Coșmarurile pot fi un semnal de alarmă precoce al bolii Parkinson

©

Autor:

Coșmarurile pot fi un semnal de alarmă precoce al bolii Parkinson

Conform unui studiu recent realizat la Universitatea din Birmingham și publicat în eClinicalMedicine, probabilitatea de a fi diagnosticați cu boala Parkinson este de doua ori mai mare în cazul adulților în vârstă care experimentează coșmaruri frecvente.
Este deja cunoscut faptul că persoanele care suferă de boala Parkinson au vise urâte și coșmaruri mai frecvent decât adulții din populația generală, dar acest lucru nu a fost folosit până în prezent ca un indicator de risc pentru boală. Chiar conducătorul studiului, Dr. Obidemi Otaiku remarca: „Deși diagnosticul precoce al bolii Parkinson poate fi foarte benefic, există foarte putini indicatori de risc și mulți dintre ei necesită teste scumpe sau sunt foarte răspândiți si nespecifici, cum este diabetul”

Deși este nevoie de mai multe cercetări în această direcție, apariția tulburărilor de somn manifestate prin coșmaruri și absența unui factor declanșator, ar trebui să conducă persoanele în vârstă către un control medical de specialitate. La baza acestor concluzii se află date colectate de la 3.818 bărbați în vârstă, care au fos urmăriți timp de 12 ani. Participanții care au raportat coșmaruri cel puțin o dată pe săptămână au fost monitorizați până la final pentru a verifica dacă probabilitatea de a dezvolta boala Parkinson a fost mai mare raportat la ceilalți.

În timpul perioadei de 12 ani, 91 participanți au fost diagnosticați cu boala Parkinson și, concomitent, s-a constatat că în cazul celor cu coșmaruri frecvente probabilitatea de a face boala Parkinson a fost de doua ori mai mare. Majoraritatea pacienților au primit diagnosticul chiar în primii 5 ani ai studiului și în cazul lor probabilitatea de a dezvolta boala Parkinson a fost chiar de 3 ori mai mare.


Așadar rezultatele studiului sugerează că adulții în vârstă care vor fi la un moment dat diagnosticați cu boala Parkinson pot avea vise urâte și coșmaruri frecvente cu câțiva ani înaintea apariției simptomelor clinice ca tremor, rigiditate și încetinire a mișcărilor.

Concluzia generală este ca visele pot arăta informații importante despre structura și funcțiile creierului și se pot dovedi un subiect important de cercetare în neuroștiințe. Unul dintre scopuri este de a explora posibile legături între vise și alte boli neurodegenerative, cum este boala Alzheimer.

suersa: Science Daily


Data actualizare: 15-06-2022 | creare: 15-06-2022 | Vizite: 257
Bibliografie
Bad dreams could be early warning of Parkinson's disease, link:https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220607194448.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un test de sânge ar putea depista boala Parkinson cu o precizie de 95%
  • Un dispozitiv electronic detectează moleculele asociate cu bolile Alzheimer și Parkinson
  • Coșmar sau teroare nocturnă?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum