De ce exercițiile fizice devin mai dificile cu cât faci mai puține

©

Autor:

De ce exercițiile fizice devin mai dificile cu cât faci mai puține
Un nou studiu al Universității din Leeds ar putea explica de ce exercițiile fizice devin tot mai dificile, pe măsură ce facem mai puține.
Publicat în Journal of Clinical Investigation, studiul are ca focus principal proteina Piezo1, cunoscută deja ca senzor al fluxului sanguin. Aparent, aceasta este dezactivată când ne oprim sau reducem activitatea fizică. Se pare că dezactivarea acesteia ar reduce densitatea capilarelor sanguine din mușchi, ducând la un flux sanguin necorespunzător, și implicit la o reducere a activității fizice pe care o putem efectua.

Experimentele prezentate în articol au fost realizate pe șoareci, dar este cunoscut faptul că proteina Piezo1 este prezentă și la nivelul organismului uman, și se sugerează că aceleași procese ar avea loc și în acest caz.

Studiul a constat în analiza a două grupuri de șoareci, unul de control și unul cu subiecți al căror nivel de Piezo1 a fost perturbat timp de 10 săptămâni. Aceștia au fost supuși la o varietate de exerciții fizice, precum mers, cățărare și alergare pe roată, iar cel de-al doilea grup a prezentat o reducere importantă a nivelului de activitate. Mai mult decât atât, această activitate scăzută nu a putut fi atribuită unei lipse de interes în activități, deoarece la măsurarea cantității sau duratei exercițiilor, nu au existat diferențe semnificative între cele două grupuri.

Autorul supervizor al studiului îi subliniază importanța, afirmând că această descoperire ar putea indica noi direcții de tratament al pierderii funcției musculare, și că activarea proteinei Piezo1 ar putea ajuta la menținerea unei activități fizice normale în cazul celor afectați. Mai mult decât atât, studiul dovedește încă o dată importanța menținerii unui stil de viață activ.

sursa: Science Daily
foto: University of Leeds

Data actualizare: 03-03-2022 | creare: 03-03-2022 | Vizite: 292
Bibliografie
Why exercise gets harder the less you do, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220228191000.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum ajută exercițiile fizice la dezvoltarea creierului
  • Antrenamentele cu greutăți pot potența funcțiile cognitive
  • Spiritul competitiv generează cea mai bună motivație pentru sport
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum