Consumul de băuturi răcoritoare cu zaharuri crește riscul de deces

©

Autor:

Consumul de băuturi răcoritoare cu zaharuri crește riscul de deces
Băuturile răcoritoare, numite frecvent băuturi carbogazoase, pot aduce prejudicii sănătății organismului, numeroase studii fiind efectuate pentru depistarea efectelor negative pe care consumul regulat de băuturi carbogazoase le provoacă. Asocierea între consumul de băuturi răcoritoare și mortalitate a fost de-a lungul timpului probată în multiple studii, majoritatea acestor studii oferind rezultate pozitive.
Un amplu studiu, efectuat de către Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului, confirmă faptul că persoanele care consumă cantități mari de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr sau zaharuri artificiale au un risc mai mare de mortalitate. Datorită numărului mare de participanți și a credibilității oferite de autorul studiului, rezultatele ar trebui să atragă atenția consumatorilor, cât și al specialiștilor din domeniul alimentar.

Studiul s-a bazat pe datele obținute de la mai mult de 450.000 de persoane din zece țări de pe teritoriul Europei. Perioada medie de urmărire a fost de peste 16 ani, subiecții fiind incluși în cadrul grupării europene de investigații prospective în cancer și nutriție. Conform rezultatelor finale ale studiului, riscul de mortalitate a fost crescut la persoanele cu un consum zilnic de două sau mai multe pahare de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr sau îndulcitori artificiali. Prin comparație, participanții care beau mai puțin de un pahar de băuturi răcoritoare pe lună au avut un risc semnificativ mai mic de mortalitate. De asemenea, a fost depistată o asociere între consumul a două sau mai multe pahare pe zi și decesele cauzate de bolile circulatorii, în timp ce consumul unui pahar pe zi a fost asociat cu decesele cauzate de bolile digestive.

Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului, membră a Organizației Mondiale a Sănătății, este implicată în cercetări epidemiologice și de laborator, misiunea sa fiind aceea de coordonare și de efectuare a cercetărilor cu privire la cauzele cancerului la om și la mecanismele carcinogenezei. Totodată, agenția este responsabilă de dezvoltarea unor strategii științifice eficiente în combaterea cancerului.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-09-2019 | creare: 16-09-2019 | Vizite: 76
Bibliografie
Association between soft drink consumption and mortality in 10 European countries, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190905090929.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de băuturi îndulcite în rândul copiilor începe mult prea devreme
  • Consumul de băuturi răcoritoare îndulcite afectează sănătatea creierului
  • Un pahar de suc la masă este mai nociv decât s-ar putea crede
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.