Legătura între respirația în contextul tulburărilor de somn și boala Alzheimer

©

Autor:

Legătura între respirația în contextul tulburărilor de somn și boala Alzheimer
Tulburările de respirație în timpul somnului și insomnia sunt factori de risc cunoscuți pentru boala Alzheimer, care afectează funcțiile cognitive. Factorii stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice și gestionarea sănătății cardiovasculare, pot reduce riscul de demență. Un studiu publicat pe serverul medRxiv și-a propus să înțeleagă modul în care respirația în contextul tulburărilor de somn (RTS) interacționează cu patologia bolii Alzheimer (BA) și starea cognitivă.
Cercetătorii au selectat 757 de persoane din baza de date Alzheimer's disease Neuroimaging Initiative (ADNI) pe baza stării lor cognitive (nedeteriorată, tulburări cognitive ușoare și boala Alzheimer) și a stării RTS. Ei au efectuat o subeșantionare atentă pentru a asigura rezultate echilibrate și de încredere în diferite grupuri. Au fost analizați biomarkeri de neuroimagistică, inclusiv imagistica PET amiloid-beta (Aβ), volumul materiei cenușii (VMC), absorbția regională de glucoză (rFDG-PET), nivelurile de lichid cefalorahidian (LCR) și scorurile cognitive.

Rezultatele au indicat că interacțiunea dintre starea cognitivă și RTS a avut efecte moderate asupra diferiților biomarkeri de neuroimagistică în diferite regiuni ale creierului. Mai exact, sarcina Aβ în anumite zone ale creierului a fost legată de interacțiunile scorului cognitiv. În plus, studiul a găsit asocieri puternice între biomarkerii RTS și BA în stadiile bolii, sugerând că RTS exacerbează vulnerabilitatea creierului la patofiziologia BA. Persoanele cu RTS au prezentat atrofie structurală mai mare, hiperactivitate funcțională crescută și o sarcină mai mică de amiloid în stadiile preclinice și prodromale, indicând o conversie clinică mai devreme la BA.

Descoperirile studiului sugerează că respirația în contextul tulburărilor de somn este asociată cu declinul cognitiv la pacienții cu boala Alzheimer și este strâns legat de patologia amiloid-beta atât în ​​neuroimagistică, cât și în analiza lichidului cefalorahidian. Această conexiune implică faptul că RTS ar putea spori vulnerabilitatea creierului la schimbările legate de Alzheimer.

În concluzie, studiul evidențiază relația dintre tulburările de respirație în timpul somnului, biomarkerii neuroimagistici și declinul cognitiv în boala Alzheimer. Acesta sugerează că RTS ar putea juca un rol în înrăutățirea vulnerabilității creierului la schimbările legate de BA, contribuind la tulburări cognitive.

sursa: News Medical
foto: fizkes/Shutterstock.com

Data actualizare: 22-08-2023 | creare: 22-08-2023 | Vizite: 206
Bibliografie
Is there an association between sleep-disordered breathing and Alzheimer's disease?, link: https://www.news-medical.net/news/20230821/Is-there-an-association-between-sleep-disordered-breathing-and-Alzheimers-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tulburările de somn pot duce la pierderea densității osoase
  • Tulburarile de somn afectează diferit bărbații și femeile
  • Tulburările de somn în sarcină aproape dublează riscul de naștere prematură
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum