Mă simt obosit deși am dormit bine - cauze posibile

Mă simt obosit deși am dormit bine - cauze posibile

©

Autor:

Mă simt obosit deși am dormit bine - cauze posibile

Oboseala este reprezentată de o stare generală de slăbiciune fizică ÅŸi intelectuală cauzată de suprasolicitarea organismului È™i care poate fi ameliorată în urma repausului fizic ÅŸi/sau intelectual.
Atunci când oboseala este prezentă în pofida adoptării unui stil de viață echilibrat ÅŸi a odihnei corespunzătoare, aceasta poate fi expresia clinică a unei anumite afecÈ›iuni. În condiÈ›ii fiziologice, oboseala este o stare tranzitorie, care cedează în urma a opt sau zece ore de somn. Oboseala continuă, persistentă, este cea care indică prezenÈ›a unei anumite afecÈ›iuni. În acest ultim context este necesară consultarea unui medic ÅŸi administrarea tratamentului corespunzător. [1], [2], [3], [4], [5]

Mă simt obosit deși am dormit bine - cauze posibile

Principalele afecțiuni şi condiți fiziologice sau patologice care te pot face să te simți obosit deși ai dormit bine:

  • Consumul excesiv de zahăr
  • Consumul crescut de cafea (cofeină)
  • Sedentarismul
  • Stresul psiho-emoÈ›ional
  • Lipsa somnului
  • Efortului fizic intens înainte de culcare
  • Anumite deficite minerale, precum deficitul de potasiu
  • Deficitul de vitamine
  • Sarcina
  • Anemia
  • Hipotiroidismul
  • Hipertiroidismul
  • Bolile hepatice
  • Rinita alergică
  • Alergiile alimentare
  • Fibromialgia
  • Artrita reumatoidă
  • Sindromul depresiv
  • Diabetul zaharat de tip II
  • Anumite afecÈ›iuni cardiace (precum cardiopatia ischemică)
  • Boala celiacă
  • Sindromul oboselii cronice
  • Apneea în somn
  • Sindromul picioarelor neliniÅŸtite (sindromul Ekbom)
  • Anxietatea
  • InfecÈ›iile de tract urinar. [1], [2], [3], [4], [5]


Manifestările clinice care însoÈ›esc oboseala apărută în ciuda unei odihne corespunzătoare

Anemie

Este caracterizată printr-o stare continuă de oboseală, însoÈ›ită de o scădere marcantă a rezistenÈ›ei la efort, exprimată prin dispnee de efort, durere precordială aparută în timpul efortului fizic, etc.

Diabet zaharat

În cadrul diabetului zaharat, oboseala continuă, apărută în ciuda odihnei corespunzătoare, poate fi însoÈ›ită de poliurie, polidipsie, polifagie, scăderea în greutate, foame excesivă, vedere înceÈ›oÅŸată, infecÈ›ii vaginale fungice repetate, iritabilitate, etc.

Deficit de potasiu

Poate duce la oboseală permanentă, în ciuda respectării orelor de somn ÅŸi de relaxare a organismului, însoÈ›ită de slăbiciune musculară, crampe musculare, tahicardie, palpitaÈ›ii, aritmie, semne specifice deshidratării (tegumente ÅŸi mucoase uscate, etc.).

Hipotiroidism

Poate fi caracterizat prin oboseală continuă, în ciuda unei odihne corespunzătoare, însoÈ›ită de creÅŸtere în greutate, astenie fizică, constipaÈ›ie, intoleranță la frig, bradipsihie, bradilalie, retard de creÅŸtere, deficite cognitive, retard mental, bradicardie, carotenodermie, artralgii, mialgii, parestezii, hipoacuzie, galactoree, menoragii, ascită, depresie, etc.

Hipertiroidism

Persoanele cu hipertiroidism pot acuza o stare permanentă de oboseală, în ciuda odihnei corespunzătoare, însoÈ›ită de creÅŸterea în dimensiuni a glandei tiroide, tahicardie, palpitaÈ›ii, modificări de dispoziÈ›ie, intoleranță la căldură, scădere în greutate, tremor al extremităților, slăbiciune musculară, transpiraÈ›ie ÅŸi sete, diaree, senzaÈ›ia de foame continuă, infertilitate, tulburări menstruale, etc.

Rinită alergică

PacienÈ›ii pot acuza frecvent oboseală marcantă, în ciuda respectării orelor de somn ÅŸi de odihnă, însoÈ›ită de manifestări clinice specifice sindromului alergic, precum obstrucÈ›ie nazală, rinoree apoasă, prurit nazal, strănut frecvent „în salve”, tuse, prurit ocular, urticarie, cefalee, tulburări de somn, tulburări de memorie, perturbarea activităților cotidiene, etc.

Boli hepatice

Majoritatea afecÈ›iunilor hepatice sunt caracterizate, pe lângă manifestările clinice specifice sferei hepatice, de o stare de oboseală cronică, persistentă, prezentă în ciuda lipsei de efort fizic sau intelectual, însoÈ›ită de astenie (lipsa de energie).

Alergii alimentare

Printre manifestările clinice specifice se numără oboseala permanentă, în ciuda odihnei corespunzătoare ÅŸi în absenÈ›a unui efort fizic intens, însoÈ›ită de dureri abdominale, diaree alternând cu constipaÈ›ie, balonare, vărsături, urticarie, prurit tegumentar, rinită, conjunctivită, bronhospasm, tulburări de dispoziÈ›ie, cefalee, agitaÈ›ie sau somnolență, etc.

Fibromialgie

Principala manifestare clinică este durerea difuză ÅŸi constantă, care persistă pentru o durată mai mare de trei luni, ÅŸi este însoÈ›ită de cefalee, oboseală excesivă, în ciuda respectării orelor de somn ÅŸi de odihnă, amorÈ›eli la nivelul extremităților, slăbiciune musculară la nivelul feÈ›ei, rigiditate ÅŸi durere localizată la nivelul osului maxilar, dismenoree, tulburări de cincentrare, tulburări de tranzit intestinal (apariÈ›ia sindromului de colon iritabil), tulburări de somn, etc.
Starea de oboseală apărută în cadrul fibromialgiei are caracter debilitant, este constantă, nu este asemănătoare oboselii clasice care apare în mod obiÅŸnuit în urma unei zile solicitante ÅŸi duce la perturbarea activităților cotidiene ale persoanelor în cauză. Persoanele diagnosticate cu fibromialgie sunt obosite dimineaÈ›a, în urma multelor ore de somn din timpul nopÈ›ii.

Artrită reumatoidă

Pe lângă manifestările clinice articulare specifice, bolnavii mai pot acuza oboseală persistentă ÅŸi marcantă, în lipsa unei cauze anume, scădere ponderală, inapetență, parestezii la nivelul extremităților, subfebrilitate.

Sindrom depresiv

Bolnavii pot acuza, pe lângă manifestările clinice specifice acestei afecÈ›iuni, agitaÈ›ie, neliniÅŸte sau hipokinezie, hipomimie, facies crispat, oboseală permanentă ÅŸi inexplicabilă, prezentă mai ales pe timpul zilei, transpiraÈ›ii, tremurături, cefalee, parestezii, tulburări de somn, aritmie, ameÈ›eli, constipaÈ›ie, greÈ›uri, senzaÈ›ia de frig, scădere în greutate.

Boală celiacă

Bolnavii pot prezenta anorexie, apatie, oboseală permanentă ÅŸi inexplicabilă, în ciuda respectării orelor de somn, slăbiciune musculară, paloare tegumentară, diaree, hipotonie generalizată, etc. Toate aceste manifestări clinice pot fi datorate deficitelor nutriÈ›ionale, prezente în cadrul acestei afecÈ›iuni.

Afecțiuni cardiace

Printre manifestările specifice cardiopatiei ischemice amintim durerea precordială, percepută ca o „gheară”, ca o „constricÈ›ie” sau ca o senzaÈ›ie de „apăsare pe piept”, însoÈ›ită e disconfort epigastric asemănător celui apărut în cadrul indigestiei, amorÈ›eli la nivelul extremităților, dispnee de efort, oboseală marcantă in ciuda respectării orelor de odihnă, tahicardie, palpitaÈ›ii.

Sindromul oboselii cronice

Poate fi considerat principala cauză a stărilor de oboseală inexplicabilă, care persistă pentru o durată mai mare de trei luni. Aceast sindrom apare în absenÈ›a unei anumite afecÈ›iuni ÅŸi nu este datorat suprasolicitării fizice. De fapt, în ciuda numeroaselor teorii elaborate, cauza declanÅŸatoare a acestui sindrom nu a fost încă identificată.
Persoanele diagnosticate cu sindromul oboselii cronice pot acuza oboseală în ciuda respectării orelor de odihnă, epuizare fizică extremă, apărută în urma efectuării eforturilor mici, somn neodihnitor, tulburărk de concentrare sau de memorie, cefalee, mialgii, artralgii, dificultatea de a sta în ortostatism.

Apnee în somn

Sindromul de apnee în somn poate fi caracterizat, la rândul lui, prin întreruperea respiraÈ›iei pe perioada somnului (apnee), sforăit zgomotos, intens, transpiraÈ›ii nocturne, somn neodihnitor, agitat, nicturie, somnolență pe perioada zilei ÅŸi oboseală în ciuda respectării orelor de somn, cefalee matinală, tulburări de concentrare, iritabilitate, tulburări de atenÈ›ie, de memorie ÅŸi de invățare, anxietate sau depresie.

Anxietate

Persoanele cu anxietate pot acuza, pe lângă senzaÈ›ia de neliniÅŸte, pericol iminent ÅŸi tensiune continuă, tahipnee, tahicardie, tulburări de somn, tulburări de concentrare, oboseală inexplicabilă în ciuda respectării orelor de odihnă, slăbiciune generalizată, transpiraÈ›ii, tremor, frisoane, tulburări de tranzit intestinal.

Infecții urinare

Pot fi caracterizate, pe lângă manifestările clinice specifice disfuncÈ›iei urinare, printr-o stare de oboseală inexplicabilă, în ciuda respectării orelor de somn ÅŸi de odihnă. [1], [2], [3], [4], [5]

Diagnosticarea diferitelor afecțiuni care duc la apariția oboselii inexplicabile

Pentru depistarea cauzelor care te fac să te simți obosit deși ai dormit bine, se recomandă efectuarea unei anamneze amănunțite şi a examinării clinice complete.
Anamneza trebuie să cuprindă informaÈ›ii cu privire la momentul de debut al acestei forme de oboseală inexplicabilă, alte manifestări clinice care o însoÈ›esc, modul de evoluÈ›ie a acestei stări de oboseală din momentul apariÈ›iei ÅŸi până în momentul prezentării la medic, boli de care suferă bolnavul, boli prezente în familia acestuia, condiÈ›ii de viață ÅŸi de muncă ale bolnavului, dacă acesta fumează sau consumă alcool, medicamente administrate.

În cadrul examinării medicul poate decela alte semne clinice specifice diferitelor afecÈ›iuni caracterizate prin oboseală inexplicabilă, precum:

  • tegumente palide în anemie,
  • creÅŸterea în dimensiuni a glandei tiroide ÅŸi scăderea în greutate în hipertiroidism,
  • creÅŸtere în greutate în cazul hipotiroidismului,
  • ascită, hepatomegalie, peteÅŸii ÅŸi alte manifestări clinice specifice patologiilor hepatice,
  • rinoree apoasă ÅŸi strănut în cazul rinitei,
  • urticarie în cazul alergiilor alimentare,
  • hipomimia ÅŸi încordarea facială în cazul persoanelor depresive,
  • sforăielile ÅŸi întreruperea respiraÈ›iei în cazul apneei de somn, etc.


Printre investigaÈ›iile recomandate amintim: hemoleucograma ÅŸi examenul biochimic al sângelui, determinarea nivelurilor de proteine în sânge (în caz de suspiciune a fibromialgiei), determinarea ionogramei, a potasiului seric (în caz de suspiciune a deficitului de potasiu în organism) ÅŸi a nivelurilor de hormoni tiroidieni (în caz de suspiciune a hipertiroidismului sau a hipotiroidismului), dozarea anticorpilor anti-endimisium ÅŸi anti-transglutaminază (în caz de suspectare a bolii celiace), determinarea factorului reumatoid (în caz de suspiciune a artritei reumatoide), efectuarea unei ecocardiografii Doppler, a electrocardiogramei, a testelor de efort ÅŸi a unei radiografii toracice (în cazul persoanelor cu suspiciune de cardiopatie ischemică), efectuarea testelor cutanate, a testului radioalergosorbent ÅŸi a citologiei nazale (în caz de rinită alergică), determinarea hemoglobinei glicozilate (în caz de diabet zaharat), teste de somn (în cazul apneei in somn), efectuarea ecografiei abdominale, a uroculturii ÅŸi a examenului sumar de urină (în cazul infecÈ›iilor urinare), etc. [1], [2], [3], [4], [5]

Tratamentul oboselii inexplicabile

Oboseala obiÅŸnuită care apare în urma suprasolicitării fizice sau intelectuale cotidiene poate fi combătută prin alocarea orelor de somn ÅŸi de odihnă corespunzătoare.
Spre deosebire de aceasta, oboseala inexplicabilă, care nu este datorată suprasolicitării fizice sau intelectuale ÅŸi care apare în ciuda odihnei corespunzătoare, poate fi corectată doar prin combaterea bolii cauzatoare.

  • În cazul oboselii datorată deficitului de vitamine sau minerale, se recomandă administrarea elementelor lipsă sub formă medicamentoasă, pe cale orală sau injectabilă.
  • În anemie se recomandă administrarea de fier, vitamina B12 sau acid folic, în funcÈ›ie de deficitul existent.
  • În hipotiroidism se recomandă iniÈ›ierea tratamentului de substituÈ›ie a hormonilor tiroidieni cu Levotiroxină. În cazul hipertiroidismului, se poate apela la tratamentul medicamentos (cu antitiridiene de sinteză), tratamentul cu iod radioactiv sau tratamentul chiriurgical de îndepărtare totală sau parÈ›ială a glandei tiroide.
  • Tratamentul diabetului zaharat constă în administrarea de insulină sau a medicamentelor hipoglicemiante noninsulinice.
  • Tratamentul rinitei alergice presupune întreruperea expunerii la alergeni, administrarea medicamentelor antihistaminice de tip H1 (precum Aerius, etc.) ÅŸi utilizarea prafurilor nazale pe bază de corticoizi.
  • Combaterea alergiilor alimentare constă în evitarea alimentelor sensibilizante ÅŸi administraea de antihistaminice de tip H1 (precum Aerius, Claritine, etc.) ÅŸi de tip H2 (precum Ranitidină, Famotidină, etc.).
    Întotdeauna, administrarea medicamentelor antihistaminice se realizează în asociere cu calciul. În ambele cazuri, desensibilizarea prin injectarea unor doze progresive de alergeni poate fi eficientă.
  • În cazul anxietății se pot administra anxiolitice, iar tratamentul sindromului depresiv constă în adminisrarea de antidepresive.
  • Tratamentul bolii celiace presupune adoptarea unui regim alimentar fără gluten, corectarea deficitelor de minerale ÅŸi vitamine existente ÅŸi combaterea simptomatologiei bolii prin administrarea de antiemetice ÅŸi corticoizi.
  • Combaterea fibromialgiei se poate realiza prin masaj, acupunctură sau prin kinetofizioterapie.
  • Tratamentul artritei reumatoide presupune administrarea medicamentelor antireumatice. În formele severe se poate apela la tratamentul chirurgical de inlocuire a articulaÈ›iei afectate.
  • Tratamentul specific cardiopatiei ischemice presupune administrarea de statine (Atorvastatină), nitraÈ›i (Nitroglicerină), beta-blocante (Atenolol, Bisoprolol), blocante ale canalelor de calciu (Diltiazem, Amiodaronă), inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (Enalapril, Captopril) ÅŸi antiagregante plachetare în doze mici (Aspirină). [1], [2], [3], [4], [5]

Data actualizare: 06-11-2019 | creare: 06-11-2019 | Vizite: 9612
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Why you feel tired all the time, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320800.php#1
4. 10 Reasons You’re Always Tired (And What You Can Do About It), link: https://www.healthline.com/nutrition/10-reasons-you-are-tired
5. 10 medical reasons for feeling tired, link: https://www.nhs.uk/live-well/sleep-and-tiredness/10-medical-reasons-for-feeling-tired/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Oboseala de după-amiază ar putea avea legătură cu sistemul de recompensă de la nivel cerebral
  • De ce mă simt obosit tot timpul?
  • Obosit tot timpul - cauze medicale frecvente
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum