Canicula - cum ne poate afecta sănătatea (riscuri, precauții și sfaturi utile)

©

Autor:

Canicula - cum ne poate afecta sănătatea (riscuri, precauții și sfaturi utile)

Canicula sau valurile de căldură cu temperaturi crescute mult peste valorile suportabile de organism, apar ca urmare a schimbărilor climatice cu care se confruntă întreaga populație. (1)


Temperatura mult crescută pe perioada zilei, dar și pe perioada nopții, provoacă apariția unui stres fiziologic asupra organismului uman. Acest stres fiziologic agravează principalele cauze de deces la nivel global, printre acestea numărându-se bolile respiratorii și cardiovasculare, diabetul zaharat și bolile renale. (1)


Canicula poate afecta atât sănătatea individuală, cât și sănătatea publică.


Sănătatea individuală poate fi afectată mai ales în cazul celor vulnerabili, cu vârste înainate sau cu patologii asociate, ducând la agravarea condițiilor preexsitente și în final la deces.


Sănătatea publică poate fi afectată prin declanșarea situațiilor de urgență precum secetă, incendii si afectare socio-economică prin pierderea capacității de muncă și a productivității.


Ce efecte poate avea canicula asupra corpului nostru?

Căldura puternică duce într-un timp foarte scurt la încălzirea corpului, cu efect dilatator asupra vaselor de sânge. (2)


Vasodilatația are drept consecință scăderea tensiunii arteriale și creșterea efortului depus de inimă pentru a reuși să pompeze cât mai mult sânge către restul organismului. (2)


Canicula poate determina apariția de erupții cutanate, mâncărime sau picioare umflate din cauza vaselor de sânge mult dilatate. Canicula provoacă o transpirație mult mai abundentă decât de obicei, lucru care se caracterizează printr-o pierdere masivă de lichide, ce poate modifica echilibrul din corp. (2)


Temperaturile extreme prin dezechilibrul hidro-electrolitic împreună cu scăderea tensiunii arteriale, conduc către epuizarea organismului, prezentând următoarele simptome:


În cazul în care tensiunea arterială scade prea mult, există un risc crescut de a suferi un infarct. (2)


De asemenea, expunerea prelungită la soare și la temperaturi extreme, crește riscul de a suferi arsuri solare, care pot să nu fie doar un disconfort pe termen scurt. Astfel, Dr. Antony Young, profesor în fotobiologie în Londra, susține că toate daunele pe care le provoacă radiațiile ultraviolete se văd în timp, și nu în viitorul apropiat. (4)


Astfel, cancerul de piele este un efect întârziat care poate să apară uneori chiar și după 20 de ani. Ceea ce se vede imediat post-expunere la soare, este doar agresiunea soarelui asupra pielii, cunoscută drept arsură solară. (4)


De ce corpul nostru reacționează astfel în fața caniculei ?

Corpul nostru este setat să mențină o temperatură de aproximtiv 37,5°C, indiferent dacă este timp de iarnă sau vară, precum canicula. Pe timpul temperaturilor extrem de ridicate, corpul nostru poate depăși această temperatură. (2)


Pentru prevenirea acestui lucru cu efecte negative asupra sănătății, organismul provoacă vasodilatație pentru a putea pierde căldura și pentru a o elimina prin transpirație. (2)


Care afecțiuni pot fi agravate din cauza caniculei ?

  • Afecțiunile cronice - în special în cazul bolilor de inimă
  • Diabetul zaharat - poate face ca organismul să piardă mai multă apă, într-un timp mai scurt. Complicațiile diabetului pot modifica vasele de sânge și capacitatea de a transpira.
  • Bolile cerebrale - demența. Canicula poate duce la pierderea stării de conștiență și leșin.


Bătrânii, copiii și persoanele fără adăpost sunt de asemenea la risc din cauza caniculei. (2)


Pot unele medicamente să agraveze efectele caniculei ?

Răspunsul este da. În anumite patologii, canicula poate să intre în competiție cu unele medicamente și să elimine efectul lor benefic, astfel:

  • Diureticele - se administrează preponderent în bolile cardiovasculare, precum insuficiență cardiacă și au rolul de a elimina apa din organism. Împreună cu temperaturi foarte ridicate, acestea reprezintă un risc suplimentar de deshidratare și dezechilibru în mineralele cheie din organism.
  • Antihipertensivele - au rolul de a scădea tensiunea arterială. Împreună cu vasele ce se dilată din cauza căldurii, acestea pot provoca scăderi suplimentare periculoase ale tensiunii arteriale.
  • Medicația pentru epilepsie și boală Parkinson - pot bloca eliberarea transpirației din corp, ceea ce duce la o răcire mai dificilă a corpului.
  • Medicamente psihotrope (Litiu) și statinele - acestea prezintă riscul de a deveni mai concentrate în sânge în cazul în care există prea multe pierderi de lichide. (2)


Poate canicula să ucidă?

În cazul temperaturilor extreme canicula poate provoca decese. Temperaturile ridicate sunt printre cele mai periculoase dintre pericolele naturale. Cu toate acestea, ele nu primesc mereu atenția necesară, deoarece nu duc la un deces imediat. (2)


În perioada 1998-2017, peste 166.000 de persoane au murit din cauza caniculei, iar inclusiv peste 70.000 au murit din cauza caniculei din anul 2003 în Europa.


S-a observat la nivel global, faptul că temperaturile extreme cresc mult în frecvență, durată și amploare. Astfel, între 2000 și 2016, s-au înregistrat aproximativ 125 de milioane de persoane expuse la caniculă. (3)


În Anglia anual se înregistrează aproximativ 2.000 de decese cauzate de temperaturile ridicate. Se consideră că rata mortalității începe să crească atunci când temperaturile depășesc 26 de grade. (2)


Printre cele mai frecvente cazuri de deces se numără atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. Acestea apar din cauza faptului că organismul încearcă să mențină temperatura corpului în limite normale. (2)


Cum să mă protejez de caniculă?

Pe perioada temperaturilor foarte ridicate cel mai important lucru pe care îl puteți face este să vă hidratați. Este bine să consumați cât mai multă apă, chiar și cafea. Trebuie să aveți grijă la consumul excesiv de alcool, deoarece acesta are tendința de a deshidrata organismul. (2)


Câteva sfaturi utile în caz de caniculă pot fi:

  • Beți cât mai multă apă zilnic. Nu asteptați până când vă este sete.
  • Pentru a ajuta organismul să atingă temperatura normală de 37 de grade, odihniți-vă într-un loc răcoros, cu aer condiționat sau la umbră
  • Purtați haine mai largi și de culoare deschisă
  • Limitați efortul fizic, mai ales în mijlocul zilei când temperaturile sunt cele mai ridicate
  • Este recomandat să faceți duș cu apă ușor mai rece decât de obicei pentru a vâ odihni corpul.
  • Este recomandat să vă aplicați loțiune solară cu spectru larg, cu SPF de minim 15 pe perioada unor astfel de temperaturi, pentru a evita arsurile solare. Aplicați din nou la fiecare două ore.
  • Protejați-vă în aer liber cu o pălărie și cu ochelari de soare. (5, 6)


În cazul în care observați pe stradă că cineva este epuizat din cauza căldurii sau este aproape să leșine, încercați să le acordați primul ajutor.


Astfel, e important să îi mutați într-un loc mai răcoros sau la umbră și să se întindă. Aceștia trebuie să bea cât mai multă apă, inclusiv băuturile pentru sport sunt bune de administrat. În cazul în care nu își revin în aproximativ 30 de minute, este posibil ca persoana să sufere de insolație, care este o urgență medicală ce necesită atenția unui medic.


Ce este insolația?

Insolația sau accidentul termic este o afecțiune a cărei cauză este supraîncălzirea corpului, de obicei ca urmare a expunerii prelungite la soare sau a efortului fizic la temperaturi ridicate. (6)


Insolația se caracterizează prin creșterea temperaturii corpului la 40°C sau chiar mai mult, fiind o urgență medicală severă. Organismul nu mai elimină transpirația din corp și nu mai poate regla temperatura corpului. (6)


Netratată, insolația poate deteriora rapid creierul, inima, rinichii și mușchii. Există risc de convulsii sau chiar pierderea cunoștinței. Daunele suferite de persoană se agravează cu cât ratamentul este mai întârziat. (2, 6)


Simptome caracteristice insolației:

  • Temperatura corpului ridicată - aproximativ 40°C
  • Stare mentală sau comportament modificat - confuzie, agitație, vorbirea neclară, iritabilitatea, delirul, convulsiile și coma
  • Alterarea procesului de transpirație - pielea voastră se poate simți foarte fierbinte, dar uscată la atingere. În cazul exercițiilor fizice, pielea se simte ușor umedă.
  • Greață, vărsături
  • Cefalee
  • Tahipnee (frecvență respiratorie crescută)
  • Frecvență cardiacă crescută (6)


Recomandări

Este important să conștientizați riscurile pe care le poate avea canicula, mai ales dacă suferiți de anumite afecțiuni. Încercați să vă desfășurați cât mai puțin activitatea afară în astfel de perioade, pentru a evita să vi se facă rău, să faceți insolație sau să agravați patologiile de care suferiți deja.


Hidratați-vă cât mai mult și stați în locuri cu umbră sau cu aer condiționat.


Pe perioada caniculei, dacă aveți rude sau prieteni care sunt mai vulnerabili în fața acestor temperaturi extreme, nu ezitați să le acordați o mână de ajutor.


De asemenea, nu lăsați niciodată animalul de companie sau copiii în mașină pe temperaturi extrem de ridicate. Aceasta este o cauză frecventă de deces. Parcată la soare, temperatura din mașină se poate ridica cu 20 de grade în aproximativ 10 minute. (6)


Data actualizare: 24-08-2021 | creare: 24-08-2021 | Vizite: 500
Bibliografie
1. Căldura și sănătatea, link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/climate-change-heat-and-health
2. Canicula: Ce face corpului și cine este expus riscului? link: https://www.bbc.com/news/health-49112807
3. Canicula, link: https://www.who.int/health-topics/heatwaves#tab=tab_1
4. Cum riscă sănătatea dumneavoastră în timpul unei canicule, link: https://edition.cnn.com/2019/06/28/health/heatwaves-health-risks-intl/index.html
5. Cum să vă protejați în timpul caniculei, link: https://montreal.ca/en/articles/how-to-protect-yourself-during-heat-wave-5120
6. Insolația, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heat-stroke/symptoms-causes/syc-20353581
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: