Cât sport trebuie să faci pentru a scădea riscul de deces?

©

Autor:

Cât sport trebuie să faci pentru a scădea riscul de deces?
O analiză recentă a British Journal of Sports Medicine concluzionează că între 30 și 60 de minute de sport pe săptămână duc la o scădere a riscului de deces cu 10-20% în bolile cardiovasculare, cele diabetice și în special în cancer. Mai mult datele arată că indiferent de tipul de sport practicat sau de tipul de exerciții fizice rezultatul este același, existând o curbă în formă de J în toate situațiile.
Cercetările anterioare stabiliseră că e nevoie de sport pentru o viață sănătoasă, însă „doza” exactă nu era cunoscută. În prezent specialiștii spun că e nevoie de 30-60 de minute de sport pe săptămână pentru a scădea riscul de deces considerabil; valorile variază în funcție de starea de sănătate și de masa corporală.

În prezent ghidurile de sănătate publică recomandă exerciții fizice în special pentru a preveni îmbătrânirea mușchilor și pentru a le întări rezistența. Aceste exerciții pot include:ridicarea greutăților, lucrul cu benzi de rezistență, flotări, sit-up-uri, genuflexiuni, chiar și grădinărit. Este esențial de înțeles că studiile fac referire la exercițiile aerobice și nu la cele de întărire musculară, neexistând dovezi care să ateste că exercițiile de întărire musculară scad riscul de deces în cazurile de cancer, însă scad riscul de deces cu 10-17% în bolile cardiovasculare și diabet.

Analizate în comun s-a observat că exercițiile de întărire musculară și activitățile aerobe scad riscul de deces, conform studiilor cu 40%, 46%, respectiv 28%, în funcție de studiu. De asemenea nu există suficiente date care să demonstreze că creșterea „dozei” de sport peste 60 de minute ar continua să ducă la scăderea și mai mare a riscului de deces.

Analiza a fost făcută de British Journal of Sports Medicine și cuprinde 16 studii ce au fost realizate în mai multe țări, cum ar fi SUA, Marea Britanie, Japonia și Australia. Numărul participanților a variat între 4.000 și 480.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 97 de ani. Din totalul de studii 11 au avut participanți din ambele sexe, două includeau doar bărbați în timp ce trei includeau doar femei. Studiile s-au întins pe o perioadă de 2 ani minim, maximul fiind de 25 de ani, timp în care participanții au fost monitorizați constant.

Cei care au realizat analiza spun că analiza este mai degrabă una observațională decât una clinică, deoarece studiile nu îndeplinesc criteriile pentru studiu clinic.

În concluzie, așa cum spun și realizatorii studiilor, exercițiile aerobice combinate cu exercițiile de întărire musculară duc la scăderea mortalității în toate cazurile, în special în bolile cardiovasculare, diabet și cancer.

Chiar și așa, datele sunt limitate, studiile necesitând mai multă aprofundare și un eșantion mai larg pentru a mări credibilitatea, însă pentru moment reprezintă un rezultat bun.

sursa: News Medical

Data actualizare: 08-03-2022 | creare: 08-03-2022 | Vizite: 503
Bibliografie
30-60 minutes/week of muscle strengthening activities may lower mortality risk, link: https://www.news-medical.net/news/20220301/30-60-minutesweek-of-muscle-strengthening-activities-may-lower-mortality-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nivelurile de troponină, un nou punct de referință pentru măsurarea riscului de deces după o intervenție chirurgicală pe inimă
  • Consumul de alimente procesate în timpul nopții este asociat cu un risc mai mare de deces pentru persoanele cu diabet zaharat
  • Menținerea echilibrului pe un singur picior timp de 10  secunde este asociată vitalității
  •