Cum afectează co-infecţiile coronavirus, virus sinciţial respirator şi rinovirus copiii

©

Autor:

Cum afectează co-infecţiile coronavirus, virus sinciţial respirator şi rinovirus copiii

Într-un studiu observațional efectuat la o universitate din Norvegia între 2006 și 2017 au fost urmăriți copii sub 16 ani spitalizați pentru infecții respiratorii. Dintre cei peste 4.000 de copii spitalizați pentru această patologie, în 8% din cazuri (341 de copii) agentul cauzal a fost identificat că fiind un coronavirus. 20% dintre aceștia au dezvoltat simptome mai severe ce au necesitat suport respirator și tratament intravenos.

În același timp cercetătorii au descoperit că în 70% dintre cazurile coronavirus pozitive era vorba de fapt de o co-infecție, cele mai frecvente virusuri detectate fiind virusul sinciţial respirator (care poate da și infecții respiratorii severe) și rinovirusul (virusul răcelii comune).

Riscul de a avea o evoluție mai gravă a bolii s-a dovedit a fi mult mai mare pentru copiii care aveau o co-infecție coronavirus-virus sinciţial respirator și pentru cei care erau infectați doar cu cel din urma.

Descoperirea interesantă a fost că procentul copiilor cu infecții grave a fost semnificativ mai mic în cazul co-infecției coronavirus-rinovirus și chiar încărcătura virală era mai scăzută. O posibilă explicație pentru acest fapt ar fi că rinovirusul are capacitatea de a declanșă rapid un răspuns imun, ceea ce ar face organismul mai pregătit de a ataca coronavirusul și ar mai preveni și replicarea să virală.

Cercetătorii speră să poată transfera aceste cunoștințe despre coronavirusuri și în cazul infecției cu SARS-CoV-2.

Studiile precedente efectuate pe culturi celulare au arătat deja efectul rinovirusului de inhibare a replicarii SARS-CoV-2, aceasta fiind însă primă dată când fenomenul este detectat la pacienți.

sursa: News Medical


Data actualizare: 27-04-2022 | creare: 27-04-2022 | Vizite: 403
Bibliografie
NTNU researcher explores how kids are affected by coronavirus, RS virus and rhinovirus, link: https://www.news-medical.net/news/20220419/NTNU-researcher-explores-how-kids-are-affected-by-coronavirus-RS-virus-and-rhinovirus.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele coronavirusului, al virusului respirator sincițial și al rinovirusului asupra copiilor
  • Nivelul de activitate fizică - invers proportional cu numărul de zile de infecții ale tractului respirator superior la copii
  • Infecțiile respiratorii înainte de vârsta de doi ani pot crește riscul de deces din cauza unei boli respiratorii la vârsta adultă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum