Dinamica oxidării colagenului și a legăturilor încrucișate în miocardul în regenerare și infarct ireversibil

©

Autor:

Dinamica oxidării colagenului și a legăturilor încrucișate în miocardul în regenerare și infarct ireversibil
Un studiu publicat în Nature Communications a identificat o etapă importantă care ar putea ajuta inima umană să se regenereze după un infarct miocardic. Cercetătorii de la Massachusetts General Hospital au comparat pentru prima dată formarea țesutului cicatricial în inimile lezate ale peștilor zebră și ale șoarecilor, descoperind modalități potențiale de a inversa cicatrizarea permanentă care afectează inimile mamiferelor.
În cazul unui infarct miocardic, organismul înlocuiește celulele cardiace moarte cu țesut cicatricial, care inițial ajută la menținerea integrității inimii. Cu timpul, însă, acest țesut devine permanent și reduce eficacitatea pompei cardiace. Cercetătorii au observat că, spre deosebire de mamifere, peștii zebră au capacitatea remarcabilă de a elimina complet cicatricile, permițând regenerarea celulară și refacerea completă a inimii.

Studiul a evidențiat că, deși gradul de legătură între moleculele de colagen (cross-linking) era similar între peștii zebră și șoareci după leziunea cardiacă, natura chimică a acestor legături era diferită. La șoareci, legăturile erau mature și formau o structură indestructibilă de enzimele antifibrotice ale corpului. În contrast, legăturile la peștii zebră erau mai puțin mature și puteau fi descompuse, permițând resorbția cicatricilor și înlocuirea lor cu celule cardiace regenerabile.

Cercetătorii au investigat, de asemenea, rolul unei enzime, hidroxilaza de lizină 2, în formarea cicatricilor permanente. Această enzimă contribuie la modificarea chimică a colagenului, ceea ce duce la cicatrizarea permanentă. Echipa de cercetare explorează acum posibilitatea de a bloca această enzimă pentru a preveni cicatrizarea permanentă în urma unui infarct miocardic și investighează posibilitatea inversării țesutului cicatricial în alte organe.

Descoperirile sugerează că intervențiile asupra procesului de cross-linking al colagenului și inhibarea enzimei specifice ar putea oferi noi strategii terapeutice pentru tratarea sau chiar inversarea cicatrizării inimii și altor organe afectate de boli fibrotice. Acest studiu multidisciplinar ilustrează importanța colaborării între diverse centre de cercetare pentru a aborda întrebări științifice complexe.

sursa: News Medical

Data actualizare: 11-06-2024 | creare: 11-06-2024 | Vizite: 105
Bibliografie
Study reveals a key step to help the heart regenerate after myocardial infarction, link: https://www.news-medical.net/news/20240610/Study-reveals-a-key-step-to-help-the-heart-regenerate-after-myocardial-infarction.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Temperatura scăzută poate fi un factor major pentru declanșarea infarctului
  • Cristalele de colesterol, un indicator al iminenței infactului miocardic
  • Hidrogel peptidic ce susține vindecarea țesuturilor
  •