Antidepresivele pot slăbi rezistența oaselor prin încetinirea regenerării lor

©

Autor:

Antidepresivele pot slăbi rezistența oaselor prin încetinirea regenerării lor
Antidepresivele pot afecta sănătatea oaselor, conform unui studiu publicat în jurnalul Nature Medicine. Persoanele care beneficiază de tratament cu inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) pot prezenta un risc mai crescut de fracturi, însă nu este clar dacă acest efect este cauzat de medicament sau de depresia în sine.

Studiul a fost realizat în cadrul Universității Columbia (New York) și a arătat că administrarea medicamentului fluoxetin (ingredientul activ din Prozac) unui grup de șoareci timp de 6 săptămâni a dus la reducerii densității osoase.

Echipa de cercetare a identificat două stadii ale acestui proces, prin analiza densității oaselor, analiza sângelui și a activității genetice. În primele 3 săptămâni, s-a observat efectul ingredientului activ fluoxetin asupra osteoclastelor (celulele din sânge ce au rolul de resorbție a părții interne a osului), acesta producând deteriorarea osteoclastelor și implicit creșterea rezistenței osoase.

Ulterior, în următoarele săptămâni, nivelul ridicat de serotonină produs în urma administrării medicamentului a afectat abilitatea regiunii hipotalamice din creier de a favoriza dezvoltarea osoasă.

Cercetătorii spun că aceste efecte se observă și în cazul oamenilor. Pe termen scurt, persoanele care beneficiază de tratament cu fluoxetin prezintă risc mai redus de fracturi osoase, dar acest risc și resorbția osoasă cresc după administrarea tratamentului timp de cel puțin un an.

Sursa: New Scientist

Data actualizare: 05-10-2019 | creare: 08-09-2016 | Vizite: 2946
Bibliografie
Antidepressant makes bones weaker by slowing down new growth, link: https://www.newscientist.com/article/2104592-antidepressant-makes-bones-weaker-by-slowing-down-new-growth/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul personalizat al depresiei, posibil datorită unui test de sânge
  • Rezistența la antidepresive ar putea avea legătură cu metabolismul
  • Un pas important în combaterea efectelor negative ale tratamentului antidepresiv
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum