Cum tratezi durerea în gât (ce să faci și ce nu)
Autor: Dr. Purtan Teodora

Durerea de gât este o manifestare clinică frecvent întâlnită, nu doar în cazul infecÈ›iilor respiratorii bacteriene sau virale, ci È™i în cadrul altor afecÈ›iuni localizate la nivelul gâtului, precum traumatismele locale, suprasolicitarea corzilor vocale, obstrucÈ›ia căilor respiratorii secundară ingestiei de corpi străini, tumori locale, etc.
Cauze È™i factori de risc pentru apariÈ›ia durerii în gât
Principalele afecÈ›iuni sau condiÈ›ii patologice care pot determina apariÈ›ia durerii de gât sunt reprezentate de următoarele aspecte patologice:
- Infecții ale căilor respiratorii de etiologie virală sau bacteriană (precum faringită virală, adenoidita virală, laringită virală, angină streptococică, bronșită, traheită, alte laringite sau faringite bacteriene, adenoidita bacteriană)
- Mononucleoza infecțioasă
- Toxoplasmoza
- Poliomielita
- Tusea convulsivă
- Bolile copilăriei, precum rubeola, scarlatina, pojarul, varicela, oreionul
- Boala de reflux gastro-esofagian
- Reacțiile alergice respiratorii
- Traumatismele gâtului
- Tumorile laringiene
- Tumorile faringiene
- Neoplasmul tiroidian
- Tumorile maligne ale limbii
- Obstrucția căilor respiratorii, secundară ingestiei de corp străin. [1], [2], [4], [5]
Semne și simptome clinice
Durerea de gât se poate prezenta sub aspectul unei iritaÈ›ii a mucoasei orofaringiene sau laringiene, senzaÈ›ia de „nod dureros” în gât, senzaÈ›ia de „zgârietură” sau „gâdilare” în gât È™i poate fi însoÈ›ită de alte manifestări clinice specifice afecÈ›iunii de fond.
Durerea de gât apărută în cazul infecÈ›iei virale sau bacteriene de căi respiratorii poate fi însoÈ›ită de febră, tuse, disfonie, congestie nazală, cefalee, mialgii, artralgii, otalgie (în caz de asocierea otitei), odinofagie, greÈ›uri, inapetență, stare generală alterată È™i prezenÈ›a depozitelor depozitelor purulente pe suprafaÈ›a amigdalelor sau a mucoasei faringiene.
Durerea de gât apărută în cadrul reacÈ›iilor alergice poate fi însoÈ›ită de dispnee, senzaÈ›ia de „nod în gât”, hipersecreÈ›ie bronÈ™ică, rinoree, congestie nazală, eritem conjunctival, edem facial È™i perioral, respiraÈ›ie È™uierătoare, prurit tegumentar, etc.
Durerea de gât apărută în cadrul tumorilor maligne laringiene, faringiene sau a limbii, poate fi însoÈ›ită de tuse seacă, răguÈ™eală, voce bitonală, disfagie, tulburări de deglutiÈ›ie, senzaÈ›ie de nod în gât, respiraÈ›ie È™uierătoare, hemoptizie.
Boala de reflux gastro-esofagian se caracterizează clinic prin arsuri retrosternale, regurgitaÈ›ii acide, pirozis, disfagie, dureri pectorale, disfagie, senzaÈ›ie de nod în gât, durere de gât, disfonie.
Neoplasmul tiroidian poate fi caracterizat prin dispnee, disfonie, disfagie, senzaÈ›ie de sufocare, durere de gât inexplicabilă, sensibilitate la palparea glandei tiroide, apariÈ›ia în regiunea cervicală anterioară a unei formaÈ›iuni tumorale neregulate, de consistență inegală, aderentă la planurile subiacente.
Mononucleoza infecÈ›ioasă sau „boala sărutului” este o boală infecto-contagioasă apărută în urma infecÈ›iei cu virusul Epstein-Barr. Manifestările clinice specifice mononucleozei infecÈ›ioase sunt reprezentate de astenie, oboseală accentuată, dureri în gât, slăbiciune musculară, cefalee, mialgii, artralgii, febră, hepatosplenomegalie, inapetență, adenopatie inghinală, axilară È™i cervicală, eczeme sau erupÈ›ii cutanate.
Toxoplasmoza este o boală infecto-contagioasă apărută în urma infecÈ›iei cu Toxoplasma gondii, un parazit care poate fi prezent în carnea unor animale domestice, precum pisica, păsările de curte, È™oarecii, porcii, oile, caprele. Boala se caracterizează din punct de vedere clinic prin febră, cefalee, dureri de gât, adenopatie cervicală, mialgii, tulburări de vedere. În formele severe, poate apărea confuzie, vedere înceÈ›oÈ™ată, febră extremă È™i migrene.
Poliomielita este o boală infecto-contagioasă apărută în urma infecÈ›iei cu virusul polio (sau poliovirusul), localizată cu predominanță la nivelul orofaringelui sau a tractului gastro-intestinal. Manifestările clinice specifice poliomielitei variază în funcÈ›ie de localizarea agentului patogen. În poliomielita cu localizare orofaringiană pot apărea febră, cefalee, dureri de gât, oboseală, dispnee, tulburări de deglutiÈ›ie, greÈ›uri, dureri de spate, spasme musculare, rigiditate. În formele severe de boală, pot apărea paralizia temporară sau permanentă, mialgiile severe È™i abolirea reflexelor.
Tusea convulsivă este o afecÈ›iune respiratorie contagioasă apărută în urma infecÈ›iei cu Bordetella pertussis. În formele incipiente, boala se caracterizează prin subfebrilitate, rinoree È™i tuse uÈ™oară. În formele avansate, boala se caracterizează prin febră mare, accese de tuse seacă, sacadată, paroxistică, cu tonalitatea înaltă („tuse măgărească”), dureri de gât datorită efortului de tuse, oboseală accentuată, vărsături în tipul acceselor tusive sau imediat după cuparea acestora.
Bolile copilăriei (precum varicela, pojarul, rubeola) pot debuta printr-un episod gripal cu febră, tuse, rinoree, dureri de cap, de gât, dureri musculare, inapetență, erupÈ›ia tegumentară fÈ™cându-È™i apariÈ›ia ulterior, după încheierea perioadei de incubaÈ›ie (care poate dura între 14 È™i 21 de zile). [1], [2], [5]
Cum tratezi durerea în gât
Tratament simptomatic. Combaterea durerilor de gât apărute în cadrul diferitelor afecÈ›iuni poate fi ameliorată prin diferite metode medicamentoase È™i nonmedicamentoase.
Tratamentul medicamentos de ameliorare a durerilor de gât constă în administrarea antiinflamatoarelor nonsteroidiene (precum Ibuprofen, Paracetamol, Aspirină, etc.), a pastilelor de supt (precum Decasept, Faringosept, Strepsils, etc.), a siropurilor È™i a sprayurilor de gât.
Metodele nonmedicamentoase de ameliorare a durerilor în gât sunt reprezentate de următoarele aspecte:
- Efectuarea gargarei cu sare și apă călduță
- Consumul crescut de ceaiuri calmante (precum mentă, mușețel, echinaceea, ceai negru, ceai verde)
- Hidratare corespunzătoare
- Cura de transpirație
- Odihnă corespunzătoare și repaus vocal
- Administrarea de miere singură sau amestecarea acesteia într-o cană de suc de lamâie (în cazul persoanelor care nu sunt alergice la polen)
- Consumarea uleiului de cocs (acesta poate fi utilizat la prepararea mâncărurilor, în cazul bolnavilor cu dureri de gât)
- Consumarea apei cu lămâie
- Crearea unui amestec de apă cu lămâie, miere È™i ghimbir.
Tratamentul etiologic de combatere a durerilor de gât presupune corectarea bolii de fond care a dus la apariÈ›ia acestei simptomatologii.
Astfel, în cazul durerilor de gât apărută în cadrul infecÈ›iilor respiratorii bacteriene, se administrează antibiotice conform antibiogramei, pentru eradicarea agentului patogen implicat. DiferenÈ›a esenÈ›ială între o infecÈ›ie respiratorie bacteriană È™i una virală este aceea că în infecÈ›ia bacteriană se remite în urma administrării de antibiotice pe când, infecÈ›ia virală nu cedează la antibioterapie. Cele mai frecvent utilizate medicamente antibiotice, în cazul infecÈ›iilor respiratorii bacteriene, sunt Amoxicilina, Amoksiklavul, Claritromicina, Eritromicina, Azitromicina, etc.
Nu există tratament etiologic de combatere a infecÈ›iilor respiratorii de etiologie virală. În majoritatea cazurilor, infecÈ›iile se remit spontan la 7-14 zile de la debut. Pentru ameliorarea simptomatologiei asociate infecÈ›iilor respiratorii virale se pot administra antiinflamatoare non-steroidiene (precum Ibuprofen, Aspirină, Paracetamol, etc.). Un mod eficient de apreveni apariÈ›ia infecÈ›iilor respiratorii virale este efectuarea vaccinurilor paragripale.
În caz de apariÈ›ie a durerilor de gât în cadrul reacÈ›iilor alergice respiratorii, se poate rcurge la administrarea antihistaminicelor H1 (precum Aerius, Xyzal, Claritine, etc.). În formele de astm alergic se poate apela la corticosteroizi, antileucotriene (Montelukast, Zileuton, etc.) sau la terapia imunologică cu Omalizumab. Metodele de imunizare specifică sau nespecifică pot fi deosebit de utile pentru ameliorarea componenteib alergice.
Asemenea infecÈ›iilor virale respiratorii, nici mononucleoza infecÈ›ioasă nu beneficiază de un tratament etiologic antiviral. Măsurile terapeutice adoptate pentru combaterea mononucleozei infecÈ›ioase constau în repaus la pat, respectarea unei igiene corespunzătoare a cavității bucale, administrarea medicamentelor hepatoprotectoare pentru protejarea ficatului (precum Hepaid forte, Essentin forte, Hepatoprotect etc. ) È™i administrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene (precum Ibuprofen, Aspirină) pentru combaterea febrei È™i a durerilor intense de cap È™i de gât care pot apărea. În formele severe cu complicaÈ›ii se poate recurge la administrarea de corticosteroizi. În caz de apariÈ›ie a suprainfecÈ›iei bacteriene, serecomandă antibioterapie conform antibiogramei.
Tratamentul etiologic administrat în cazul tumorilor mligne ale limbii, faringelui sau laringelui, presupune intervenÈ›ie chirurgicală de îndepărtare a formaÈ›iunii tumorale (în cazurile în care este posibil acest lucru), chimioterapie È™i radioterapie, administrat secvenÈ›ial sau concomitent, în funcÈ›ie de stadiul de evoluÈ›ie a afecÈ›iunii tumorale È™i în funcÈ›ie de statusul bolnavului.
Tratamentul administrat în cazul neoplasmului tiroidian constă în tiroidectomie totală sau subtotală (intervenÈ›ie chirurgicală de îndepărtare totală sau parÈ›ială a glandei tiroide), limfadenectomie (îndepărtarea chirurgicală a ganglionilor limfatici care ar putea fi invadaÈ›i de către procesul tumoral localizat la nivelul glandei tiroidiene), radioiodoablaÈ›ie È™i tratament de substituÈ›ie cu levotiroxină.
Tratamentul de combatere a bolii de reflux gastro-esofagian poate fi medicamentos (administrarea inhibitorilor pompei de protoni, precum Omeprazol, Esomeprazol, Pantoprazol, etc.) sau chirurgical (fundoplicatura Nissen). Administrarea de alginaÈ›i, antiacide sau blocanÈ›i ai receptorilor H2 (precum Ranitidina, Famotidina, etc.) pot fi eficiente pe componenta simptomatologică (ameliorează pirozisul, regurgitaÈ›iile acide È™i celelalte manifestări clinice care pot apărea în cadrul bolii de reflux gastro-esofagian), dar nu au capacitatea de a vindeca leziunile mucoasei esofagiene datorate acestor regurgitaÈ›ii acide È™i nu împiedică reapariÈ›ia refluxului gastro-esofagian.
Tratamentul de combatere a toxoplasmozei presupune administrarea de Clindamicină, Pirimetamină în asocierea unor doze crescute de acid folic sau Sulfadianină.
În cazul poliomielitei, nu există medicament antiviral de combatere a acesteia. În acest context, tratamentul administrat are drept scop ameliorarea simptomatologiei clinice È™i diminuarea complicaÈ›iilor sechelare care pot apărea. Se recomandă repaus la pat, administrarea de antialgice (precum Algocalmin, etc.) pentru ameliorarea simptomatologiei dureroase È™i de antiinflamatoare nonsteroidiene (precum Ibuprofen, Paracetamol, etc.) pentru diminuarea febrei, conectarea bolnavilor cu dispnee accentuată la un ventilator portabil (pentru obÈ›inerea unei oxigenări mai bune), terapie fizică È™i recuperare, în cazurile de paralizie temporară. Prevenirea infecÈ›iei cu poliovirus se poate realiza prin efectuarea vaccinului antipolio.
Tratamentul de combatere a tusei convulsive constă în administrarea de antibiotice, precum Azitromicină, Claritromicină, Eritromicină, Trimetoprim-Sulfametoxazol. Prevenirea tusei convulsive se poate realiza prin administrarea vaccinului antidiftero-tetano-pertussis.
În cazul bolilor infecÈ›ioase ale copilăriei, nu există medicament antiviral specific pentru eradicarea acestora. Tratamentul constă în izolarea copilului bolnav, repaus la pat, administrarea de antihistaminice orale (precum Clorfeniramin, etc.) sau loÈ›iuni antipruriginoase pentru ameliorarea pruritului cutanat, administrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene (precum Paracetamol, Aspirină, Ibuprofen) pentru ameliorarea febrei È™i a durerilor de cap È™i de gât. [1], [2], [3], [4], [5]
ContraindicaÈ›ii când te doare în gât
În continuare vom prezenta câteva aspecte care trebuiesc evitate în contextul durerilor de gât:
- Consumul alimentelor fierbinți sau foarte reci
- Consumul produselor lactate în cazul prezenÈ›ei unei infecÈ›ii respiratorii bacteriene sau virale (deoarece laptele este un mediu foarte bun de cultură care facilitează dezvoltarea agenÈ›ilor patogeni)
- Consumarea băuturilor carbogazificate (care pot irita mai mult mucoasa faringiană)
- Administrarea de antibiotice fără consultarea și fără prescrierea medicului de familie
- Consumarea alimentelor condimentate (picante, piperate, iuți)
- Aplicarea compreselor calde în jurul gâtului (compresele reci aplicate la nivelul extremităților sunt eficiente pentru reducerea febrei, însă aplicarea compreselor calde la nivelul gâtului, în contextul durerilor de gât, nu È™i-au demonstrat eficienÈ›a). [1], [2]
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. 15 natural remedies for a sore throat, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318631.php
4. Causes of Throat Pain and Treatment Options, link: https://www.verywellhealth.com/throat-pain-4174240
5. Sore throat, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/symptoms-causes/syc-20351635
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Secretii, tuse, dureri in gat.
- Abces
- Durere in gat / amigdala dreapta
- Probleme cu urechea, durere de cap si in gat..
- Durere in gat-amigdalectomie
- Durere amigdala dreapta+ureche
- Disconfort in gat si raguseala usoara
- Durere de cap, in gat si nas infundat
- Analize medicale - durere in gat nu foarte puternica, mai mult deranjanta si se mentine de ceva timp
- Durere si mucus in gat de cateva saptamani