Dacă tensiunea arterială crește când ne ridicăm, ar putea crește și riscul de infarct miocardic

Conform lui Paolo Palatini, profesor de medicină internă la Universitatea din Padova, Italia, această descoperire ar putea oferi posibilitatea prevenirii atacurilor de cord la astfel de pacienți. Studiul este important și datorită faptului că hipertensiunea arterială afectează aproximativ 40% din populație, fiind considerată cauza cea mai frecventă de deces.
Eșantionul studiului a fost reprezentat de 1207 persoane care au participat la o cercetare italiană în 1990, ce a constat în măsurarea tensiunii arteriale în poziții variate, inclusiv în timpul ridicării în picioare. Fiziologic, răspunsul organismului la această acțiune este de ușoară scădere a tensiunii arteriale, însă 10% din participanții la studiu au înregistrat creșteri marcante a acesteia, cu minim 6, 5 mmHg.
În următorii 17 ani de la începerea studiului, au fost raportate 105 afecțiuni cardiovasculare, dintre care cele mai frecvente au fost atacul de cord, angina pectorală și accidentul vascular cerebral. Frecvența dezvoltării de afecțiuni cardiovasculare a fost de două ori mai mare la participanții care au prezentat la începutul studiului hipertensiune la ridicarea în picioare decât la cei care nu au avut astfel de probleme.
Profesorul a afirmat că echipa a fost surprinsă de legătura dintre o creștere atât de mică a tensiunii arteriale, de numai 6 mmHg, și afecțiunile cardiovasculare ce aveau să apară la mult timp după începerea analizei. Acesta a menționat și faptul că motivul pentru care anumiți pacienți înregistrează o ușoară hipertensiune în momentul ridicării în picioare ar putea fi legat de un răspuns accentuat al sistemului nervos simpatic, ce acționează în mod normal la stres.
Deoarece studiul a fost limitat de o proporție crescută a sexului masculin și a rasei albe, cercetătorii plănuiesc să extindă și să varieze eșantionul de studiu astfel încât rezultatele să fie cât mai exacte și corecte. Dacă aceștia reușesc să dovedească legătura dintre hipertensiunea arterială la ridicarea în picioare și afecțiuni cardiovasculare viitoare, studiul ar putea facilita detectarea timpurie a riscului de infarct miocardic.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 21-03-2022 | creare: 21-03-2022 | Vizite: 870
Bibliografie
If blood pressure rises upon standing, so may risk for heart attack, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220317094719.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cercetătorii ar putea folosi eritrocitele pentru a trata ateroscleroza și alte boli
- Pacienții cu hipertensiune arterială ar prefera să ia o pastilă sau să bea un ceai în locul activității fizice regulate
- Terapia combinată cu statine și ezetimib salvează vieți - dovezi clare în favoarea unui nou standard pentru pacienții cu risc cardiovascular crescut
- Consumul de ciuperci poate avea efecte pozitive asupra sănătății cardiometabolice
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Se mai poate face infarct, chiar daca se ia tratament și se tine dieta?
- Anevrism septo-apico-anterior al ventricolului stang
- Infarct miocardic acum 2 saptamani
- Infarct miocardic acut
- Posibil infarct miocardic
- Infarct miocardic
- Infarct miocardic- astept raspuns cat mai urgent posibil
- Infarct vechi
- Va rog sa-mi raspundeti!!!!
- Tensiune normală culcat, tensiune si puls mari in picioare