Relația dintre haltere și mortalitatea de orice cauză

©

Autor:

Relația dintre haltere și mortalitatea de orice cauză
Pentru o viață sănătoasă, se recomandă menținerea unei activități fizice zilnice prin exerciții aerobice și efort fizic cu greutăți. Cu toate acestea, există un număr limitat de studii despre efectul utilizării halterelor asupra stării de sănătate. Din acest motiv, o echipă de cercetător britanici a publicat recent în British Journal of Sports Medicine o lucrare despre relația dintre ridicarea greutăților (MSE) și mortalitatea de orice cauză.
Ghidurile americane recomandă cel puțin 150-300 de minute/săptămână de activitate fizică aerobă moderată sau 75-150 de minute/săptămână de activitate aerobă de intensitate crescută, alături de cel puțin două zile pe săptămână de exerciții pentru toate grupele musculare majore. Cu toate acestea, s-a observat faptul că doar 65% dintre americani îndeplinesc obiectivele de exerciții aerobe, 28% țin cont de recomandările de MSE, iar 24% respectă ambele tipuri de recomandări.

În studiul de față, au fost incluși 99.713 adulți din studii anterioare asupra cancerului de prostată, cel pulmonar, colorectal și cel ovarian, realizate în anul 1993. Participanții au fost rugați să completeze chestionare referitoare la nivelul de activitate și tipul de exerciții practicate, fiind astfel posibilă stabilirea legăturii dintre ridicarea de greutăți și mortalitate. Pentru anchetă, au fost evaluați și factori de risc importanți, precum stilul de viață sau factori de risc comportamentali.

Rezultatele studiului au fost surprinzătoare: s-a observat o rată de mortalitate mai mică la cei care practicau ridicarea de haltere și exerciții fizice aerobice, această legătură devenind independentă de alți factori individuali. Cu toate că s-a identificat o reducere a mortalității pentru majoritatea cazurilor de deces, inclusiv cea prin boli cardiovasculare, acest aspect nu a fost prezent și în cazul decesului prin cancer, rămânând o cauză importantă, indiferent de nivelul de activitate. În plus, s-a observat o relație mult mai semnificativă dintre ridicarea de greutăți și sexul feminin.

Grupul de persoane care a efectuat doar exerciții aerobe a avut o rată de mortalitate cu 32% mai mică, în timp ce grupul care a practicat MSA, fără exerciții aerobe a prezentat o rată cu 20% mai mică, iar persoanele care au realizat ambele tipuri de activitate au avut o șansă de deces cu 41% mai redusă.

Pentru studiile viitoare, cercetătorii își propun să obțină date suplimentare despre sesiunile de antrenament fizic, urmărite pe o perioadă mai lungă de timp, evaluând, astfel, și impactul perseverenței sau a lipsei de complianță asupra ratei finale de mortalitate.

sursa: News Medical
foto: Master1305/Shutterstock

Data actualizare: 04-10-2022 | creare: 04-10-2022 | Vizite: 398
Bibliografie
The relationship between weightlifting and all-cause mortality, link: https://www.news-medical.net/news/20220929/What-is-the-relationship-between-weightlifting-and-all-cause-mortality.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antrenamentele de rezistență îmbunătățesc capacitatea de regenerare a mușchilor
  • Falimentul poate fi fatal după vârsta de 50 de ani
  • Antrenamentul cu greutăți - ghidul începătorului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum