Cum sunt procesate emoțiile în timpul somnului

©

Autor:

Cum sunt procesate emoțiile în timpul somnului
Printr-un studiu publicat în revista Science, cercetătorii de la Universitatea din Berna au descoperit modul în care creierul triază emoțiile pozitive de cele negative în timpul somnului.
Studiul a fost realizat pentru a înțelege mai bine formarea viselor și procesarea emoțiilor din timpul somnului de tip REM (somn cu mișcare rapidă a ochilor, în care majoritatea viselor sunt asociate unui conținut emoțional intens).

În Europa, circa 15% din populație suferă de anxietate. Procesarea corectă a emoțiilor ar putea preveni tulburările de stres, consecințele fricii și a reacțiilor exagerate la diferite situații care generează anxietăți. Trauma este analizată în cortexul prefrontal în timpul somnului.

Cercetatorii au utilizat animalele de laborator pentru a studia activitatea neuronilor în timpul ciclului somn-veghe. Unii șobolani au fost stimulați auditiv prin sunete care generează siguranță și emoții pozitive, iar alții au primit stimuli aversivi, asociați pericolului. Activitatea neuronilor din creierul șobolanilor a fost urmărită pe tot parcursul studiului, atât în somn cât și în perioada de veghe a acestora. Oamenii de știință au notat apoi zonele din creier și modul în care sunt transformate amintirile în emoții în timpul somnului REM.

Au descoperit că neuronii șobolanilor erau în timpul somnului activi doar la nivelul dendritelor (prelungiri celulare) și nu și la nivelul corpului, cu decuplarea componentelor celulare.

Așadar, activitatea intensă a dendritelor este asociată cu procesarea emoțiilor generate de stimulii auditivi primiți în timpul somnului, iar lipsa activității corpului neuronal blochează emoțiile exagerate. Emoțiile pozitive sunt amplificate și rememorate, iar cele negative inhibate. Dacă acest fenomen lipsește, pot fi accentuate emoțiile negative, cu apariția tulburărilor de anxietate.

Înțelegerea mecanismelor prin care sunt procesate emoțiile în timpul somnului deschide noi perspective terapeutice, în tratarea amintirilor traumatice, a tulburărilor de stres post-traumatic (PTSD) ori a altor dezechilibre generate de stresul acut sau cronic.

sursa: Science Daily
foto: Optogenetica este folosită pentru a studia activitatea cerebrală în timpul somnului REM. © Pascal Gugler, Insel Gruppe

Data actualizare: 19-05-2022 | creare: 19-05-2022 | Vizite: 383
Bibliografie
How sleep helps to process emotions, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220513113237.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul REM vs somnul non-REM
  • Îți controlezi mai ușor emoțiile dacă vorbești cu tine la persoana a treia
  • Exprimarea emoțiilor în scris ajută la reducerea stresului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum