Efectele indicelui glicemic al alimentelor în antrenamentele de anduranță

©

Autor:

Efectele indicelui glicemic al alimentelor în antrenamentele de anduranță
În cadrul unui studiu clinic randomizat s-a comparat efectele unei diete cu conținut redus de carbohidrați și bogată în grăsimi (LCHF), una cu carbohidrați înalti și indice glicemic ridicat (HIGH-GI), și una cu carbohidrați înalti și indice glicemic scăzut (LOW-GI), pe parcursul a 10 săptămâni, cu scopul de a explora impactul dietelor asupra performanței în antrenamentele de anduranță.
Cercetătorii au testat ipoteza că dieta cu indice glicemic scăzut poate îmbunătăți flexibilitatea metabolică și performanța în timpul testelor de anduranță, fără a limita oxidarea carbohidraților la fel ca dieta cu conținut redus de carbohidrați și bogată în grăsimi. Rezultatele au arătat că dieta cu indice glicemic scăzut a menținut stocurile de glicogen muscular, a redus concentrațiile de lactat în sânge și a îmbunătățit performanța în timpul unui test de alergare de cinci kilometri.

Dieta cu conținut redus de carbohidrați și bogată în grăsimi a crescut oxidarea grăsimilor, dar a limitat capacitatea de oxidare a carbohidraților și restaurarea glicogenului muscular, afectând adaptările la antrenamentele de intensitate mai mare. Dieta cu indice glicemic ridicat a îmbunătățit performanța la intensități ridicate și a crescut conținutul de glicogen muscular, dar a împiedicat oxidarea eficientă a grăsimilor după 10 săptămâni.

Un aspect important subliniat de studiu este că dieta cu conținut redus de carbohidrați și bogată în grăsimi, deși are efecte promițătoare asupra oxidării grăsimilor și compoziției corporale, ar putea avea efecte negative pe termen lung asupra stării de sănătate din cauza aportului scăzut de macronutrienți esențiali și conținutului ridicat de grăsimi.

În concluzie, dieta cu indice glicemic scăzut pare să ofere cele mai favorabile schimbări în oxidarea substraturilor pe durata exercițiilor prelungite și să îmbunătățească performanța de anduranță, sugerând necesitatea unei abordări mai nuanțate și personalizate a dietei în antrenamentele de performanță. Studiul a identificat de asemenea limitări legate de auto-raportarea consumului alimentar și necesitatea unor cercetări viitoare care să includă diferite sexe și periodizări ale aportului de macronutrienți.

sursa: News Medical

Data actualizare: 19-04-2024 | creare: 19-04-2024 | Vizite: 125
Bibliografie
Study finds low and high GI diets boost endurance performance over low-carb diets, link: https://www.news-medical.net/news/20240416/Study-finds-low-and-high-GI-diets-boost-endurance-performance-over-low-carb-diets.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antrenament pentru forță versus anduranță versus creșterea masei musculare
  • Indicele glicemic şi încărcătura glicemică
  • Antrenamentul de rezistență, aproape obligatoriu pentru o îmbătrânire sănătoasă
  •