Cercetătorii au reușit să obțină reinversarea procesului de îmbătrânire la nivelul pielii

©

Autor:

Cercetătorii au reușit să obțină reinversarea procesului de îmbătrânire la nivelul pielii
Pe măsură ce procesul de îmbătrânire avansează, multe persoane încep să caute soluții pentru a încetini și a reduce semnele apărute.
Printr-un nou studiu, cercetătorii de la Institutul Babraham au reușit să deruleze ceasul biologic al celulelor înapoi cu 30 de ani, conform măsurătorilor moleculare. Constatările sunt rezultatul unei noi abordări a fenomenului de îmbătrânire, cu implicații semnificative pentru medicina regenerativă.

Oamenii de știință au urmărit dezvoltarea unei tehnici de întinerire la nivelul pielii, din dorința de a limita acumularea semnelor la nivelul genomului și de a crește capacitatea de funcționare a celulelor.

Cercetătorii au reușit să obțină în laborator reprogramarea celulelor stem, printr-o nouă metodă, numită „reprogramare tranzitorie în faza de maturare”. Astfel, ar fi eliminate modificările asociate vârstei. Celulele își pierd temporar specificitatea, urmând a-și recupera în scurt timp funcția. În urma procesului, acestea recâștigă markeri specifici precum noi fibroblaste și creșterea producției de colagen la nivelul pielii. Prin reglarea genomului și a ceasului intern, acestea au fost reprogramate să funcționeze ca niște celule cu 30 de ani mai tinere.

Fibroblastele produc colagen, necesar sănătății oaselor, a tendoanelor și ligamentelor, contribuind la structura țesuturilor și vindecarea rănilor. Fibroblastele întinerite produc mai mult colagen, prin comparație cu celulele care nu au trecut prin procesul de regenerare.

În viitor, această cercetare poate deschide și alte posibilități de tratament, pentru boli asociate înaintării în vârstă, cu modificări corespunzătoare ale genelor, precum boala Alzheimer (modificarea genei APBA2), dezvoltarea cataractei (controlul genei MAF), etc.

Mecanismul din spatele reprogramării celulare nu este pe deplin înțeles încă, fiind necesare mai multe studii. În schimb, inversarea îmbătrânirii și obținerea reprogramării celulare deschide un semnificativ orizont terapeutic.

sursa: Science Daily
foto: daily_creativity / stock.adobe.com

Data actualizare: 18-05-2022 | creare: 18-05-2022 | Vizite: 399
Bibliografie
Old skins cells reprogrammed to regain youthful function, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220408083901.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un vin care ar putea îmbunătăți elasticitatea pielii
  • Relația dintre microbiomul pielii și îmbătrânirea pielii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum