Cele mai importante alegeri alimentare pentru un sistem imunitar puternic

©

Autor:

Cele mai importante alegeri alimentare pentru un sistem imunitar puternic
Într-o recenzie recentă din Food Science & Nutrition, cercetătorii rezumă cunoștințele medicale actuale privind rolul alimentelor în întărirea sistemului imunitar. Ei subliniază importanța dietei sănătoase în menținerea și îmbunătățirea funcției imune, precum și rolul esențial al hidratării adecvate.
Studiul evidențiază importanța unor alegeri sănătoase de stil de viață, precum o dietă nutritivă, respectarea unui program regulat de somn, minimizarea stresului și evitarea obiceiurilor nesănătoase precum fumatul, pentru a întări imunitatea și a reduce probabilitatea de a suferi de anumite afecțiuni de sănătate.

Hidratarea adecvată joacă, de asemenea, un rol important în stimularea imunității, menținând membranele mucoase umede, celulele oxigenate și diferitele sisteme funcționale. Toxinele sunt transportate la rinichi și apoi la tractul urinar înainte de a fi eliminate din corp, în timp ce deshidratarea poate duce la acumularea acestora și la apariția bolilor. Consumul suficient de apă poate preveni, de asemenea, infecțiile tractului urinar prin prevenirea formării pietrelor la rinichi.

Un consum insuficient de nutrienți poate slăbi dezvoltarea sistemului imunitar și poate face corpul mai vulnerabil la alergii, infecții și inflamații cronice.

Fructele citrice precum portocalele și lămâile sunt bogate în vitamina C, care promovează formarea limfocitelor, întărește barierele epiteliale ale corpului și funcționează ca un antioxidant. Papaya conține acid folic, retinol, riboflavină, tiamină, niacină, potasiu, fier, fibre și calciu, în timp ce kiwi conține, de asemenea, vitamina C, vitamina K, potasiu, carotenoizi, fibre și antioxidanți. Rodiile au proprietăți antivirale, iar coacăzele indiene conțin un antioxidant puternic numit acid elagic. Migdalele sunt bogate în vitamina E, iar broccoli este bogat în fibre și numeroși antioxidanți, precum și vitaminele A, C și E.

Ghimbirul, pe lângă faptul că este un imunomodulator promițător, îmbunătățește, de asemenea, digestia și apetitul. Usturoiul, turmericul, ceapa, ciupercile și ceaiul sunt, de asemenea, alimente benefice de inclus în dietele regulate pentru un sistem imunitar mai sănătos.

Produsele alimentare de origine animală (ASF) conțin proteine de înaltă calitate, ușor digerabile, precum și aminoacizi esențiali și micronutrienți. Prolactina, un hormon găsit în lapte, promovează mișcarea limfocitelor și timocitelor. Laptele conține, de asemenea, imunoglobuline și proteine din zer, care stimulează sinteza anticorpilor.

Iaurtul este similar în compoziție cu laptele, cu toate acestea, calciul poate fi absorbit mai ușor din iaurt decât din lapte. Pe lângă proteine, vitamine și minerale, ouăle conțin colină, care descompune un aminoacid numit homocisteină, care a fost legat de boli cardiovasculare.

Concluziile studiului subliniază că, în timp ce medicina are un rol critic în vindecarea de afecțiuni de sănătate, menținerea unei diete nutritive oferă o primă linie de apărare împotriva infecțiilor și bolilor. Încorporarea alimentelor integrale și a fructelor, legumelor, lactatelor și ouălor benefice poate reduce riscul de dezvoltare a diverselor afecțiuni și poate atenua severitatea acestora dacă ele apar.

sursa: News Medical
foto: Tatjana Baibakova / Shutterstock.com

Data actualizare: 29-11-2023 | creare: 29-11-2023 | Vizite: 513
Bibliografie
The impact of diet on boosting immune function, link: https://www.news-medical.net/news/20231127/The-impact-of-diet-on-boosting-immune-function.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Trecerea la o dietă ketogenică sau vegană are influențe asupra sistemului imunitar (studiu)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum