Legumele și tuberculii de culoare mov au proprietăți antidiabetice

©

Autor:

Legumele și tuberculii de culoare mov au proprietăți antidiabetice
Potrivit noilor cercetări, antocianinele sau pigmenții de culoare roșie, mov și albastră din fructe, legume și tuberculi pot reduce riscul de diabet zaharat, ameliorand inflamația, microbiota intestinală și metabolismul energetic. Mai mult, efectele benefice ale antocianinelor pot fi potențate dacă acestea trec prin procesul de acilare.
Antocianinele acilate se regăsesc în ridichi, varza roșie, cartofii și morcovii de culoare mov. Deși au o absorbție scăzută la nivelul tractului gastrointestinal, acestea au proprietăți probiotice și scad mai eficient riscul de diabet decât o fac antocianinele neacilate. Afinele și murele conțin mai ales antocianine neacilate.

Conform studiilor, procesul de acilare modifică proprietățile fizice și chimice, influențând absorbția și metabolismul antocianinelor. Pe lângă beneficiile antioxidante, antocianinele acilate îmbunătățesc sănătatea barierei intestinale. De asemenea, ele acționează ca inhibitori ai căilor proinflamatorii, modulează metabolismul glucidic și lipidic și asigură homeostazia microbiotei intestinale.

Tipul de antocianină produs de plantă este influențat de genotipul acesteia. În general, legumele de culoare mov conțin numeroase antocianine acilate.

După ingerarea legumei sau fructului bogat în antocianine acilate, acestea trec din intestinul subțire în colon, unde sunt metabolizate de microbiota locală. Absorbția antocianinelor este favorizată de transportorii de glucoză, unii pentru cele acilate, alții pentru cele neacilate.

Potrivit ultimelor cercetări, atât antocianinele acilate cât și cele neacilate pot scădea riscul de diabet zaharat de tip 2.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 20-02-2023 | creare: 20-02-2023 | Vizite: 280
Bibliografie
Purple vegetables and tubers have antidiabetic properties: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/02/230215100419.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Listă alimente indicate în diabet
  • Impactul dietei cu un conținut scăzut de carbohidrați și bogată în FODMAP asupra diabetului
  • Cum pot cartofii să fie benefici pentru sănătate?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum