Compuși găsiți în vin, folosiți în lupta împotriva COVID-19
Autor: Teodorescu Mihai

Taninurile, compuși polifenoli derivați din lemn, frunze, rădăcini, fructe sau semințe provenite de la diverse plante, se clasifică în taninuri condensate (includ catechine, procianidine și proantocianidine), hidrolizabile, florotsnini și taninuri complexe. Cantități mari de tanin sunt găsite în general în mere, rodii, struguri, mure sau zmeură. În ceea ce privește taninurile din struguri, adesea analizate de cercetători, acestea sunt în general condensate și reprezintă aproximativ 4% din cantitatea de sâmburi.
Studii anterioare au indicat faptul că tainul poate îmbunătății hidratarea pielii în rândul femeilor sănătoase, poate crește sensibilitatea la insulină, poate reduce nivelurile serice de trigliceride și lipoproteine cu densitate joasă (LDL), cât și reduce riscul de disfuncții cognitive și comportamentale. În plus, suplimentele cu tanină au redus leziunile renale și nivelurile de molecule de citokine în studii experimentale efectuate pe șoareci de laborator.
Taninurile derivate din curmale și-au dovedit eficacitatea împotriva unor virusuri extrem de compune, inclusiv împotriva virusului herpes simplex-1. Taninurile extrase din castan și administrate pe cale orală, simultan cu suplimente de vitamina B12, au scăzut nivelurile proteinelor responsabile de inflamații în rândul persoanelor spitalizate din cauza COVID-19.
Studiile au indicat, de asemenea, faptul că taninurile hidrolizabile, cum ar fi castalina și tercatainul, au o acțiune potențială de reducere a propagării răspândirii virusului SARS-CoV-2, prin inhibarea activității enzimei Mpro/3CLpro. Administrarea intraorală a izomerilor de tanin și-au dovedit eficacitatea împotriva ultimelor două variante importante de COVID-19, variantele Delta și Omicron.
Studiile incluse în revizuire confirmă efectele pozitive ale taninurilor în lupta împotriva COVID-19, susținând astfel utilizarea pe termen lung a acestor compuși pentru gestionarea infecțiilor determinate de virusul SARS-CoV-2.
sursa: News Medical
foto: Danijela Maksimovic/Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Legarea mai eficientă a variantei Omicron de receptorul ACE2, motivul transmisibilității mai mari
- Protecția anticorpilor împotriva variantelor mutante ale SARS-CoV-2 este una redusă, arată studiile
- 90% dintre persoanele care suferă de anosmie sau ageuzie din cauza COVID-19 își revin complet după doi ani
- Sistemul imun răspunde infecției cu noul coronavirus
- Ce set de analize se fac după vindecarea de covid?
- S-a arătat la TV că molnupiravir tratează Covid 100%.De ce nu se aduce cat mai repede?
- Ajutați-mă! Se da antibiotic la Covid? Va mai putea respira singura?