Ce modificări dietetice sunt eficiente pentru reducerea simptomelor osteoartritei?

©

Autor:

Ce modificări dietetice sunt eficiente pentru reducerea simptomelor osteoartritei?
Se spune că „un măr pe zi ține doctorul departe”. Potrivit unui studiu recent publicat în jurnalul științific Rheumatology, administrarea unui gram de ulei de pește pe zi „ține simptomele osteoartritei departe”, fiind asociată cu reducerea durerii la pacienții cu osteoartrită.

Cercetătorii din cadrul Universității din Surrey au investigat asocierea dintre dietă și eficiența auto-managementului osetoartritei. Analiza a inclus 68 de studii, rezultând că administrarea unei doze mici de suplimente din ulei de pește ar putea reduce durerea și rsicul cardiovascular la pacienții cu osteoartrită. Mecanismul suspectat este acțiunea antiinflamatorie a acizilor grași esențiali din uleiul de pește asupra inflamației de la nivelul articulațiilor, care favorizeză instalare și întreținera durerii.

S-a observat că reducerea greutății corporale la pacienții cu suprapondere și obezitate, respectiv introducerea unui regim de activitate fizică cu scopul de a crește mobilitatea articulațiilor, favorizează de asemenea reducerea simptomelor de osteoartrită. Aceste efecete sunt posibile deoarece greutatea în exces nu doar că suprasolicită mecanic sistemul osteo-articular, dar țesutul adipos secretă molecule proinflamatorii care agravează simptomele osteoartritei.

Eficiență pentru scăderea în greutate și a riscului cardiovascular: dieta vegetariană vs dieta mediteraneană
Altfel spus, optimizarea stilului de viață prin adoptarea unei diete antiinflamatoare, echilibrată caloric și nutrițional, combinată cu exerciții fizice de rezistență, flexibilitate și aerobice, ar putea constitui o strategie eficientă pentru diminuarea durerii, simptomul dominant al osteoartritei, la pacienții cu exces ponderal.

Un stil de viață sănătos contribuie și la reducerea valorilor colesterolului plasmatic, hipercolesterolemia fiind frecvent asociată cu osteoartrita.

Osteoartrita ar putea fi prevenită prin dietă și sport
Un aport dietetic adecvat de vitamina K provenit în principal din legumele cu frunze verzi, precum spanacul, kale, pătrunjelul etc. poate contribui de asemenea la ameliorarea simptomelor de osteoartrită, vitamina K fiind esențială pentru integritatea oaselor și a cartilajelor.

Osteoartrita este cea mai prevalentă formă de artrită în lume, fiind diagnosticată la circa 18% dintre femei și 9,6% dintre bărbații de 60 de ani și mai mult, cifrele reale fiind mult mai mari în realitate.

Până în anul 2050, peste 130 de milioane de oameni se estimează că vor suferi de osteoartrită, ceea ce reprezintă o povară imensă pentru individ și sistemul de sănătate publică, atât în ceea ce privește costurile crescute de tratament, cât și dizabilitatea care rezultă în urma degradării progresive a stării de sănătate la acești pacienți.

În prezent nu există un tratament etiopatogenic eficient pentru managementul durerii la pacienții cu osteoartrită, medicația sedativă disponibilă fiind adresată exclusiv tratării simptomelor.

Află mai multe informații despre artita degenerativă sau osteoartita din articol.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 07-10-2019 | creare: 14-05-2018 | Vizite: 1802
Bibliografie
Symptoms of osteoarthritis may be lessened with simple changes to the diet, link:https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180508094952.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Analgezicele ar putea fi asociate cu un risc mai mare de stop cardiac
  • Scăderea în greutate poate încetini degenerarea articulației genunchiului - confirmat de studiu
  • Genunchi care „trosnesc” - un posibil semn de osteoartrită
  •