Efectul fructelor și legumelor asupra pielii, mai atractiv decât bronzul

©

Autor: Redacția ROmedic

Efectul fructelor și legumelor asupra pielii, mai atractiv decât bronzul
Multe persoane își doresc o piele arămie, cu un aspect atractiv, motiv pentru care petrec ore în șir la plajă, merg la solar sau apelează la produse autobronzante.
Un studiu britanic arată însă că se poate și altfel: consumul ridicat de fructe și legume oferă pielii o strălucire mult mai atractivă.

Există două căi principale prin care pielea poate căpăta o altă nuață: fie bronzarea, care stimulează producția de melanină, fie consumul de alimente ce conțin carotenoizi – pigmenți organici ce se regăsesc într-o varietate de fructe și legume colorate: morcovi, caise, portocale, spanac ș,a.

Cercetarea publicată în The Quarterly Journal of Experimantal Psychology sugerează că nuanțarea pielii obținută pe baza ingestiei de carotenoizi este perceptuă ca o „strălucire sănătoasă”, mai atractivă decât bronzul clasic.

Într-un experiment, 60 de participanți au privit imagini 27 de imagini cu chipuri umane, în două versiuni: una din ele fusese editată pentru a fi obținută o tentă a pielii specifică consumului de carotenoizi, iar cealaltă – slab pigmentată.
În acest caz, 86% din subiecți au considerat primul set de chipuri (pigmentate) ca fiind mai atractive.

Într-un alt experiment similar, alți 60 au primit de asemenea două seturi de imagini prelucrate, unul din ele înfățișând chipuri bronzate. În acest caz, 78% din respondenți au catalogat pielea bronzată ca fiind mai atractivă.

În final, aceluiași eșantion i-au fost prezentate alte două seturi de imagini editate: unul din ele cu chipuri nuanțate prin consumul de carotenoizi, iar celălalt, cu pielea pigmentată de soare.
76% au optat în acest caz pentru fotografiile ce „imitau” colorarea prin alimentație.

Se crede că descoperirea ar putea contribui la îmbunătățirea nivelului de sănătate la nivel mondial, trimițând un mesaj simplu: nu e nevoie să ne punem pielea în pericol pentru a arăta bine – a mânca sănătos este suficient.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 03-09-2014 | creare: 03-09-2014 | Vizite: 2482
Bibliografie
Skin glow from fruits and vegetables 'more attractive than a tan', http://www.medicalnewstoday.com/articles/281734.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul prenatal de fructe accelerează dezvoltarea cognitivă a bebelușului
  • Consumul crescut de fructe și legume te face mai fericit
  • România, țara cu cel mai redus consum de fructe și legume din Europa
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum