Efectele indicelui glicemic al alimentelor în antrenamentele de anduranță

Efectele indicelui glicemic al alimentelor în antrenamentele de anduranță

©

Autor:

Efectele indicelui glicemic al alimentelor în antrenamentele de anduranță
În cadrul unui studiu clinic randomizat s-a comparat efectele unei diete cu conÈ›inut redus de carbohidraÈ›i È™i bogată în grăsimi (LCHF), una cu carbohidraÈ›i înalti È™i indice glicemic ridicat (HIGH-GI), È™i una cu carbohidraÈ›i înalti È™i indice glicemic scăzut (LOW-GI), pe parcursul a 10 săptămâni, cu scopul de a explora impactul dietelor asupra performanÈ›ei în antrenamentele de anduranță.
Cercetătorii au testat ipoteza că dieta cu indice glicemic scăzut poate îmbunătăți flexibilitatea metabolică È™i performanÈ›a în timpul testelor de anduranță, fără a limita oxidarea carbohidraÈ›ilor la fel ca dieta cu conÈ›inut redus de carbohidraÈ›i È™i bogată în grăsimi. Rezultatele au arătat că dieta cu indice glicemic scăzut a menÈ›inut stocurile de glicogen muscular, a redus concentraÈ›iile de lactat în sânge È™i a îmbunătățit performanÈ›a în timpul unui test de alergare de cinci kilometri.

Dieta cu conÈ›inut redus de carbohidraÈ›i È™i bogată în grăsimi a crescut oxidarea grăsimilor, dar a limitat capacitatea de oxidare a carbohidraÈ›ilor È™i restaurarea glicogenului muscular, afectând adaptările la antrenamentele de intensitate mai mare. Dieta cu indice glicemic ridicat a îmbunătățit performanÈ›a la intensități ridicate È™i a crescut conÈ›inutul de glicogen muscular, dar a împiedicat oxidarea eficientă a grăsimilor după 10 săptămâni.

Un aspect important subliniat de studiu este că dieta cu conÈ›inut redus de carbohidraÈ›i È™i bogată în grăsimi, deÈ™i are efecte promițătoare asupra oxidării grăsimilor È™i compoziÈ›iei corporale, ar putea avea efecte negative pe termen lung asupra stării de sănătate din cauza aportului scăzut de macronutrienÈ›i esenÈ›iali È™i conÈ›inutului ridicat de grăsimi.

În concluzie, dieta cu indice glicemic scăzut pare să ofere cele mai favorabile schimbări în oxidarea substraturilor pe durata exerciÈ›iilor prelungite È™i să îmbunătățească performanÈ›a de anduranță, sugerând necesitatea unei abordări mai nuanÈ›ate È™i personalizate a dietei în antrenamentele de performanță. Studiul a identificat de asemenea limitări legate de auto-raportarea consumului alimentar È™i necesitatea unor cercetări viitoare care să includă diferite sexe È™i periodizări ale aportului de macronutrienÈ›i.

sursa: News Medical

Data actualizare: 19-04-2024 | creare: 19-04-2024 | Vizite: 303
Bibliografie
Study finds low and high GI diets boost endurance performance over low-carb diets, link: https://www.news-medical.net/news/20240416/Study-finds-low-and-high-GI-diets-boost-endurance-performance-over-low-carb-diets.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antrenament pentru forță versus anduranță versus creÈ™terea masei musculare
  • Indicele glicemic ÅŸi încărcătura glicemică
  • Antrenamentul de rezistență, aproape obligatoriu pentru o îmbătrânire sănătoasă
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum