Cele mai frecvente cauze de piele iritată

Cele mai frecvente cauze de piele iritată

©

Autor:

Cele mai frecvente cauze de piele iritată

Iritația pielii sau dermatita de contact este o inflamație acută a pielii, determinată de anumiți factori iritanți sau alergeni.

Dermatita de contact iritantă reprezintă aproximativ 80% din totalitatea cazurilor de dermatite de contact întâlnite în practica clinică. Boala se caracterizează prin apariÈ›ia unei reacÈ›ii inflamatorii nespecifice pe piele, în urma contactului pielii cu diferiÈ›i agenÈ›i iritanÈ›i. [1], [2]

Cauze şi factori de risc pentru iritația pielii

Factorii etiologici care determină apariția unor iritații pe suprafața pielii sunt reprezentați de următoarele aspecte:

  • SubstanÈ›e chimice (substanÈ›e alcaline, acizi, săruri metalice-nichel, cobalt, mercur, crom, etc., solvenÈ›i)
  • Săpunuri, detergenÈ›i, abrazivi
  • Plante (ardei iute, poinsetia, sumac, iederă otrăvitoare, steajar sălbatic, coajă de mango, primulă, coji de caju, ambrosie)
  • Lichide cororale (salivă, urină, etc.)
  • Produse cosmetice (parfumuri, creme depilatoare, deodorante, lac de unghii)
  • Creme de protecÈ›ie solară
  • AgenÈ›i industriali (compuÅŸi epoxici, monomeri acrilici, formaldehidă, acceleratori de vulcanizare din cauciuc, coloranÈ›i insolubili)
  • Căldură excesivă ÅŸi umezeală
  • ÎnÈ›epături de insecte
  • Produse din latex (prezervative, baloane, mănuÅŸi de latex, catetere)
  • SubstanÈ›e chimice utilizate pentru confecÈ›ionarea îmbrăcămintei ÅŸi a încălțămintei (agenÈ›i utilizaÈ›i în prelucrarea pielii, acceleratori de vulcanizare ÅŸi antioxidanÈ›i din pantofi, agenÈ›i de tăbăcire din încălțăminte)
  • Anumite medicamente (precum antibiotice-neomicină, sulfonamide, bacitracină, penicilină; antiseptice-hexaclorofen, timerosal; antihistaminice-prometazină, difenhidramină; anestezice-benzocaină; stabilizatori-etilendiamină etc. ). [1], [3], [4], [5]


Semne ÅŸi simptome clinice ale pielii iritate

Cea mai importantă manifestare clinică apărută în cadrul dermatitei de contact iritantă este pruritul (mâncărimea pielii). Cu toate acestea, datele din literatura de specialitate susÈ›in faptul că leziunile cutanate apărute în cadrul dermatitei de contact iritante sunt mai mult dureroase decât pruriginoase.

Modificările tegumentare care pot apărea sunt diferite, variind de la eritem uÅŸor (înroÈ™ire) până la cruste, pustule, bule, vezicule, eroziuni, ulceraÈ›ii sau hemoragii, însoÈ›ite de edem local. Cel mai frecvent, leziunile iritative se localizează pe mâini ÅŸi în vecinătatea mâinilor, dar pot apărea ÅŸi la nivelul altor segmente ale corpului expuse factorior iritativi. [1], [2], [3], [4], [5]

Diagnosticul pielii iritate

Dermatita de contact iritantă este diagnosticată pe baza semnelor ÅŸi simptomelor clinice apărute, pe baza antecedentelor de expunere la factori iritanÈ›i ai subiectului (cosmetice folosite, detergenÈ›i utilizati pentru spălarea veselei sau a hainelor, administrarea unor medicamente, îmbrăcămintea pe care bolnavul o poartă, etc.) ÅŸi pe baza testelor patch (în cazul formelor de iritaÈ›ii ale pielii apărute pe un teren alergic). [3], [4], [5]

Tratamentul pielii iritate

De la iniÈ›ierea tratamentului corespunzător ÅŸi până la vindecarea iritaÈ›iei pielii, poate dura în medie aproximativ două sau trei săptămâni.

Reactivitatea organismului față de factorul iritativ care a determinat apariÈ›ia leziunilor cutanate persistă, in majoritatea cazurilor, pentru tot restul vieÈ›ii. Bolnavii care au dezvoltat dermatită de contact iritativă în urma expunerii la soare pot prezenta recurenÈ›e ÅŸi după ani de zile de la expunerea iniÈ›ială, datorită reacÈ›iei cutanate la lumină care persistă.

Prima etapă în tratamentul dermatitei de contact constă în îndepărtarea factorilor cauzatori ai pielii iritate: evitarea expunerii la soare în cazul bolnavilor cu dermatită de contact fotosensibilă, evitarea utilizării produselor cosmetice sau a detergenÈ›ilor care au determinat apariÈ›ia leziunilor cutanate iritative, renunÈ›area la produselor confecÈ›ionate din latex, întreruperea administrării medicamentelor cu potenÈ›ial iritativ al pielii, etc.

Tratamentul local al dermatitei de contact iritante presupune aplicarea compresiilor reci pe suprafața leziunilor cutanate iritative şi administrarea de corticosteroizi topici.

În formele uÅŸoare ÅŸi moderate de dermatită de contact iritativă se administrează corticosteroizi topici cu potență medie de acÈ›iune, precum crema de betametazonă valerat 0,1% sau unguent cu triamcinolon 0,1%.

În formele de boală cu leziuni cutanate severe ÅŸi extensive se recomandă administrarea de corticosteroizi pe cale orală, precum Prednison.

Antihistaminicele sistemice, precum difenhidramina sau hidroxizinul, pot fi utile în ameliorarea pruritului local.

Totodată, pansamentele umede, care se usucă în timpul în care sunt aplicate pe piele sunt utile, deoarece calmează durerea produsă de către leziunile veziculare, usucă pielea ÅŸi grăbesc vindecarea leziunilor iritative. [1], [2], [3], [4], [5]


Data actualizare: 25-09-2019 | creare: 05-12-2018 | Vizite: 2465
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Contact dermatitis, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/contact-dermatitis/symptoms-causes/syc-20352742
4. What Is Contact Dermatitis?, link: https://www.healthline.com/health/contact-dermatitis
5. Contact dermatitis, link: https://www.nhs.uk/conditions/contact-dermatitis/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • IritaÈ›iile pielii - topul celor mai frecvente cauze
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum