Infecțiile respiratorii înainte de vârsta de doi ani pot crește riscul de deces din cauza unei boli respiratorii la vârsta adultă

©

Autor:

Infecțiile respiratorii înainte de vârsta de doi ani pot crește riscul de deces din cauza unei boli respiratorii la vârsta adultă
O cercetare publicată în revista The Lancet atrage atenția asupra riscurilor pe termen lung ale infecțiilor tractului respirator inferior la copiii mici. Potrivit rezultatelor, copiii care au o infecție a tractului respirator inferior, cum ar fi bronșita sau pneumonia, până la vârsta de doi ani, prezintă un risc aproape dublu de a muri prematur din cauza unei boli respiratorii la vârsta adultă.
Rezultatele se bazează pe o analiză a datelor colectate în urmă cu aproape 73 de ani, de la peste 3.500 de copii, în cadrul unui studiu de cohortă efectuat în Marea Britanie, reprezentativ la nivel național. Dintre participanții la studiu, aproximativ 25% au contractat o infecție a căilor respiratorii inferioare înainte de a împlini vârsta de doi ani.

Lucrarea actuală de cercetare a arătat că rata de deces prematur din cauza bolilor respiratorii a fost de aproximativ 2% pentru cei care au avut o infecție a tractului respirator inferior în copilăria timpurie, comparativ cu aproximativ 1%, pentru cei care nu au avut o astfel de infecție. Cercetătorii au luat în considerare și factorii socioeconomici și statutul de fumat, dar constatările au rămas neschimbate.

Cercetătorii sugerează că legătura dintre infecțiile respiratorii la copiii mici și riscul crescut de deces prematur de boli respiratorii la vârsta adultă ar putea fi legată de daunele permanente produse asupra plămânilor în timpul infecției. Infecțiile respiratorii severe pot duce la inflamații și leziuni ale plămânilor, care pot afecta dezvoltarea ulterioară a plămânilor și pot duce la boli respiratorii pe termen lung, cum ar fi astmul și boala pulmonară obstructivă cronică.

Constatările actuale ar trebui să determine creșterea eforturilor de a dezvolta strategii de prevenire și tratament a infecțiilor respiratorii la copiii mici, în special în rândul copiilor cu risc crescut, cum ar fi cei expuși la fumul de tutun sau cei cu boli respiratorii preexistente.

sursa: Science Daily
foto: Imperial College London News. Shutterstock

Data actualizare: 13-03-2023 | creare: 13-03-2023 | Vizite: 229
Bibliografie
Respiratory disease in early childhood linked to higher risk of early death in adulthood, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230308084404.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Gradiniță - cât ținem copilul acasă după o viroză (când revine la gradiniță)
  • Efectele coronavirusului, al virusului respirator sincițial și al rinovirusului asupra copiilor
  • Cum afectează co-infecţiile coronavirus, virus sinciţial respirator şi rinovirus copiii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum