Copiii preșcolari imită comportamentul sedentar al părinților

©

Autor:

Copiii preșcolari imită comportamentul sedentar al părinților
Rezultatele unei analize realizată de National Institutes of Health a identificat o corelație directă între activitatea fizică la părinți, respectiv comportamentul acestora sedentar și nivelul de activitate fizică al copiilor de vârstă preșcolară.

Copiii pășesc pe urmele părinților literalmente

Aproximativ 60% dintre copiii cu vârste între 2 și 5 ani incluși în studiu erau normoponderali, 30% erau supraponderali și 10% dintre preșcolari sufereau de obezitate. Un trend ascendent al obezității a fost observat și în rândul părinților, dintre care 76% erau supraponderali sau obezi. Aceștia au purtat dispozitive pentru monitorizarea activității fizice circa 12 ore/zi, minimum 3 zile în timpul săptămânii și una în weekend, maximum 7 zile.

Astfel s-a observat că atunci când părinții au petrecut până la 40 de minute realizând activitate fizică de intensitate moderată, valori asemănătoare au fost înregistrate și în cazul copiilor. Respectiv, atunci când părinții manifestau comportamente sedentare în 60% din timpul în care au purtat dispozitivele, valori similare (50%) au fost observate în rândul preșcolarilor.

În urma interpretării statistice a datelor colectate s-a remarcat faptul că pentru fiecare minut petrecut în activități sedentare de către părinți, comportamnetul sedentar al copiilor s-a majorat cu circa 0,10 minute.

La polul opus, pentru fiecare minut de activitate fizică ușoară la părinți, copiii au manifestat o creștere a intervalului rezervat activității fizice estimată la 0,06 minute.

Deși studiul nu este reprezentativ pentru populația generală, acesta poate genera reflecții cu privire la importanța modelului parental pentru a insufla copiilor de la vârste fragede comportamente ale stilului de viață sănătos și activ.

Rezultatele studiului au fost publicate în American Journal of Preventive Medicine sprijină un alt raport publicat în anul 2015 potrivit căruia mai puțin de jumătate dintre copiii cu vârsta între 2 și 5 ani desfășoară minimul recomandat de 60 de minute de activitate fizică de intensitate moderată spre viguroasă.

Aflați din articol cum puteți să vă creșteți motivația de a face sport pentru a fi un exemplu de urmat pentru copii și cei dragi.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-12-2019 | creare: 11-01-2017 | Vizite: 898
Bibliografie
Impact of parent physical activity, sedentary behavior on their preschool children, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170109102435.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetările examinează relația dintre grăsimea corporală și activitatea fizică la fete și băieți
  • Activitatea fizică regulată poate avea un efect important asupra sănătății mintale a tinerilor
  • Copiii implicați în activități sportive beneficiază de o mai bună sănătate mintală
  •