Cum păstrăm dinții sănătoși - îngrijirea corectă a dinților

Din cele mai vechi timpuri, necesitatea menÈ›inerii unei stări bune de sănătate a organismului a avut o importanță aparte pentru om. Îngrijirea dinÈ›ilor este o componentă indispensabilă a practicilor care au drept scop, în final, evitarea dezvoltării sau agravării diferitelor boli. În acest sens, observăm tendinÈ›e continue de perfecÈ›ionare È™i modernizare în primul rând a mijloacelor de profilaxie, dar È™i de tratament al diverselor afecÈ›iuni ce pot apărea la nivelul cavității bucale.
Prin ce metode putem să ne îngrijim dinÈ›ii eficient?
Îngrijirea corectă a dinÈ›ilor poate fi efectuată prin multiple metode, care se pot grupa în mai multe categorii. Unele deservesc scopului de îndepărtare a depozitelor de pe suprafeÈ›ele dentare, pe când altele sunt responsabile de completarea acestora.
După cum am menÈ›ionat anterior, cea mai mare importanță o deÈ›ine îndepărtarea plăcii dentare bacteriene, regulată È™i corectă, în lipsa căreia se dezvoltă condiÈ›iile optime apariÈ›iei afecÈ›iunilor din sfera parodontală sau dentară. Aceasta se realizează prin periaj dentar, fiind obligatorie asocierea folosirii mijloacelor auxiliare (aÈ›a dentară, scobitorile de lemn, răzuÈ™ele de limbă, apele de gură cu soluÈ›ii antiseptice). De asemenea, tot în scop profilactic, sunt necesare fluorizarea periodică a suprafeÈ›elor dentare, sigilarea dinÈ›ilor copilului È™i detartrajul regulat. (1)
Ce presupune perierea dentară corectă?
Perierea dentară trebuie să fie efectuată de două ori pe zi. În condiÈ›iile unui consum regulat de dulciuri în decursul zilei, se mai pot efectua periaje sau clătiri cu apă È™i după acestea.
Primul periaj al zilei este cel de dimineață, înaintea micului dejun, pentru îndepărtarea coloniilor bacteriene acumulate în timpul nopÈ›ii È™i masarea È›esuturilor gingivale, stimulând astfel troficitatea lor. Există È™i opinii ce sugerează ca periajul de dimineață să fie efectuat după micul dejun, pentru a îndepărta resturile alimentare acumulate în decursul lui È™i care sunt, de cele mai multe ori, reprezentate de carbohidraÈ›i. Însă, mai ales în absenÈ›a unei igiene corecte de seară, pe timpul nopÈ›ii se acumulează microorganisme ce, prin neîndepărtare anterioară micului dejun, pot ajunge în stomac odată cu alimentele consumate. În plus, fluorul, component al majorității pastelor de dinÈ›i, formează la suprafaÈ›a dinÈ›ilor un strat protector împotriva acidității ce se formează în urma micului dejun. (2, 3)
DeÈ™i periajul de dimineață are o importanță indiscutabilă, principalul periaj este cel de seară. Prin acesta, se înlătură microorganismele acumulate în timpul zilei È™i produÈ™ii lor de metabolism (acizi, endotoxine, polizaharide), ele fiind principalele responsabile de patologia orală.
Se consideră că periajul de seară îl întrece ca importanță pe cel de dimineață fiindcă în acest moment al zilei cantitatea de placă dentară este mai ridicată decât la trezire, iar timpul disponibil pentru a realiza îngrijirea dinÈ›ilor este mai mare decât dimineaÈ›a, când majoritatea oamenilor îl efectuează în grabă. În ciuda importanÈ›ei crescute, studiile arată că periajul de seară este deseori cel neglijat, componenta socială a celui de dimineață fiind considerată mai importantă decât menÈ›inerea dinÈ›ilor sănătoÈ™i. (4)
Cum să ne periem dinții?
Au fost inventate numeroase metode de periere dentară (ex. Bass, Collis, Stillman, Charters, precum È™i clasica periere orizontală), iar fiecare dintre ele are particularitățile È™i indicaÈ›iile sale. Însă, majoritatea au în comun felul în care se poziÈ›ionează periuÈ›a la nivelul dinÈ›ilor, precum È™i miÈ™carea prin care se îndepărtează placa microbiană. PeriuÈ›a dentară, ulterior încărcării ei cu pastă de dinÈ›i (un bob de mazăre), se introduce la un unghi de 45° față de suprafeÈ›ele dentare, filamentele periuÈ›ei având contact atât cu ele, cât È™i cu marginea gingivală.
Obiectivul principal al periajului este acela de curățare a spaÈ›iului subgingival, care este direct legat de apariÈ›ia bolilor parodontale. Astfel, se imprimă o miÈ™care de vibrare sau miÈ™cări scurte antero-posterioare de curățare a È™anÈ›ului gingival, fără presiune exagerată, pentru a nu leza È›esutul gingival. Aceste miÈ™cări prin care periem dinÈ›ii se repetă de aproximativ zece ori pentru fiecare grup de dinÈ›i cu care periuÈ›a vine în contact, până când finalizăm perierea pe ambele arcade. (5, 6)
Perierea suprafeÈ›elor dentare are, de asemenea, o importanță deosebită, dată de rolul plăcii dentare supragingivale în patologia orală. Acestea se perie prin miÈ™cări laterale sau verticale, după preferinÈ›e, fără aplicarea unei presiuni exagerate, ce poate duce în timp la abraziuni dentare È™i la îndoirea prematură a filamentelor periuÈ›ei dentare. (6)
Alegerea periuțelor și pastelor de dinți ideale
În vederea alegerii unei periuÈ›e dentare, cea mai importantă caracteristică pe care trebuie să o avem în vedere este duritatea. O periuță cu filamentele prea groase È™i, implicit, duritate prea mare va cauza în timp abraziune dentară È™i traumatisme la nivelul gingiei. PeriuÈ›a de dinÈ›i ideală, care va avantaja majoritatea oamenilor, este cea cu o duritate medie sau mai mică (în general, denumirea se termină în „soft”).
De asemenea importante în alegerea unei periuÈ›e de dinÈ›i sunt indentaÈ›iile de cauciuc de pe spatele capului ei, care au rolul de a curăța suprafaÈ›a limbii de bacterii. Întrucât limba reprezintă unul dintre principalele rezervoare bacteriene de la nivelul cavității dentare, acest aspect nu trebuie neglijat. (7, 8)
Alegerea unei paste de dinÈ›i optime este la fel de importantă ca aceea a unei periuÈ›e. EvoluÈ›ia lor de acum mii de ani, din perioada în care se foloseau suspensii de coji de ouă È™i cenușă a făcut posibilă folosirea multor substanÈ›e adjuvante pentru îmbunătățirea sănătății È™i aspectului dinÈ›ilor. Fluorul este o componentă indispensabilă a pastelor de dinÈ›i, mineralizând smalÈ›ul È™i dentina pentru o protecÈ›ie superioară împotriva atacurilor acide zilnice. Se mai pot folosi È™i substanÈ›e pentru albire, precum cărbunele activ, peroxidul de hidrogen È™i particulele abrazive. (9, 10)
Care sunt metodele auxiliare?
Folosirea aÈ›ei dentare este deseori neglijată, chiar dacă aceasta completează foarte bine interdentar curățarea făcută prin intermediul periuÈ›ei dentare. Aceasta poate avea aplicate pe suprafaÈ›a ei diverse substanÈ›e antiseptice pentru acest nivel. În general, este recomandat ca aÈ›a dentară să fie folosită înaintea periajul dentar, pentru a permite agenÈ›ilor activi din pasta de dinÈ›i să acÈ›ioneze È™i la acest nivel. În prezenÈ›a alimentelor, acest lucru nu este posibil, deoarece ele aderă la dinte.
Ca alternative la aÈ›a dentară se pot recomanda scobitorile de lemn, benzile de tifon sau periuÈ›ele interdentare, care au acelaÈ™i scop: de a elimina resturile de alimente. RăzuÈ™ele de limbă au È™i ele o utilitate mare, prin intermediul lor realizându-se curățarea feÈ›ei dorsale a limbii. (11)
Apele de gură conÈ›in substanÈ›e ce înlătură microorganismele de la nivelul cavității bucale, precum clorhexidină, alcool, listerină sau peroxizi. Dar, în ciuda efectului lor benefic, diverse studii au demonstrat existenÈ›a unui risc de cancer la folosirea apele de gură cu listerină sau alcool È™i de îngălbenire a dinÈ›ilor de la clorhexidină. De asemenea, substanÈ›ele precum alcoolul sau peroxidul de hidrogen usucă mucoasele È™i le irită. (12, 13)
Vizite periodice la medicul dentist
Sigilarea șanțurilor și fosetelor duce la o incidență mai scăzută a cariilor dentare ocluzale, prin imposibilitatea bacteriilor de a ajunge la nivelul lor. (14)
De elecÈ›ie mai este È™i fluorizarea dinÈ›ilor, efectuată periodic, fie profesional de către medicul dentist, fie acasă, folosind tablete sau soluÈ›ii cu fluor. O atenÈ›ionare importantă trebuie făcută în legătură cu fluoroza dentară (intoxicaÈ›ia cronică cu fluor), ce poate surveni în cazul consumului acestuia în exces, traducându-se clinic prin pete galbene sau brune la nivelul dinÈ›ilor È™i o friabilitate crescută a smalÈ›ului. (15)
Detartrajul profesional periodic este important pentru eliminarea depozitelor dure de tartru, ce cauzează în timp retracÈ›ii gingivale È™i boli parodontale.
Evitarea excesului de zahăr
În condiÈ›iile unui consum ridicat de alimente îndulcite cu zahăr, metodele de curățare au o eficiență limitată, nefăcând față cantității mari de glucide ce ajunge la nivelul dintelui. Prin metabolizarea de către bacterii a carbohidraÈ›ilor, placa dentară se îngroașă È™i apar afecÈ›iuni specifice, precum caria dentară È™i boala parodontală, sau chiar halena respiratorie (respiraÈ›ie urât-mirositoare), dată de emisia de substanÈ›e precum hidrogen sulfurat sau metil mercaptan de la acest nivel. (16)
Concluzie
Îngrijirea corectă a dinÈ›ilor este o necesitate pentru fiecare dintre noi, iar tehnicile pentru a obÈ›ine dinÈ›i sănătoÈ™i nu sunt nici puÈ›ine, nici greu de efectuat. Prin urmarea unor simpli paÈ™i È™i unor reguli de bază, oricine poate evita neplăcerile legate de cavitatea orală, astfel îmbunătățindu-i-se starea de bine generală.
2. Attin T, Hornecker E. Tooth brushing and oral health: how frequently and when should tooth brushing be performed? Oral Health Prev Dent. 2005;3(3):135-40. PMID: 16355646.
3. Should I Brush My Teeth Before or After Breakfast?, https://www.healthline.com/health/should-you-brush-your-teeth-before-or-after-breakfast#:~:text=Waiting%20between%2030%20minutes%20to,especially%20after%20having%20acidic%20foods.
4. Macgregor ID, Balding J, Regis D. Toothbrushing schedule, motivation and 'lifestyle' behaviours in7,770 young adolescents. Community Dent Health. 1996 Dec;13(4):232-7. PMID: 9018889.
5. Rajwani AR, Hawes SND, To A, Quaranta A, Rincon Aguilar JC. Effectiveness of Manual Toothbrushing Techniques on Plaque and Gingivitis: A Systematic Review. Oral Health Prev Dent. 2020 Oct 2;18(1):843-854. doi: 10.3290/j.ohpd.a45354. PMID: 33028052.
6. Brushing Your Teeth, https://www.ada.org/sitecore/content/home-mouthhealthy/az-topics/b/brushing-your-teeth
7. Wiegand A, Schlueter N. The role of oral hygiene: does toothbrushing harm? Monogr Oral Sci. 2014;25:215-9. doi: 10.1159/000360379. Epub 2014 Jun 26. PMID: 24993269.
8. Dwivedi V, Torwane NA, Tyagi S, Maran S. Effectiveness of Various Tongue Cleaning Aids in the Reduction of Tongue Coating and Bacterial Load: A Comparative Clinical Study. J Contemp Dent Pract. 2019 Apr 1;20(4):444-448. PMID: 31308274.
9. Lippert F. An introduction to toothpaste - its purpose, history and ingredients. Monogr Oral Sci. 2013;23:1-14. doi: 10.1159/000350456. Epub 2013 Jun 28. PMID: 23817056.
10. Cury JA, Tenuta LM. Evidence-based recommendation on toothpaste use. Braz Oral Res. 2014;28 Spec No:1-7. doi: 10.1590/S1806-83242014.50000001. Epub 2014 Jan 24. PMID: 24554097.
11. de Oliveira KMH, Nemezio MA, Romualdo PC, da Silva RAB, de Paula E Silva FWG, Küchler EC. Dental Flossing and Proximal Caries in the Primary Dentition: A Systematic Review. Oral Health Prev Dent. 2017;15(5):427-434. doi: 10.3290/j.ohpd.a38780. PMID: 28785751.
12. Van der Weijden FA, Van der Sluijs E, Ciancio SG, Slot DE. Can Chemical Mouthwash Agents Achieve Plaque/Gingivitis Control? Dent Clin North Am. 2015 Oct;59(4):799-829. doi: 10.1016/j.cden.2015.06.002. PMID: 26427569.
13. Werner CW, Seymour RA. Are alcohol containing mouthwashes safe? Br Dent J. 2009 Nov 28;207(10):E19; discussion 488-9. doi: 10.1038/sj.bdj.2009.1014. PMID: 19942865.
14. Adair SM. The role of sealants in caries prevention programs. J Calif Dent Assoc. 2003 Mar;31(3):221-7. PMID: 12693821.
15. Whelton HP, Spencer AJ, Do LG, Rugg-Gunn AJ. Fluoride Revolution and Dental Caries: Evolution of Policies for Global Use. J Dent Res. 2019 Jul;98(8):837-846. doi: 10.1177/0022034519843495. PMID: 31282846.
16. Hujoel PP, Lingström P. Nutrition, dental caries and periodontal disease: a narrative review. J Clin Periodontol. 2017 Mar;44 Suppl 18:S79-S84. doi: 10.1111/jcpe.12672. PMID: 28266117.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Sanatatea oro-dentara in Romania, un subiect lipsit de interes dar si inaccesibil gratuit
- Dinti lapte 21 ani
- De ce dupa ce ma spal pe dinti simt ca mi se formeaza o pelita pe obraji, buze si am gura lipicioasa
- Copil de 5 ani si 10 luni... ii ies maselele definitive. E normal?
- Dinti curati-albi
- Spalatul pe dinti