Cum pot cartofii să fie benefici pentru sănătate?

Cum pot cartofii să fie benefici pentru sănătate?

©

Autor:

Cum pot cartofii să fie benefici pentru sănătate?
Cartofii, consumaÈ›i pe scară largă la nivel global, ar putea să ofere beneficii pentru sănătate, dacă modul de preparare È™i de consum este unul sănătos. Un studiu recent sugerează faptul că beneficiile oferite de cartof pentru sănătatea umană, deÈ™i nu sunt la fel de mari ca cele oferite de alte legume, sunt influenÈ›ate de felul în care sunt preparaÈ›i È™i ulterior consumaÈ›i cartofii. Studiul a inclus peste 54.000 de persoane care È™i-au raportat în mod individual aportul alimentar pe termen lung.
CreÈ™terea popularității dietelor bogate în carbohidraÈ›i, cât È™i costul redus al cartofilor, a determinat consumul în cantități în creÈ™tere de cartofi. În aceste condiÈ›ii, interesul cercetătorilor pentru studiul efectelor consumului de cartofi asupra sănătății a crescut semnificativ. Multiple studii publicate au sugerat faptul că un consum ridicat de cartofi se asociază cu o creÈ™tere a probabilității de a dezvolta diabet de tip 2.

Cu toate acestea, studiul actual, condus de cercetătorii de la Universitatea Edith Cowan, arată că, deÈ™i cartofii ar putea să nu aibă toate aceleaÈ™i beneficii ca È™i alte legume, precum scăderea riscului de diabet de tip 2, problemele de sănătate asociate cu consumul de cartofii se datorează de fapt modului în care oamenii prepară cartofii sau a combinaÈ›iilor în care îi consumă.

Studiul a indicat că riscul de diabet de tip 2 a fost mai redus în rândul celor care au consumat legume, fără ca efectul cartofilor să fie unul negativ, atunci când aceÈ™tia au fost consumaÈ›i fierÈ›i sau piure. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că persoanele care optau pentru consumul de chipsuri sau cartofi prăjiÈ›i, aveau, de regulă, obiceiuri alimentare nesănătoase, iar cartofii erau consumaÈ›i împreună cu carne roÈ™ie sau băuturi răcoritoare carbogazoase, alimente care sporesc riscul de diabet de tip 2.

Descoperirile indică faptul că legumele pot juca un rol cheie în reducerea diabetului de tip 2. În ceea ce priveÈ™te cartofii, consumul acestora fierÈ›i sau sub formă de piure nu reprezintă un pericol pentru sănătate È™i nu cresc sub nicio formă riscul de boli metabolice.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 08-12-2022 | creare: 08-12-2022 | Vizite: 448
Bibliografie
Why potatoes don't deserve their bad reputation, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/12/221205104240.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Impactul dietei cu un conÈ›inut scăzut de carbohidraÈ›i È™i bogată în FODMAP asupra diabetului
  • Legumele È™i tuberculii de culoare mov au proprietăți antidiabetice
  • Impactul alimentaÈ›iei asupra diabetului de tip 2
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum