Cazurile de gonoree înregistrează o creștere printre femeile tinere din Europa (studiu)

©

Autor:

Cazurile de gonoree înregistrează o creștere printre femeile tinere din Europa (studiu)
Gonoreea, o infecție bacteriană transmisă sexual, afectează în principal tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani. Un studiu publicat în jurnalul Eurosurveillance a evidențiat o creștere semnificativă a cazurilor de gonoree printre tinerii din 15 țări europene, cu o prevalență mai accentuată în rândul femeilor tinere decât al bărbaților. Această tendință ascendentă a început în a doua jumătate a anului 2022 și a depășit ratele de incidență raportate înaintea pandemiei COVID-19.
Pentru a evalua amploarea acestei creșteri, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a colectat date preliminare de la 17 țări pentru primele șase luni ale anului 2023. Analiza a inclus date din ultimii cinci ani înainte de pandemie și din 2022 – 2023, concentrându-se pe prevalența infecției în rândul femeilor și, separat, în rândul bărbaților, distingând modul de transmitere al infecției (heterosexual și homosexual).

Rezultatele indică o creștere pronunțată a cazurilor printre femeile cu vârsta între 20 și 24 de ani, cu un procent de creștere de 73% și 89% față de previziunile bazate pe datele istorice din 2015-2019. Printre bărbații cu transmitere heterosexuală a infecției, cea mai mare depășire a fost observată în primele șase luni ale anului 2023, dar într-o magnitudine mai mică decât în cazul femeilor tinere.

Analiza pe țări a arătat că în Danemarca, Islanda, Irlanda, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia și Slovenia, prevalența a depășit cu peste 100% așteptările în a doua jumătate a anului 2022 sau în prima jumătate a anului 2023. În Spania, depășirile au fost de aproximativ 116% în 2022 și 98% în 2023, în timp ce în Finlanda, Italia și Suedia, creșterea a fost de o magnitudine mai mică.

Cauzele acestei creșteri sunt considerate a fi schimbările în comportamentul sexual, inclusiv numărul de parteneri sexuali, tipurile de practici sexuale și utilizarea prezervativelor. De asemenea, este posibil ca tulpinile Neisseria gonorrhoeae responsabile pentru această creștere să producă simptome slabe sau deloc, dificultând diagnosticarea și prevenirea transmiterii infecției.

Aceste descoperiri subliniază necesitatea creșterii conștientizării riscurilor infecțiilor transmise sexual în rândul tinerilor, promovând practicile sexuale sigure și testarea periodică.

sursa: News Medical

Data actualizare: 14-03-2024 | creare: 14-03-2024 | Vizite: 186
Bibliografie
Gonorrhea cases spike among young women in Europe, new study reveals, link: https://www.news-medical.net/news/20240313/Gonorrhea-cases-spike-among-young-women-in-Europe-new-study-reveals.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Infecția cu Neisseria gonorrhoeae (N. gonorrhoeae, gonococcus, gonococ) - infecția gonococică
  • Vaccinul meningococic s-a dovedit a fi rentabil în protejarea bărbaților împotriva gonoreei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum