Riscul crescut de alergii alimentare asociat cu administrarea antibioticelor în copilărie

©

Autor:

Riscul crescut de alergii alimentare asociat cu administrarea antibioticelor în copilărie
Tratamentul cu antibiotic administrat în primul an de viață este asociat cu creșterea incidenței cazurilor de alergii alimentare, conform rezultatelor unei cercetări desfășurate de facultățile College of Pharmacy, School of Medicine și Arnold School of Public Health aparținând universității din South Carolina.

Cercetătorii au analizat datele administrative ale statului american South Carolina din anul 2007 până în 2009, identificând 1.504 de cazuri de copii cu alergii alimentare și 5.995 de copii fără alergii alimentare. După ce au aplicat regresia logistică condițională și au realizat ajustările pentru factori ca nașterea, alăptatul, astmul, eczemele, vârsta mamei și reședința urbană, cercetărorii au concluzionat că acei copii care au primit antibiotic în primul an de viață au avut un risc cu 1,21 mai mare de a dezvolta alergie alimentară, față de copiii care nu au luat antibiotic.

Asocierea între prescrierea antibioticelor și alergia alimentară este importantă din punct de vedere statistic, iar „șansele” de a dezvolta o alergie alimentară a fost mai mare dacă numărul de antibiotice primite de copil a fost mai mare. Astfel, riscul a crescut de la a fi de 1,31 ori mai mare pentru trei rețete de antibiotic la a fi de 1,64 ori mai mare pentru cinci sau mai multe prescripții de antibiotic. Asocierea a fost mai puternică pentru antibioticele cu spectru larg de acțiune - cefalosporine și sulfamide, față de agenții cu spectru îngust - peniciline și macrolide.

Aceste rezultate vin în completarea studiilor anterioare ce au concluzionat că flora microbiană normală este esențială pentru rezvoltarea toleranței la proteine străine corpului, cum sunt cele din alimente. Se cunoaște faptul că antibioticele alterează compoziția florei intestinale și s-ar putea sugera o legătură între creșterea prescripțiilor pentru antibiotic la copii și creșterea incidenței de alergii alimentare la copii.

În prezent, echipa de cercetători își extinde materialul de studiu pe mai multe state, încercând să afle dacă aceleași concluzii se confirmă și pentru o populație mai exinsă.

Studiul a fost publicat recent în revista Allergy, Asthma & Clinical Immunology.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-05-2019 | creare: 02-09-2016 | Vizite: 1725
Bibliografie
Young children's antibiotic exposure associated with higher food allergy risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160901183744.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antibioticele administrate înainte de doi ani cresc riscul de obezitate
  • MIT: Antibioticele sunt medicamente universale, ce pot trata orice afecțiune
  • Antibioticele comune ar putea cauza confuzie mentală temporară
  •