Cele mai frecvente cauze de piele iritată

©

Autor:

Cele mai frecvente cauze de piele iritată

Iritația pielii sau dermatita de contact este o inflamație acută a pielii, determinată de anumiți factori iritanți sau alergeni.

Dermatita de contact iritantă reprezintă aproximativ 80% din totalitatea cazurilor de dermatite de contact întâlnite în practica clinică. Boala se caracterizează prin apariția unei reacții inflamatorii nespecifice pe piele, în urma contactului pielii cu diferiți agenți iritanți. [1], [2]

Cauze şi factori de risc pentru iritația pielii

Factorii etiologici care determină apariția unor iritații pe suprafața pielii sunt reprezentați de următoarele aspecte:

 • Substanțe chimice (substanțe alcaline, acizi, săruri metalice-nichel, cobalt, mercur, crom, etc., solvenți)
 • Săpunuri, detergenți, abrazivi
 • Plante (ardei iute, poinsetia, sumac, iederă otrăvitoare, steajar sălbatic, coajă de mango, primulă, coji de caju, ambrosie)
 • Lichide cororale (salivă, urină, etc.)
 • Produse cosmetice (parfumuri, creme depilatoare, deodorante, lac de unghii)
 • Creme de protecție solară
 • Agenți industriali (compuşi epoxici, monomeri acrilici, formaldehidă, acceleratori de vulcanizare din cauciuc, coloranți insolubili)
 • Căldură excesivă şi umezeală
 • Înțepături de insecte
 • Produse din latex (prezervative, baloane, mănuşi de latex, catetere)
 • Substanțe chimice utilizate pentru confecționarea îmbrăcămintei şi a încălțămintei (agenți utilizați în prelucrarea pielii, acceleratori de vulcanizare şi antioxidanți din pantofi, agenți de tăbăcire din încălțăminte)
 • Anumite medicamente (precum antibiotice-neomicină, sulfonamide, bacitracină, penicilină; antiseptice-hexaclorofen, timerosal; antihistaminice-prometazină, difenhidramină; anestezice-benzocaină; stabilizatori-etilendiamină etc. ). [1], [3], [4], [5]


Semne şi simptome clinice ale pielii iritate

Cea mai importantă manifestare clinică apărută în cadrul dermatitei de contact iritantă este pruritul (mâncărimea pielii). Cu toate acestea, datele din literatura de specialitate susțin faptul că leziunile cutanate apărute în cadrul dermatitei de contact iritante sunt mai mult dureroase decât pruriginoase.

Modificările tegumentare care pot apărea sunt diferite, variind de la eritem uşor (înroșire) până la cruste, pustule, bule, vezicule, eroziuni, ulcerații sau hemoragii, însoțite de edem local. Cel mai frecvent, leziunile iritative se localizează pe mâini şi în vecinătatea mâinilor, dar pot apărea şi la nivelul altor segmente ale corpului expuse factorior iritativi. [1], [2], [3], [4], [5]

Diagnosticul pielii iritate

Dermatita de contact iritantă este diagnosticată pe baza semnelor şi simptomelor clinice apărute, pe baza antecedentelor de expunere la factori iritanți ai subiectului (cosmetice folosite, detergenți utilizati pentru spălarea veselei sau a hainelor, administrarea unor medicamente, îmbrăcămintea pe care bolnavul o poartă, etc.) şi pe baza testelor patch (în cazul formelor de iritații ale pielii apărute pe un teren alergic). [3], [4], [5]

Tratamentul pielii iritate

De la inițierea tratamentului corespunzător şi până la vindecarea iritației pielii, poate dura în medie aproximativ două sau trei săptămâni.

Reactivitatea organismului față de factorul iritativ care a determinat apariția leziunilor cutanate persistă, in majoritatea cazurilor, pentru tot restul vieții. Bolnavii care au dezvoltat dermatită de contact iritativă în urma expunerii la soare pot prezenta recurențe şi după ani de zile de la expunerea inițială, datorită reacției cutanate la lumină care persistă.

Prima etapă în tratamentul dermatitei de contact constă în îndepărtarea factorilor cauzatori ai pielii iritate: evitarea expunerii la soare în cazul bolnavilor cu dermatită de contact fotosensibilă, evitarea utilizării produselor cosmetice sau a detergenților care au determinat apariția leziunilor cutanate iritative, renunțarea la produselor confecționate din latex, întreruperea administrării medicamentelor cu potențial iritativ al pielii, etc.

Tratamentul local al dermatitei de contact iritante presupune aplicarea compresiilor reci pe suprafața leziunilor cutanate iritative şi administrarea de corticosteroizi topici.

În formele uşoare şi moderate de dermatită de contact iritativă se administrează corticosteroizi topici cu potență medie de acțiune, precum crema de betametazonă valerat 0,1% sau unguent cu triamcinolon 0,1%.

În formele de boală cu leziuni cutanate severe şi extensive se recomandă administrarea de corticosteroizi pe cale orală, precum Prednison.

Antihistaminicele sistemice, precum difenhidramina sau hidroxizinul, pot fi utile în ameliorarea pruritului local.

Totodată, pansamentele umede, care se usucă în timpul în care sunt aplicate pe piele sunt utile, deoarece calmează durerea produsă de către leziunile veziculare, usucă pielea şi grăbesc vindecarea leziunilor iritative. [1], [2], [3], [4], [5]


Data actualizare: 25-09-2019 | creare: 05-12-2018 | Vizite: 2423
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Contact dermatitis, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/contact-dermatitis/symptoms-causes/syc-20352742
4. What Is Contact Dermatitis?, link: https://www.healthline.com/health/contact-dermatitis
5. Contact dermatitis, link: https://www.nhs.uk/conditions/contact-dermatitis/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Iritațiile pielii - topul celor mai frecvente cauze
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum