Consumul de pește - beneficii și riscuri, ce pește să alegem

Consumul de pește - beneficii și riscuri, ce pește să alegem

©

Autor:

Consumul de pește - beneficii și riscuri, ce pește să alegem

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase din lume. Conține proteine, vitamina D și acizi grași Omega 3, importanți pentru inimă și pentru funcționarea normală a creierului. Mai jos poți citi mai multe despre beneficiile peștelui, riscurile asociate consumului și ce pește este indicat să alegi. (1)

Beneficii ale consumului de pește

Peștele are numeroase beneficii susținute de studii științifice. Mai jos sunt cele mai importante dintre ele.

  • Are un conÈ›inut ridicat de substanÈ›e nutritive – peÈ™tele conÈ›ine proteine, potasiu, magneziu, calciu, fier, vitamina C, vitamina B6, vitamina B12 È™i acizi graÈ™i Omega 3 (2, 3)
  • Poate reduce riscul de atac de cord È™i atac vascular cerebral – aceste probleme de sănătate se află pe lista afecÈ›iunilor care duc la deces prematur. Consumul regulat de peÈ™te reduce riscul de atac de cord, atac vascular cerebral È™i deces pe fondul unor afecÈ›iuni cardiace. Un studiu realizat pe 40.000 de bărbaÈ›i din SUA a concluzionat că persoanele care consumă cel puÈ›in o porÈ›ie de peÈ™te pe săptămână au un risc cu până la 15% mai mic de boli de inimă (4, 5, 6, 7)
  • ConÈ›ine substanÈ›e nutritive necesare pentru creÈ™tere – acizii graÈ™i Omega 3 în special cei de tip DHA (docosahexaenoic) sunt esenÈ›iali pentru dezvoltarea ochilor È™i a creierului. Cu toate acestea, unele tipuri de peÈ™te au un conÈ›inut ridicat de mercur de aceea gravidele ar trebui să consume doar peÈ™te care are cantități minime de mercur: somon, sardine È™i păstrăv însă nu mai mlt de 340 g pe săptămână (8)
  • SusÈ›ine sănătatea creierului – studiile observaÈ›ionale realizate arată că persoanele care consumă regulat peÈ™te au o reducere a riscului de declin cognitiv. De asemenea, se pare că persoanele care consumă peÈ™te săptămânal au mai multă materie cenuÈ™ie în zonele din creier responsabile cu memoria È™i emoÈ›iile (9, 10)
  • Contribuie la prevenirea depresiei È™i ajută la ameliorarea simptomelor – depresia este una dintre problemele majore ale modernității. Studiile existente au arătat că persoanele care consumă peÈ™te au un risc mai mic de depresie. De asemenea, acizii graÈ™i Omega-3 conÈ›inuÈ›i în peÈ™te pot stimula efectul antidepresivelor. Există inclusiv studii care spun că peÈ™tele È™i acizii graÈ™i Omega-3 sunt de ajutor dacă suferi de sindrom bipolar (11, 12, 13)
  • Reprezintă o sursă excelentă de vitamina D – multă lume are deficienÈ›e de vitamina D deoarece nu petrece suficient timp la soare sau nu consumă alimente care o conÈ›in. O porÈ›ie de 120 g de somon acoperă în proporÈ›ie de 100% din doza zilnică recomandată de vitamina D (14)
  • Poate ajuta la reducerea riscului de boli autoimune – afecÈ›iunile autoimune precum diabetul de tip 1 apar atunci când sistemul imunitar vede celulele sănătoase ale corpului pe post de invadatori. Studiile realizate pe acizi graÈ™i Omega 3 È™i pe uleiul de peÈ™te arată că poate reduce riscul de diabet de tip 1 la copii (15, 16)
  • Poate contribui la prevenirea astmului la copii – studiile arată că un consum regulat de peÈ™te reduce riscul de astm la copii cu până la 24% însă nu are un efect similar la adulÈ›i (17)
  • Protejează vederea la populaÈ›ia vârstnică – există studii care spun că peÈ™tele È™i acizii graÈ™i Omega 3 reduc riscul de degenerare maculară cu 42% în cazul femeilor. AlÈ›i cercetători au concluzionat că peÈ™tele consumat săptămânal duce la reducerea cu până la 53% a riscului de degenerare maculară neovasculară (18)
  • ÎmbunătățeÈ™te calitatea somnului – problemele de somn reprezintă o altă problemă specifică secolului 21. Potrivit cercetătorilor, expunerea la lumina albastră precum È™i deficitul de vitamina D pot fi implicate în creÈ™terea cazurilor de insomnie. Un alt studiu interesant care a analizat dieta a 95 de voluntari vârstnici a concluzionat că trei porÈ›ii de somon pe săptămână îmbunătățesc somnul È™i calitatea vieÈ›ii (19, 20)


Riscuri în consumul de peÈ™te

DeÈ™i peÈ™tele este foarte benefic pentru sănătate implică È™i câteva riscuri. De exemplu, peÈ™tele poate prelua din substanÈ›ele chimice dăunătoare prezente în apă. SubstanÈ›e precum mercurul sau bifenilul policlorurat (PCB) se pot acumula în organism. (21, 22)

Mai mult, un nivel ridicat de mercur È™i PCB afectează creierul È™i sistemul nervos în ansamblul său. (23, 24)

De asemenea, mercurul poate fi dăunător fătului È™i copiilor mici. Totodată acumularea de PCB în organism poate creÈ™te riscul de cancer. (25, 26)

O modalitate de a reduce riscul de contaminare este să achiziționezi pește local din surse sigure.

AgenÈ›ia Alimentelor È™i a Medicamentelor din SUA spune că substanÈ›ele chimice dăunătoare se acumulează mai ales în peÈ™tele bătrân, deci alegerea unor peÈ™ti tineri poate ajuta la reducerea riscului de contaminare. (27, 28)

Tonul la conservă, somonul, codul și creveții sunt printre cele mai sigure tipuri de pește. De cealaltă parte, macroul, peștele cu cioc și tonul obez de Atlantic au cantitățile cele mai mari de mercur.

Ce pește să alegem

Cele mai sănătoase tipuri de pește, cu un conținut redus de mercur și alte substanțe cu potențial dăunător, sunt următoarele:

  • Macroul de atlantic – se înmulÈ›eÈ™te repede iar echipamentul pentru prinderea sa nu afectează habitatul peÈ™telui. De asemenea, au un gust specific È™i un conÈ›inut ridicat de proteine È™i acizi graÈ™i Omega 3 (29)
  • Somon sălbatic inclusiv la conservă – are un nivel redus de substanÈ›e toxice, inclusiv mercur È™i plumb, atunci când provine din pescării autorizate. ConÈ›ine aproximativ 1. 500 mg de acizi graÈ™i Omega 3. Sub formă de conserve, somonul reprezintă o sursă excelentă de calciu, o porÈ›ie acoperind 18% din necesarul zilnic (30, 31)
  • Sardine, prinse în sălbăticie – o porÈ›ie conÈ›ine aproximativ 1.200 mg de acizi graÈ™i Omega 3 È™i reprezintă o sursă bună de vitamina D. De asemenea, o porÈ›ie conÈ›ine 33% din doza zilnică recomandată de calciu (32, 33, 34)
  • Păstrăv curcubeu – are un conÈ›inut de acizi graÈ™i Omega 3 asemănător cu somonul. Mai mult, conÈ›ine potasiu, seleniu, vitamina B6 È™i necesarul zilnic de vitamina B12 (35, 36, 37)
  • Hering – este un peÈ™te apreciat mai ales în țările nordice. Are un conÈ›inut mai mare de Omega 3 decât sardinele, păstrăvul È™i macroul. De asemenea, conÈ›ine seleniu È™i vitamina D. Poate fi consumat proaspăt, afumat, la conservă sau la grătar (38, 39)


PeÈ™tele este o sursă excelentă de proteine, acizi graÈ™i Omega 3 È™i alte substanÈ›e nutritive. În plus, peÈ™tele este uÈ™or de pregătit. Două porÈ›ii de peÈ™te pe săptămână sunt suficiente în menÈ›inerea sănătății. TotuÈ™i, dacă eÈ™ti gravidă sau suferi de boli cronice, este bine să vorbeÈ™ti cu medicul înainte de a consuma orice tip de peÈ™te.


Data actualizare: 21-12-2021 | creare: 21-12-2021 | Vizite: 1703
Bibliografie
1. Is eating fish healthy?, link: https://www.bbc.com/future/article/20201211-is-eating-fish-healthy
2. The health benefits of omega-3 polyunsaturated fatty acids: a review of the evidence, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-277X.2004.00552.x
3. Fish Nutrition and Current Issues in Aquaculture: The Balance in Providing Safe and Nutritious Seafood, in an Environmentally Sustainable Manner, link: https://www.researchgate.net/publication/263807993_Fish_Nutrition_and_Current_Issues_in_Aquaculture_The_Balance_in_Providing_Safe_and_Nutritious_Seafood_in_an_Environmentally_Sustainable_Manner
4. The top 10 causes of death, link: https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death
5. Fish consumption, omega-3 fatty acids and risk of heart failure: a meta-analysis, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22682084/
6. Fish consumption and CHD mortality: an updated meta-analysis of seventeen cohort studies, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21914258/
7. Fish consumption and risk of major chronic disease in men, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19064523/
8. Is docosahexaenoic acid, an n-3 long-chain polyunsaturated fatty acid, required for development of normal brain function? An overview of evidence from cognitive and behavioral tests in humans and animals, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16087970/
9. Fish consumption and cognitive decline with age in a large community study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16216930/
10. Regular fish consumption and age-related brain gray matter loss, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25084680/
11. Omega-3 Fatty Acids and Depression: Scientific Evidence and Biological Mechanisms, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3976923/
12. Regular fish consumption and age-related brain gray matter loss, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25084680/
13. Omega-3 for bipolar disorder: meta-analyses of use in mania and bipolar depression, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21903025/
14. Vitamin D: can fish food-based solutions be used for reduction of vitamin D deficiency in Poland?, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25466665/
15. Use of cod liver oil during the first year of life is associated with lower risk of childhood-onset type 1 diabetes: a large, population-based, case-control study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14668274/
16. Fatty fish consumption and risk of latent autoimmune diabetes in adults, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4216999/
17. Fish and Fish Oil Intake in Relation to Risk of Asthma: A Systematic Review and Meta-Analysis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3827145/
18. Dietary ω-3 Fatty Acid and Fish Intake and Incident Age-related Macular Degeneration in Women, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3134638/
19. The world epidemic of sleep disorders is linked to vitamin D deficiency, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22583560/
20. Fish Consumption, Sleep, Daily Functioning, and Heart Rate Variability, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4013386/
21. Mercury in Commercial Fish: Optimizing Individual Choices to Reduce Risk, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1253750/
22. Determination of polychlorinated biphenyls in marine fish obtained from tsunami-stricken areas of Japan, link: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0174961
23. Effects of Great Lakes fish consumption on brain PCB pattern, concentration, and progressive-ratio performance, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10677143/
24. Association of Seafood Consumption, Brain Mercury Level, and APOE ε4 Status With Brain Neuropathology in Older Adults, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5460535/
25. Blood mercury concentration, fish consumption and anthropometry in Chinese children: A national study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29113684/
26. Polychlorinated biphenyls and cancer: an epidemiological assessment, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23672403/
27. Mercury in fish, link: https://oehha.ca.gov/media/downloads/fish/fact-sheet/hgfactsnontechnical.pdf
28. Advice about Eating Fish, link: https://www.fda.gov/food/consumers/advice-about-eating-fish#choice
29. Feeding ecology of Atlantic mackerel (Scomber scombrus) in the Norwegian Sea, link: https://www.ices.dk/sites/pub/CM%20Doccuments/2006/F/F1206.pdf
30. The Health Benefits of Eating Salmon, link: https://www.researchgate.net/publication/8437078_The_Health_Benefits_of_Eating_Salmon
31. Calcium from salmon and cod bone is well absorbed in young healthy men: a double-blinded randomised crossover design, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2916003/
32. Comparative analysis of vitamin D content in sardines canned in olive oil and water, link: https://open.bu.edu/handle/2144/16849
33. Type 2 diabetes preventive effects with a 12-months sardine-enriched diet in elderly population with prediabetes: An interventional, randomized and controlled trial, link: https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(21)00153-9/fulltext
34. Calcium and phosphorus bioavailability in rats consuming oil from either raw sardines or sardines fried in olive oil, link: https://www.researchgate.net/publication/287885169_Calcium_and_phosphorus_bioavailability_in_rats_consuming_oil_from_either_raw_sardines_or_sardines_fried_in_olive_oil
35. Uptake and loss of potassium by rainbow trout (Salmo gairdneri) in fresh water and dilute sea water, link: https://www.researchgate.net/publication/242565740_Uptake_and_loss_of_potassium_by_rainbow_trout_Salmo_gairdneri_in_fresh_water_and_dilute_sea_water
36. Effect of Different Levels of Dietary Calcium and Potassium on Growth Indices, Biochemical Composition and Some Whole Body Minerals in Rainbow Trout (Oncorhynchus Mykiss) Fingerlings, link: https://www.longdom.org/open-access/effect-of-different-levels-of-dietary-calcium-and-potassium-on-growth-indices-biochemical-composition-and-some-whole-body-minerals-in-rainbow-trout-oncorhynchus-mykiss-fingerlings-2155-9546.1000170.pdf
37. Increased dietary availability of selenium in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) improves its plasma antioxidant capacity and resistance to infection with Piscirickettsia salmonis, link: https://veterinaryresearch.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13567-021-00930-0
38. Health effects of nutrients and environmental pollutants in Baltic herring and salmon: a quantitative benefit-risk assessment, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6964011/
39. The Nutritional Value of Pacific Herring, link: https://pdf.sciencedirectassets.com/311230/1-s2.0-S2352409X15X00058/1-s2.0-S2352409X15301000/Madonna_L_Moss_Clupea_pallasii_2015.pdf?X-Amz-Security-Token=IQoJb3JpZ2luX2VjEBgaCXVzLWVhc3QtMSJHMEUCIQCBA%2BgtJQ0TBamk2T1RTQcJttWWQVr1qmwk7kZDeNQCxwIgZdGHuGe9fH%
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de peÈ™te pentru prevenÈ›ia bolii Parkinson
  • AsociaÈ›ia Americană a Inimii recomandă 2 porÈ›ii de peÈ™te pe săptămână pentru sănătatea cardiovasculară
  • De ce este important sa mananci peÈ™te
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum