Coșuri pe față la adulți - cauze și tratament

©

Autor:

Coșuri pe față la adulți - cauze și tratament

Coșurile pe față la adulți sunt leziuni ale pielii faciale datorate, cel mai frecvent, unei infecții cutanate locale și se pot prezenta sub diferite forme, de la mici pustule sau noduli la papule, comedoane sau vezicule de culoare brun-roșiatică.

Apariția coșurilor la nivelul feței este mai frecvent înregistrată în adolescență, dar poate fi prezentă și la maturitate. De cele mai multe ori, coșurile apărute la nivelul feței reprezintă un adevărat motiv de îngrijorare, nu doar din cauza aspectului inestetic creat, ci și din cauza disconfortului local (unele leziuni fiind însoțite de durere, usturime sau mâncărime locală).  [1], [2]

Coșuri pe față la adulți - cauze

Cele mai frecvente afecțiuni care determină apariția coșurilor pe față la adulți sunt reprezentate de acneea vulgară, rozaceea și dermatita periorală.

Acneea vulgară

Acneea vulgară este caracterizată prin apariția unor leziuni cutanate la nivelul feței, de tipul comedoanelor, pustulelor, papulelor, chisturilor sau nodulilor și este datorată cel mai frecvent obstrucției sau inflamării unităților pilosebacee existente la nivelul feței (respectiv glandele sebacee și foliculii piloși).

Obstrucționarea unităților pilosebacee de la nivelul feței se poate realiza prin depunerea la acest nivel a keratinocitelor descuamate (celule prezente pe suprafața pielii) și a conglomeratelor de sebum. Ulterior, prin apariția locală a infecției cu Propionicbacterium acnes, un microorganism anaerob prezent în mod fiziologic pe suprafața pielii, poate apărea inflamarea unităților pilosebacee obstruate.

Principalii factori de risc care pot determina aparița coșurilor pe față la adulți:

 • Stimularea androgenic (prezentă în adolescență), care stimulează secreția locală de sebum și proliferarea locală de keratinocite.
 • Modificările hormonale care apar în timpul sarcinii sau a ciclului menstrual
 • Produsele cosmetice pentr față cu efect ocluziv
 • Umiditatea
 • Transpirația excesivă
 • Anumiți agenți de curățare a feței.


Cel mai frecvent acneea vulgară este înregistrată la adolescenți, dar poate fi deseori înregistrată și în rândul persoanelor adulte.

Rozaceea

O a doua cauză importantă de apariție a coșurilor pe față la adulți este reprezentată de rozaceea, sau acneea rozacee, care este caracterizată din punct de vedere clinic prin înroșirea feței cu apariția vasodilatației locale, telangiectazii, papule sau pustule faciale.

Factorul etiologic care duce la apariția rozaceei nu este cunoscut, însă printre mecanismele patogenice ale acestei afecțiuni sunt suspicionate alterarea drenajului venos de la nivelul feței, infecția cu Helicobacter pylori și infestarea foliculilor piloși faciali cu paraziți precum Demodex folliculorum.

Spre deosebire de acneea vulgară, rozaceea este mai frecvent înregistrată în rândul persoanelor cu vârte cuprinse între 30 și 50 de ani, prezentând un ten deschis.

Factorii de risc care pot declanșa apariția rozaceei:

 • Stresul emoțional
 • Expunerea la soare
 • Consumul de alcool
 • Expunerea la temperaturi extreme
 • Efortul fizic intens
 • Consumarea alimentelor picante
 • Vântul puternic
 • Băile fierbinți
 • Consumarea băuturilor fierbinți
 • Aplicarea la nivelul feței sau a scalpului a anumitor produse cosmetice.

Dermatita periorală

Cea de-a treia cauză care poate duce la apariția coșurilor pe față la adulți este reprezentată de dermatita periorală, o erupție facială papulo-pustuloasă, eritematoasă, localizată la nivelul pielii din jurul gurii, similară celor două afecțiuni prezentate anterior.

Asemenea rozaceei, factorul etiologic care duce la apariția dermatitei periorale nu este cunoscut, însă au fost suspicionate câteva mecanisme patogenice care ar putea fi implicate în apariția acestei afecțiuni. Dintre acestea amintim:

 • Expunerea îndelungată la fluor, prezent în apă sau în componența pastei de dinți
 • Utilizarea excesivă a corticosteroizilor topici.


Dermatita periorală afectează cu predominanță femeile aflate la vârstă reproductivă și copiii. [1], [2], [3], [4], [5]

Manifestări clinice asociate coșurilor pe față la adulți

Acneea vulgară

Este caracterizată din punct de vedere clinic prin apariția la nivelul feței a papulelor, a pustulelor, a nodulilor, a comedoanelor sau a unor formațiuni chistice.

 • Papulele și pustulele se prezintă sub forma unor leziuni cutanate de culoare roșie, cu diametru cuprins între 2 și 5 mm. Spre deosebire de pustule, papulele sunt localizate mai în profunzimea pielii.
 • Nodulii faciali cutanați prezintă dimensiuni mai mari față de papule sau pustule, sunt localizați la nivelul dermului (mai în profunzimea pielii), de consistență dură.
 • Formațiunile chistice localizate la nivelul pielii faciale prezintă dimensiuni mari, asemănătoare nodulilor, fiind de fapt structuri nodulare supurative și pot îmbrăca aspectul unor depresiuni profunde cu diametru mic, a unor depresiuni superficiale cu dimensiuni mai mari, a unor depresiuni mari, largi sau a unor cicatrici locale hipertrofice.
 • Comedoanele sunt formațiuni cutanate palpabile, de culoare albă sau neagră, cu diametrul cuprins între 1 și 3 mm.


Erupția cutanată apărută în cadrul acneei vulgare faciale poate fi localizată la nivelul obrajilor, a bărbiei și a frunții și poate fi însoțită de febră (în contextul inflamației), disconfort sau durere locală, edem și eritem facial, cu apariția ulcerațiilor hemoragice locale.

Rozaceea

Este caracterizată din punct de vedere clinic prin apariția la nivelul feței și a scalpului a papulelor sau a pustulelor sterile, însoțite de următoarele manifestări clinice:

 • Vasodilatație facială
 • Flush cutanat (roșeața feței)
 • Senzația de usturime sau de înțepătură locală
 • Edem facial (umflarea feței)
 • Eritem facial (înroșirea pielii feței)
 • Numeroase telangiectazii.


Rozaceea facială se dezvoltă în mai multe etape: în prima etapă are loc apariția vasodilatației și a usturimii sau a înțepăturilor faciale (faza pre-rozacee), în a doua etapă (faza vasculară) apar multiple telangiectazii, edemul și eritemul facial, iar în ultima etapă (faza inflamatorie), apare erupția cutanată facială, reprezentată de pustule sau papule.

Pe lângă aceste trei faze de evoluție a rozaceei, mai poate fi descrisă o ultimă fază avansată a rozaceei, prezentă doar la anumite cazuri, caracterizată prin hiperplazia țesutului conjunctiv de la nivelul obrajilor și a nasului, modificare patologică cunoscută sub denumirea de „rinofimă”.

Derematita periorală

Este caracterizată din punct de vedere clinic prin apariția unei erupții papulare și pustuloase, eritematoase, pe piele feței, la nivelul tegumentului perioral (din jurul gurii), cu debut la nivelul șanțurilor nazo-labiale. În evoluție, erupția cutanată se poate extinde în zona frunții sau în regiunea periorbitală. [1], [2], [3], [4], [5]

Diagnosticarea coșurilor apărute la nivelul feței la adulți

Diagnosticarea afecțiunilor care determină apariția coșurilor la nivelul feței la persoanele adulte se realizează în adrul consultului dermatologic, prin examinarea clinică a bolnavului.

Biopsia cutanată, urmată de examenul histopatologic, este o investigație paraclinică care permite identificarea tisulară a agentului patogen (parazitului) incriminat și a infiltratului inflamator prezent la nivel local (alcătuit cu predominanță din limfocite și histiocite, dispus în jurul foliculilor piloși), însă datorită posibilității diagnosticării cu certitudine a bolii prin examen clinic, nu este absolut necesară.

Este absolut necesară diferențierea acneei vulgare de dermatita periorală și acneea rozacee. De asemenea, diagnosticul diferențial al acneei vulgare, al rozaceei și a dermatitei periorale trebuie realizat cu următoarele afecțiuni sau condiții patologice:


Coșuri pe față la adulți - tratament

Tratamentul acneei vulgare

Are drept scop reducerea secreției faciale de sebum, redcerea procesului inflamator local și eliminarea factorului infecțios.

Tratamentul variază în funcție de severitatea bolii (ușoară, moderată sau severă) și constă în administrarea de antibiotice cu aplicarea locală (combinație dintre Benzoil Peroxid și Eritromicină sau Clindamicină, Clindamicină 1% gel sau loțiune, Eritromicină 1,5-2% gel sau soluție) sau orală (Tetraciclină, Doxiciclină, Eritromicină, Minociclină), a comedoliticelor și a exfoliantelor topice (Adapalen, Tretinoin, Tazaroten, Acid glicolic, Acid azelaic, Acid salicilic) și a retinoizilor (Isotretinoin).

De asemenea, bolnavilor cu acnee vulgară le este recomandată curățarea zilnică a feței cu săpunuri antibacteriene, evitând excesul.

Tratamentul acneei rozacee

Constă în evitarea expuneii la factori declanșatori, ameliorarea simptomatologiei asociate și combaterea inflamației locale.

În fazele inflamatorii, tratamentul acneei rozacee constă în administrarea de antibiotice precum Metronidazol, Tetraciclină, Doxiciclină, Clindamicină, Eritromicină, Minociclină, sub formă de cremă, loțiune sau gel.

Ameliorarea sismptomatologiei asociate acestei afecțiuni se poate realiza prin administrarea locală a Benzoil Peroxidului 2,5%.

În formele rozaceei avanzate, cu apariția rinofimei, se poate apela la dermabraziune sau excizie chirurgicală.

Tratamentul dermatitei periorale

Constă în administrarea pe cale orală a antibioticelor precum Tetraciclină, Doxiciclină sau Minociclină. Utilizarea antibioticelor cu aplicare locală (topică), poate fi, de asemenea, eficientă. În cazul dermatitelor periorale granulomatoase, administrarea Isotretinoinului s-a soldat cu rezultate extrem de satisfăcătoare. [1], [2], [3], [4], [5]


Data actualizare: 04-09-2022 | creare: 23-06-2020 | Vizite: 19247
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Acne, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/symptoms-causes/syc-20368047
4. What you need to know about acne, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/107146
5. Adult acne: Understanding underlying causes and banishing breakouts, link: https://www.health.harvard.edu/blog/adult-acne-understanding-underlying-causes-and-banishing-breakouts-2019092117816
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.