Fructe și semințe care nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică
Autor: Redacția ROmedic

O lucrare științifică recent realizată de specialiștii IFT (Institute of Food Technologists) prezintă publicului 9 „super fructe și semințe” care ar răspunde, potrivit acestora, nevoii consumatorilor de a introduce în alimentația lor produse mai sănătoase, mai puțin procesate.
1. Semințele Chia sunt recomandate datorită conținutului ridicat de acizi grași Omega-3, calciu, substanțe fito-nutritive, vitamine, minerale și antioxidanți.
2. Semințele de in reprezintă o sursă importantă de proteine, fibre, antioxidanți, fitoestrogeni și acizi grași Omega-3. Mai mult, un studiu științific recent – Health Canada, 2014 – a arătat că semințele de in pot contribui la scăderea nivelului de colesterol din sânge.
3. Semințele de floarea-soarelui îi asigură organismului grăsimi monosaturate și polinesaturate, proteine, fibre, vitamina E și alte substanțe chimice nutritive: colină, acid folic, betaină.
4. Semințele de dovleac au un conținut bogat în proteine, fibre, mangan, magneziu și fosfor.
5. Coacăzele consumate zilnic reduc presiunea arterială și combat rigidizarea vaselor de sânge, arată un studiu științific – Johnson, 2015. De asemenea, acestea reprezintă și o sursă importantă de fibre, vitamine, minerale și fructoză.
Mai mult, antioxidanții din coacăze au fost asociați de către cercetători cu prevenirea sau întârzierea apariției unor maladii precum cancerul și bolile cardiovasculare. Nu în ultimul rând, ar avea o influență benefică și asupra procesului de îmbătrânire, mai arată studiile de specialitate.
6. Fructele acai sunt considerate bune pentru sănătatea noastră, având proprietăți antiinflamatorii. Acestea sunt bogate în acizi grași și antocieni.
7. Vișinele au un conținut ridicat de antocieni, având o puternică acțiune antioxidantă. Persoanele care consumă regulat acest fruct prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta boli precum guta și artrita.
8. Avocado nu trebuie să lipsească din nicio dietă, potrivit IFT, având numeroase efecte combatante împotriva factorilor de risc pentru afecțiunile cardio-metabolice.
9. Afinele contribuie la îmbunătățirea sănătății orale, a tractului urinar și a inimii. De asemenea, consumate constant, pot preveni dezvoltarea a diverse tipuri de cancer, arată o recentă cercetare științifică - Cranberry Institute, 2014.
Sursa: Food Technology
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Fructele in exces
- Fructele consumate dupa masa imediat sau dupa 1-2 ore?
- Arsuri instantanee pe limba
- Consumul de apa si de fructe
- Alimentatie doar fructe.
- Regim alimentar numai cu fructe si legume fierte