Antrenamentele de forță ar putea contracara efectele negative ale dietei cu un conținut ridicat de proteine

©

Autor:

Antrenamentele de forță ar putea contracara efectele negative ale dietei cu un conținut ridicat de proteine
O echipă de cercetători a descoperit că antrenamentul progresiv de forță prin utilizarea rezistenței poate proteja împotriva efectelor negative ale unei diete bogate în proteine. Studiul, publicat recent în revista eLife, examinează impactul unei astfel de diete asupra acumulării de grăsime și a homeostazei glucozei în contextul exercițiilor de rezistență.
În general, se consideră că proteinele sunt benefice pentru creșterea și forța musculară, însă la persoanele cu un stil de viață sedentar, o dietă bogată în proteine poate crește riscul de boli cardiovasculare, diabet și deces. Această problematică a generat un paradox, deoarece sportivii cu diete bogate în proteine par să fie printre cei mai sănătoși din punct de vedere metabolic.

Pentru a investiga această problemă, cercetătorii au utilizat un program de antrenament de forță bazat pe rezistență progresivă la șoareci. Un grup a fost hrănit cu o dietă săracă în proteine (7% din caloriile provenind din proteine), în timp ce un al doilea grup a primit o dietă bogată în proteine (36% din caloriile provenind din proteine). Programul de antrenament implica tracțiunea unui cărucior încărcat cu greutăți în creștere de-a lungul unei piste, de trei ori pe săptămână, timp de trei luni.

Rezultatele au arătat că, în cazul șoarecilor sedentari, dieta bogată în proteine a avut un impact negativ asupra sănătății metabolice, conducând la acumularea excesivă de grăsimi. În schimb, șoarecii care au efectuat exerciții de rezistență în timpul dietei bogate în proteine au prezentat o creștere musculară, în special la nivelul antebrațului, fără a acumula grăsimi. Cu toate acestea, exercițiile nu i-au protejat pe șoareci de efectele negative ale proteinei înalte asupra controlului nivelului de zahăr din sânge.

O observație suplimentară a fost că, deși șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în proteine au câștigat forță mai repede decât cei cu dietă săracă în proteine, nu s-a observat o diferență semnificativă în greutatea maximă pe care ambele grupuri au putut să o tracteze până la sfârșitul studiului.

Deși rezultatele sunt considerate solide, editorii subliniază câteva limitări, inclusiv faptul că utilizarea șoarecilor ca model ar putea limita aplicabilitatea generală a rezultatelor la oameni, datorită diferențelor fiziologice inherente.

În concluzie, cercetarea sugerează că exercițiile de rezistență ar putea proteja împotriva acumulării de grăsimi induse de o dietă bogată în proteine. Acest lucru ar putea oferi o cale pentru indivizii metabolic nesănătoși și sedentari, care urmează o dietă bogată în proteine sau iau suplimente proteice, să îmbunătățească starea lor metabolică prin introducerea unui program de exerciții de rezistență sau prin ajustarea aportului de proteine.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 21-10-2023 | creare: 21-10-2023 | Vizite: 315
Bibliografie
Strength training may reduce health risks of a high-protein diet, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/10/231018115634.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Câteva idei de mic dejun bogat în proteine
  • O nouă sursă durabilă de hrană: insectele
  • Creșterea aportului de proteine ​​nu determină creșterea masei musculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum