Cercetătorii pot acum prezice efectele încălțămintei asupra performanței alergătorilor

©

Autor:

Cercetătorii pot acum prezice efectele încălțămintei asupra performanței alergătorilor
Cercetătorii de la MIT au dezvoltat un model nou care prezice modul în care proprietățile încălțămintei vor afecta performanța alergătorilor, oferind o unealtă valoroasă pentru designerii care doresc să inoveze în domeniul designului de adidași. Modelul simplu ia în considerare înălțimea, greutatea și alte dimensiuni generale ale unei persoane, precum și proprietățile încălțămintei, cum ar fi rigiditatea și elasticitatea tălpii intermediare, pentru a simula modul în care o persoană ar alerga cu un anumit tip de încălțăminte.
Prin utilizarea acestui model, cercetătorii pot simula schimbările în mersul alergătorului cu diferite tipuri de încălțăminte și pot identifica modelul care produce cea mai bună performanță, definită ca gradul în care energia consumată de alergător este minimizată. Deși modelul poate simula cu precizie schimbările în mersul alergătorului atunci când compară două tipuri de încălțăminte foarte diferite, este mai puțin discernător atunci când compară modele relativ similare, inclusiv majoritatea adidașilor disponibili comercial. Din acest motiv, cercetătorii consideră că modelul actual ar fi cel mai bine utilizat ca un instrument pentru designerii de încălțăminte care doresc să exploreze noi posibilități în designul adidașilor.

Echipa intenționează să îmbunătățească modelul, cu speranța că, într-o zi, consumatorii vor putea folosi o versiune similară pentru a alege încălțămintea care se potrivește stilului lor personal de alergare. „Am permis suficientă flexibilitate în model pentru ca acesta să poată fi folosit pentru a proiecta încălțăminte personalizată și pentru a înțelege diferite comportamente individuale,” spune Sarah Fay, postdoctorandă în Laboratorul de Sporturi al MIT și Institutul pentru Date, Sisteme și Societate (IDSS). „Pe termen lung, ne imaginăm că, dacă ne trimiteți un videoclip cu dumneavoastră alergând, am putea să imprimăm 3D încălțămintea care este potrivită pentru dumneavoastră. Acesta ar fi obiectivul suprem.”

Modelul nou este prezentat într-un studiu publicat în Journal of Biomechanical Engineering, autorii fiind Fay și Anette „Peko” Hosoi, profesor de inginerie mecanică la MIT. Această cercetare este susținută, în parte, de Adidas.

sursa: Science Daily
foto: Melanie Gonick, MIT

Data actualizare: 29-01-2024 | creare: 29-01-2024 | Vizite: 234
Bibliografie
New model predicts how shoe properties affect a runner's performance, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/01/240124132711.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alergarea ameliorează inflamația genunchiului, contrar așteptărilor
  • Grăsimile sănătoase pot crește eficiența antrenamentelor fizice?
  • Câte calorii consumi când mergi vs când alergi?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum