Chirurgia bariatrică reduce senzația de foame excesivă ce nu este justificată de foamea fiziologică

©

Autor:

Chirurgia bariatrică reduce senzația de foame excesivă ce nu este justificată de foamea fiziologică
Un studiu care și-a propus să identifice modalități eficiente de contracarare a apetitului ridicat al persoanelor supraponderale pentru recompense alimentare (apetit hedonic) arată că operația bariatrică poate fi cel puțin la fel de eficientă ca simpla modificare a obiceiurilor alimentare în reducerea poftelor alimentare nejustificate.
Persoanele cu obezitate severă consumă adesea alimente, în ciuda faptului că nu simt o nevoie urgentă de a mânca. Un astfel de comportament, controlat mai degrabă de nevoia de a obține un sentiment de satisfacție, decât de foame, poate avea urmări importante asupra sănătății, deoarece predispune la obezitate. Apetitul hedonic, așa cum au descris cercetătorii dorința de a consuma alimente care nu este justificată de o senzație de foame reală, ar putea fi combătut prin diferite metode, inclusiv prin chirurgie bariatrică (proceduri chirurgicale menite sa determine o scădere ponderală la pacienții cu obezitate).

În cadrul studiului, cercetătorii au încercat să vadă cum se modifică apetitul hedonic la pacienții care urmau diete cu conținut scăzut de calorii și, de asemenea, dacă chirurgia bariatrică a influențat rezultatele. Participanții la studiu au avut un indice de masă corporală mediu de peste 40 (cu 10 puncte peste pragul de obezitate) înainte de a începe dieta și, în unele cazuri, au suferit o intervenție chirurgicală în plus. Indiferent dacă au suferit sau nu o operație beriatrică sau au urmat doar o dietă hipocalorică, participanții care au primit suport profesional au reușit să slăbească în mod similar după zece săptămâni, cu o pierdere medie a greutății de aproximativ 16% din greutatea inițială.

În ceea ce privește apetitul hedonic, acesta „a scăzut în timp după dietă, atât pentru cei care au suferit o intervenție chirurgicală, cât și pentru cei care nu au făcut-o”, potrivit autorilor. Deși rezultatele au fost unele similare, este important de menționat faptul că dieta nu poate oferi siguranța faptului că persoanele supraponderale vor menține pierderea în greutate și nu vor reveni asupra dietei anterioare. În schimb, chirurgia bariatrică oferă rezultate de durată.

sursa: News Medical

Data actualizare: 18-10-2022 | creare: 18-10-2022 | Vizite: 324
Bibliografie
Research shows several advantages of bariatric surgery, link: https://www.news-medical.net/news/20221007/Research-shows-several-advantages-of-bariatric-surgery.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pierderea în greutate după intervenția bariatrică și efectele asupra sănătății inimii
  • Operația de micșorare a stomacului scade toleranța la alcool
  • Scăderea în greutate înainte de intervenția bariatrică amplifică reducerea ponderală post-operatorie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum