Rolul dietei în majoritatea cazurilor de diabet zaharat nou apărute

©

Autor:

Rolul dietei în majoritatea cazurilor de diabet zaharat nou apărute
Un studiu recent publicat în revista Nature Medicine a analizat datele din Global Dietary Database pentru adulți din 184 de țări pentru a estima povara globală a noilor cazuri de diabet zaharat de tip 2 (DZ2) cauzate de 11 factori dietetici.
Cercetătorii au folosit un model nou de evaluare a riscurilor pentru a estima contribuțiile proporționale și absolute ale dietelor suboptime și ale fiecărui factor de risc la incidența diabetului zaharat, stratificat după vârstă, sex, urbanism și educație și după nivelul de dezvoltare a țării.

Studiul a constatat că, în 2018, aportul suboptim de factori dietetici a condus la 14,1 milioane de noi cazuri de DZ2 în întreaga lume și că consumul excesiv de factori dietetici nocivi a contribuit la un procent mai mare din această povară decât consumul inadecvat de factori dietetici de protecție. Aportul insuficient de cereale integrale a contribuit cel mai mult la cazurile de DZ2 la nivel global (26,1%), urmat de consumul excesiv de grâu rafinat și orez (24,6%), carne procesată (20,3%) și carne roșie neprocesată (20,1%).

Studiul a constatat o eterogenitate marcată în incidența DZ2 din cauza unei diete generale suboptime și a factorilor dietetici individuali la nivel de țară și la nivel mondial.

Cercetătorii au observat o corelație inversă între incidența DZ2 atribuibilă dietei și vârstă, dar povara absolută a DZ2, evaluată la un milion de populație, a fost cea mai mare la vârsta mijlocie.

Unii factori dietetici au arătat o eterogenitate regională substanțială, iar cele mai multe creșteri și scăderi ale incidenței DZ2 atribuite dietei au avut loc în Africa subsahariană (+9,3 puncte procentuale absolute) și, respectiv, în țările cu venituri mari (−1,5%).

Studiul are implicații pentru programele de intervenție educațională și de siguranță socială care ar trebui să vizeze regiunile cu poverii mai mari de DZ2 atribuite dietei la persoanele cu studii superioare și sugerează necesitatea unor politici care să crească accesul la alimente sănătoase, cum ar fi cerealele integrale, fructele, nucile, și legume, reducând în același timp consumul de factori dietetici nocivi, cum ar fi băuturile îndulcite cu zahăr, carnea procesată și grâul rafinat și orezul.

sursa: News Medical
foto: Lightspring / Shutterstock

Data actualizare: 20-04-2023 | creare: 20-04-2023 | Vizite: 255
Bibliografie
Global study reveals diet's role in 70% of new type 2 diabetes cases, link: https://www.news-medical.net/news/20230419/Global-study-reveals-diets-role-in-7025-of-new-type-2-diabetes-cases.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Listă alimente indicate în diabet
  • Impactul dietei cu un conținut scăzut de carbohidrați și bogată în FODMAP asupra diabetului
  • Legumele și tuberculii de culoare mov au proprietăți antidiabetice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum