Antidepresivele pot slăbi rezistența oaselor prin încetinirea regenerării lor
Autor: Mancaș Mălina

Studiul a fost realizat în cadrul Universității Columbia (New York) și a arătat că administrarea medicamentului fluoxetin (ingredientul activ din Prozac) unui grup de șoareci timp de 6 săptămâni a dus la reducerii densității osoase.
Echipa de cercetare a identificat două stadii ale acestui proces, prin analiza densității oaselor, analiza sângelui și a activității genetice. În primele 3 săptămâni, s-a observat efectul ingredientului activ fluoxetin asupra osteoclastelor (celulele din sânge ce au rolul de resorbție a părții interne a osului), acesta producând deteriorarea osteoclastelor și implicit creșterea rezistenței osoase.
Ulterior, în următoarele săptămâni, nivelul ridicat de serotonină produs în urma administrării medicamentului a afectat abilitatea regiunii hipotalamice din creier de a favoriza dezvoltarea osoasă.
Cercetătorii spun că aceste efecte se observă și în cazul oamenilor. Pe termen scurt, persoanele care beneficiază de tratament cu fluoxetin prezintă risc mai redus de fracturi osoase, dar acest risc și resorbția osoasă cresc după administrarea tratamentului timp de cel puțin un an.
Sursa: New Scientist
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Depresie - un tratament ok?
- Tratament cu Rispolept Consta
- Mama sufera de depresie de 4 ani
- Cipralex si kilograme in plus
- Sertraline / Pareri
- Toc băiat de 15ani
- Ciocolata și antidepresive
- Antidepresive si probleme cu erectia