Antidepresivele utilizate în timpul sarcinii pot avea efecte negative asupra urmașilor

©

Autor:

Antidepresivele utilizate în timpul sarcinii pot avea efecte negative asupra urmașilor
Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, cele mai frecvent prescrise medicamente antidepresive în timpul sarcinii, pot interacționa cu inflamațiile determinate de infecții sau alte afecțiuni, sporind riscul urmașilor de modificări de neurodezvoltare pe tot parcursul vieții, sugerează o cercetare condusă de oamenii de știință de la Universitatea din Virginia.

Studiul actual, efectuat pe șoarecii de laborator, arată că interacțiunea dintre inflamația din organism și medicamentele antidepresive provoacă modificări dăunătoare ale placentei și ale deciduei (n. r porțiune a mucoasei uterine care menține legătura directă dintre mamă și copil), afectând creierul în curs de dezvoltare al rozătoarelor nou-născute. Descoperirile sugerează că inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei pot avea consecințe dăunătoare asupra sănătății bebelușilor, atunci când există o infecție sau o inflamație în organism.

„Rezultatele pot ajuta la explicarea creșterii prevalenței autismului în ultimele două decenii, deoarece, în urmă cu exact două decenii au fost lansate pe scară largă inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei”, a declarat autorul studiului, John Lukens, profesor la Universitatea din Virginia.

Medicamentele antidepresive din clasa inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei sunt utilizate cu regularitate în timpul sarcinii, fiind prescrise în aproximativ 80% dintre cazuri femeilor gravide care prezintă simptome de depresie. Deși sunt considerate o opțiune cu eficacitate ridicată pentru gestionarea depresiei la femeile însărcinate, inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei au fost asociați cu riscuri mai mari de naștere prematură, cât și cu diferite probleme de sănătate la copii.

Data actualizare: 23-12-2022 | creare: 23-12-2022 | Vizite: 379
Bibliografie
Antidepressant use, infection during pregnancy linked to neurodevelopmental changes in babies, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/12/221220113100.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Rezistența la antidepresive ar putea avea legătură cu metabolismul
  • Un pas important în combaterea efectelor negative ale tratamentului antidepresiv
  • Antidepresivele pot slăbi rezistența oaselor prin încetinirea regenerării lor
  •