Sportul îmbunătățește concentrarea și calitatea vieții

©

Autor:

Sportul îmbunătățește concentrarea și calitatea vieții
Conform cercetătorilor de la Universitatea Tehnică din München (TUM), elevii din clasele primare care sunt apți din punct de vedere fizic se simt mai bine în pielea lor și dau dovadă de o putere de concentrare mai mare. Echipa spune că acești copii au șanse mai mari să ajungă la nivele academice superioare decât copiii ce prezintă capacități sportive reduse. Într-un nou studiu al cercetătorilor germani, aceștia certifică existența unei corelații între starea fizică, concentrare și calitatea vieții în cazul copiilor din ciclul primar de școală.
Studiul a fost condus pe baza analizei a 3.285 fete și 3.248 băieți din districtul Berchtesgadener Land din Bavaria. Aptitudinile pe care echipa le-a evaluat au fost forța fizică, rezistența, capacitatea de concentrare și calitatea vieții, acestea fiind determinate de oamenii de știință în conformitate cu procedurile internaționale standardizate de testare. Rezultatele studiului au arătat că performanțele sportive ale copiilor au fost direct proporționale cu nivelele de concentrare ale acestora și cu o mai bună calitate a vieții. De asemenea, studiul a arătat și că băieții s-au descurcat mai bine la testele sportive, în timp ce fetele au avut rezultate mai bune în ceea ce privește concentrarea și valorile calității vieții.

Totodată, prin intermediul studiului s-a evidențiat și că, în cadrul exercițiilor fizice, copiii supraponderali și obezi au avut rezultate semnificativ mai slabe decât cei normoponderali. În plus, acești copii au înregistrat valori mai scăzute ale calității vieții, bunăstării fizice, stimei de sine și bunăstării în colectivitate. Conform profesorului Renate Oberhoffer-Fritz, Decan al Departamentului de Sport și Științe ale Sănătății din cadrul TUM, un alt rezultat important al studiului a reieșit în urma evidențierii unui procent crescut de elevi din școala primară cu o bună condiție fizică și o bună capacitate de concentrare care au avut mai multe șanse să ajungă la în ciclurile superioare de învățământ.

Acesta adaugă și faptul că este importantă încurajarea dezvoltării aptitudinilor fizice ale copiilor, colaborarea dintre părinți, școli, comunități și cluburi sportive fiind esențială pentru atingerea acestui obiectiv. Astfel, datorită studiului, din 2019 Biroul de Administrație Regională Berchtesgadener oferă tuturor elevilor din clasa I un voucher pentru a avea posibilitatea să practice un sport.

sursa: Science Daily
foto: LRA BGL

Data actualizare: 11-04-2022 | creare: 11-04-2022 | Vizite: 352
Bibliografie
Sport improves concentration and quality of life, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220405115234.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele intensității antrenamentelor asupra stării de bine
  • Cum îmbunătățește sportul imaginea de sine?
  • Câte calorii consumi când mergi vs când alergi?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum