclovir, Hidroxiuree, barbiturice, Fenitoin, Procarbazina etc.
  • Gastrectomia
  • Vârsta înaintată
  • Prematuritatea. [1], [2], [3], [4], [5]


Manifestări clinice specifice pentru o anemie severă

Manifestările clinice apărute în evoluÈ›ia anemiei severe pot fi similare celor apărute în cadrul anemiilor uÈ™oare sau moderate, însă apar la o intensitate mult mai mare È™i sunt însoÈ›ite de afectarea marcantă a calității vieÈ›ii bolnavilor în cauză.

Simptomatologia bolii este mult mai accentuată în cazul bolnavilor cu anemie severă. AceÈ™tia acuză frecvent astenie È™i oboseală extremă, durere precordiale, tahicardie, palpitaÈ›ii, cefalee intensă (predominant matinală), ameÈ›eli, tulburări de auz (acufene), tulburări de vedere (fosfene), scăderea capacității intelectuale, dispnee de repaus. În cele mai multe cazuri, calitatea vieÈ›ii bolnavilor cu anemie severă este grav afectată, aceÈ™tia fiind imobilizaÈ›i la pat pe tot parcursul zilei.

La examinarea clinică a bolnavilor cu anemie severă, medicul poate decela paloare a tegumentelor și a mucoaselor, apariția ragadelor comisurale, glosită (limbă lucioasă, netedă, de culoare roșie intensă), modificarea aspectului părului, acesta devenind uscat, friabil, cu tendința de albire precoce, piele uscată și descuamată, apariția hipotensiunii arteriale, unghii striate și friabile, koilonichie sau platonichie, apariția tulburărilor neurologice, apariția ozenei cu atrofia mucoasei nazale, scăderea imunității cu apariția frecventă a infecțiilor. [1], [2], [4]

Diagnosticarea anemiei severe

Diagnosticarea anemiilor se poate realiza prin determinarea hemoleucogramei complete; principalele elemente hematologice care trebuiesc urmărite sunt reprezentate de numărul de eritrocite, nivelul seric al hemoglobinei și nivelul seric al hematocritului.

Identificarea gradului de severitate al anemiilor se poate realiza prin determinarea valorilor hemoglobinei, a hematocritului È™i a numărului de eritrocite la nivelul sângelui periferic.

După cum spuneam anterior, anemia severă este definită prin scăderea valorilor hemoglobinei sub 6 grame% (sub 6 g/dl), a valorilor hematocritului sub 22% È™i a numărului de eritrocite la nivelul sângelui periferic sub 1 milion/mmc. [1], [2], [4]

Tratament pentru anemie severă

Anemia severă reprezintă o urgență medicală, din cauza riscului crescut de deces al bolnavului. Tratamentul corespunzător se realizează pe cale parenterală È™i presupune administrarea de sânge integral, masă eritrocitară sau derivate de sânge.

De asemenea, se recomandă corectarea deficitului existent, prin administrarea de fier, vitamină B12 sau acid folic.

  • În cazul anemiilor severe apărute prin deficit de fier, se recomandă administrarea pe cale parenterală (Fier polimaltozat, Fier Hausmann) sau intravenoasă (Fier elemental, Venofer) a preparatelor pe bază de fier.
  • În cazul anemiilor severe apărute prin deficit de vitamină B12, se recomandă administrarea injecÈ›iilor intramusculare cu vitamină B12.
  • În cazul anemiilor severe apărute prin deficit de acid folic, se recomandă administrarea de acid folic pe cale injectabilă, pe cale intramusculară sau intravenoasă.


Deseori, tratamentul etiologic È™i patogenic de corectare a anemiei severe trebuie asociat tratamentului suportiv. Acest tratament suportiv este reprezentat de oxigenoterapie, care trebuie administrată în cazul bolnavilor cu dispnee de repaus severă însoÈ›ită de dificultăți la respiraÈ›ie. [1], [2], [3], [4], [5]


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Analize pentru anemie
  • Când suspectezi că ai anemie? Cum se manifestă anemia?
  • Riscul de anemie este mai crescut la persoanele vârstnice care folosesc aspirină
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum