Covid-19: simptome persistente într-o treime dintre cazuri

©

Autor:

Covid-19: simptome persistente într-o treime dintre cazuri
Încă de la apariția primelor cazuri în martie 2020, COVID19 continuă sa surprindă atât medicii cât și pacienții prin varietatea de simptome și durata acestora. S-a observat faptul că virusul SARS-CoV2 are potențialul de a provoca o formă particulară de boală, cu evoluție indelungată a simptomelor, acestea fiind persistente după trecerea fazei acute a infecției.

Pentru o mai buna înțelegere a acestui fenomen, o echipă de medici de la Universitatea din Geneva, Spitalul Universitar din Geneva și Directoratul General de Stat Geneva a urmărit 700 de pacienți testați pozitiv pentru virusul SARS-CoV2 care nu au necesitat internare. La 6 săptămâni după, 33% dintre pacienți au raportat faptul că au prezentat în continuare simptome precum: oboseală, lipsa gustului și a mirosului, dispnee și tuse. Rezultatele studiului au fost prezentate în Analele de Medicină Internă și atrag atenția asupra necesarului unei bune comunicări între medic și pacient, chiar și după trecerea perioadei acute.

Deși numeroase aspecte ce țin de fiziopatologia bolii și tabloul clinic au fost descrise într-un timp foarte scurt, rămâne în continuare o serie de întrebări ce își caută răspunsul. În mod particular, evoluția bolii și consecințele pe termen lung ramân două necunoscute ce stârnesc interesul in lumea medicală. lIdris Guessous, profesor și medic epidemiolog la Departamentul de Sănătate Publică de la Facultatea de Medicină, UNIGE și șef de secție la Divizia de Medicină Primară, HUG, coordonator al acestui studiu, afirmă faptul că aceste probleme au fost luate în considerare încă de la apariția primelor cazuri de COVID19 în Elveția. În acest sens au fost făcute demersuri ce au sprijinit urmărirea pacienților fără factori de risc și cu simptome medii-ușoare și nespecifice pe o perioadă mai lungă de timp, cu scopul de a înțelege și de a contura tabolul clinic al acestei boli.

Studiul efectuat a urmărit 669 de pacienți (cu vârsta medie de 43 de ani, 60% fiind femei, 25% angajați ai sistemului de sănătate și 69% dintre pacienți fără factori de risc subiacenți corelați cu complicații ale COVID19). La 6 săptămâni de la diagnostic aproximativ o treime dintre pacienți au prezentat unul sau mai multe simptome corelate cu COVID19, majoritatea (14%) oboseală, 9% dispnee și 12% lipsa gustului și a mirosului. În plus, 6% au raportat tuse persistentă iar 3% cefalee. Dr Mayssam Nehme, medic rezident senior în echipa profesorului Guessous pune accent pe importanța unei anamneze detaliale în vederea identificării simptomelor persistente, în acest fel putându-se stabili planul specific de îngrijire al pacienților, în funcție de tabloul clinic.

În concluzie, persistența simptomatologiei specifice COVID19 trebuie recunoscută în vederea optimizării îngrijirii pacienților. Autorii studiului accentuează necesitatea unei campanii de informare a populației generale dar și a personalului medical cu privire la varietatea simptomelor persistente a COVID19. Sunt în derulare studii de urmărire a aceleiași cohorte de pacienți la 3,7 și 12 luni de la infecție.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 18-12-2020 | creare: 18-12-2020 | Vizite: 423
Bibliografie
Université de Genève. "COVID-19: persistent symptoms in one third of cases." ScienceDaily. ScienceDaily, 8 December 2020, www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201208111551.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • COVID-19 poate determina și afectare renală
  • Manifestări gastrointestinale în infecția COVID-19 (transmiterea virusului pe cale fecal-orală)
  • Fără simptome și testat COVID pozitiv - mai am motive de îngrijorare?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum