Cum pot cartofii să fie benefici pentru sănătate?

©

Autor:

Cum pot cartofii să fie benefici pentru sănătate?
Cartofii, consumați pe scară largă la nivel global, ar putea să ofere beneficii pentru sănătate, dacă modul de preparare și de consum este unul sănătos. Un studiu recent sugerează faptul că beneficiile oferite de cartof pentru sănătatea umană, deși nu sunt la fel de mari ca cele oferite de alte legume, sunt influențate de felul în care sunt preparați și ulterior consumați cartofii. Studiul a inclus peste 54.000 de persoane care și-au raportat în mod individual aportul alimentar pe termen lung.
Creșterea popularității dietelor bogate în carbohidrați, cât și costul redus al cartofilor, a determinat consumul în cantități în creștere de cartofi. În aceste condiții, interesul cercetătorilor pentru studiul efectelor consumului de cartofi asupra sănătății a crescut semnificativ. Multiple studii publicate au sugerat faptul că un consum ridicat de cartofi se asociază cu o creștere a probabilității de a dezvolta diabet de tip 2.

Cu toate acestea, studiul actual, condus de cercetătorii de la Universitatea Edith Cowan, arată că, deși cartofii ar putea să nu aibă toate aceleași beneficii ca și alte legume, precum scăderea riscului de diabet de tip 2, problemele de sănătate asociate cu consumul de cartofii se datorează de fapt modului în care oamenii prepară cartofii sau a combinațiilor în care îi consumă.

Studiul a indicat că riscul de diabet de tip 2 a fost mai redus în rândul celor care au consumat legume, fără ca efectul cartofilor să fie unul negativ, atunci când aceștia au fost consumați fierți sau piure. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că persoanele care optau pentru consumul de chipsuri sau cartofi prăjiți, aveau, de regulă, obiceiuri alimentare nesănătoase, iar cartofii erau consumați împreună cu carne roșie sau băuturi răcoritoare carbogazoase, alimente care sporesc riscul de diabet de tip 2.

Descoperirile indică faptul că legumele pot juca un rol cheie în reducerea diabetului de tip 2. În ceea ce privește cartofii, consumul acestora fierți sau sub formă de piure nu reprezintă un pericol pentru sănătate și nu cresc sub nicio formă riscul de boli metabolice.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 08-12-2022 | creare: 08-12-2022 | Vizite: 459
Bibliografie
Why potatoes don't deserve their bad reputation, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/12/221205104240.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Impactul dietei cu un conținut scăzut de carbohidrați și bogată în FODMAP asupra diabetului
  • Legumele și tuberculii de culoare mov au proprietăți antidiabetice
  • Impactul alimentației asupra diabetului de tip 2
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum