Candidoza - tipuri și caracteristici la bărbați și femei

©

Autor:

Candidoza - tipuri și caracteristici la bărbați și femei

Candidoza este o infecție oportunistă cauzată de Candida, o specie fungică foarte răspândită, care poate determina infecții sistemice sau localizate la nivelul unor multiple zone ale corpului. Printre cele mai frecvente localizări ale infecției cu această specie se numără:

  • cavitatea orală, faringele și esofagul;
  • aparatul genital și urinar;
  • tractul gastrointestinal;
  • regiunea mamară;
  • pielea. (1)


Candidoza orală

Candidoza din teritoriul oral apare ca urmare a multiplicării patologice a speciei fungice Candida albicans, prezentă în mod fiziologic în cavitatea orală și ținută sub control de bacteriile benefice întâlnite la acest nivel. Cu toate acestea, alterările sistemului imunitar și afectarea răspunsurilor acestuia pot genera multiplicarea patologică a acesteia, astfel apărând candidoza orală.

Din categoria factorilor de risc ce predispun o persoană la candidoza orală se numără:

  • administrarea de antibiotice sau corticosteroizi;
  • medicația împotriva xerostomiei;
  • purtarea protezelor;
  • infecția cu HIV;
  • cancerul;
  • fumatul;
  • diabetul. (2, 3)


Simptomatologia candidozei orale include apariția unor leziuni albicioase sau gălbui la nivelul mucoasei bucale, a limbii, gingiilor, labial sau palatinal. De asemenea, pacienții resimt și amorțeală sau arsuri în zonele afectate, precum și o textură asemănătoare bumbacului la trecerea limbii pe suprafața în cauză. Totodată, candidoza orală poate fi asociată cu sângerări în cazul ulcerațiilor leziunilor sau cu iritație și roșeață locală, dacă infecția a fost cauzată de prezența unor proteze incorect adaptate.

Prin urmare, prevenirea candidozei orale poate fi realizată prin obținerea unei igiene orale corecte și evitarea expunerii la factorii de risc ce o pot determina, precum administrarea de antibiotice prin care se perturbă dinamica bacteriilor benefice de la nivel oral sau fumatul. (3)

Candidoza cutanată

Candidoza întâlnită la nivelul pielii apare din cauza unei multitudini de factori de risc, printre care se numără:

  • administrarea excesivă de antibiotice sau corticosteroizi;
  • afectarea sistemului imunitar de către diabet sau sarcină;
  • uscarea incompletă a pielii;
  • purtarea de haine strâmte;
  • igienă precară cutanată;
  • obezitatea.


Cel mai frecvent simptom al candidozei cutanate este prezența unei iritații la nivelul zonei afectate, aceasta putând evolua spre apariția unor ulcerații sau a unor pustule dureroase. Deseori, infecția se regăsește în pliuri cutanate precum subrațul, între degete sau sub sâni, însă poate fi regăsită și la nivelul unghiilor sau comisurilor labiale.

Cu toate acestea, de elecție este efectuarea unui diagnostic diferențial cu alte afecțiuni ce pot determina apariția unor manifestări similare candidozei cutanate, precum:


Candidoza urogenitală

Tabloul clinic al candidozei genitale diferă în funcție de sex, astfel că persoanele de sex feminin prezintă dureri în timpul contactului sexual, iritații sau prurit vaginal, durere sau disconfort la urinare și secreții vaginale patologice. În contrast, bărbații înregistrează inflamații peniene ce pot fi localizate sau generalizate, diagnosticul de candidoză fiind obținut în urma evidențierii absenței altor agenți infecțioși.

Factorii de risc ai candidozei urogenitale sunt comuni celorlalte forme de infecție cu această specie fungică, fiind reprezentați de prezența unui sistem imunitar ce nu funcționează corespunzător și de diferitele afecțiuni ce predispun organismul la imposibilitatea contracarării multiplicării Candidei. (5)

În ceea ce privește candidoza localizată la nivelul tractului urinar, cel mai frecvent parametru ce este modificat este reprezentat de candidurie, tradusă paraclinic prin prezența Candidei în culturile urinare, acestea fiind totodată cheia diagnosticării infecției. Mai exact, observarea pe mediile de cultură MacConkey sau pe bază de agar a unor unități în număr mai mare de 10.000 CFU per mililitru de urină determină o certitudine a infecției cu această specie fungică. (6)

Candidoza mamară

Infecția candidozică în regiunea mamară prezintă o importanță deosebită, deoarece această zonă, la femeile ce au născut recent, este direct corelată cavității orale a nou-născutului, dinamica dintre acestea având un caracter bidirecțional deoarece candidoza orală a bebelușului poate determina apariția candidozei mamare la mamă, iar prezența Candidei albicans la mamă poate reprezenta punctul de plecare al unei candidoze orale ale copilului.

Deși majoritatea cauzelor candidozei mamare sunt comune celorlalte tipuri de candidoze, această formă prezintă anumiți factori de risc proprii, precum prezența în antecedente a candidozei vaginale, purtarea timp îndelungat a aceluiași sutien și hiperhidroza, sau transpirația excesivă.

Simptomele candidozei mamare sunt:

  • modificări de culoare a mameloanelor;
  • arsuri sau iritații;
  • areole uscate;
  • prurit. (7)


Candidoza sistemică (invazivă)

O formă particulară de candidoză este cea invazivă, cunoscută și sub numele de candidoză sistemică, particularitatea acesteia fiind reprezentată de riscul de afectare a organelor interne pe care o prezintă. Mai exact, această formă e candidoză poate viza inima, plămânii, creierul, ochii și oasele.

Tabloul clinic al prezenței Candidei în sânge este asemănător tuturor infecțiilor generalizate ale organismului, contrând în prezența febrei și a frisoanelor, semnele apărării furnizate de sistemul imunitar în cursul unei infecții cu un agent patogen. Cu toate acestea, pătrunderea acesteia în organe poate determina o serie de simptome specifice fiecăruia, iar examinările paraclinice sunt de elecție pentru identificarea focarelor infecțioase viscerale. (8)


Data actualizare: 09-01-2023 | creare: 09-01-2023 | Vizite: 413
Bibliografie
1. R AN, Rafiq NB. Candidiasis. [Updated 2022 Aug 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560624/
2. Everything You Need to Know About Oral Thrush, https://www.healthline.com/health/thrush#transmission
3. Candida infections of the mouth, throat, and esophagus, https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/thrush/index.html
4. Candidiasis of the Skin (Cutaneous Candidiasis), https://www.healthline.com/health/skin/cutaneous-candidiasis
5. Vaginal Candidiasis, https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/genital/index.html
6. Achkar JM, Fries BC. Candida infections of the genitourinary tract. Clin Microbiol Rev. 2010 Apr;23(2):253-73. doi: 10.1128/CMR.00076-09. PMID: 20375352; PMCID: PMC2863365.
7. Nipple Yeast Infection, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22968-nipple-yeast-infection
8. Invasive Candidiasis, https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/invasive/index.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Zahărul „hrănește” Candida
  • Tratamentul candidozei vaginale cu iaurt - funcționează?
  • Cum să te ferești de candidoză
  •