Durerea de burtă la copii

Durerea de burtă la copii

©

Autor:

Durerea de burtă la copii

Durerea de burtă la copii este un simptom frecvent întâlnit în practica pediatrică. Aceasta poate îmbrăca diferite aspecte, în funcÈ›ie de caracter, de intensitate, de durată È™i în funcÈ›ie de celelalte manifestări clinice care o însoÈ›esc.

Studiile realizate până în prezent pe această temă susÈ›in faptul că, din totalitatea copiilor cu vârste cuprinse între 4 È™i 16 ani, aproximativ 10-15% acuză săptămânal durere de burtă.

Durerile de burtă la copii pot fi de natură acută, apărute în contextul unei afecÈ›iuni acute cu debut sponatn sau pot fi cronice, apărute în contextul unei afecÈ›iuni cu evoluÈ›ie cronică, îndelungată.

Cauzele care se află la baza durerilor de burtă la copii sunt diverse, de la o simplă indigestie, până la apendicită sau alte urgenÈ›e chirurgicale, care necesită tratament de urgență. [1], [2]

Care sunt cauzele durerilor de burtă la copii?

Printre cauzele acute ale durerilor de burtă la copii se numără:

  • Indigestia
  • Angina acută streptococică
  • Refluxul gastro-esofagian
  • Gastritele
  • Ulcerul gastric sau duodenal
  • Enterocolitele acute
  • Enteropatia indusă de gluten
  • IntoleranÈ›a la proteinele laptelui de vacă
  • Parazitozele
  • Hepatita toxică medicamentoasă
  • Pancreatita acută
  • Glomerulonefrita acută poststreptococică
  • InfecÈ›iile urinare
  • Apendicita acută
  • Pneumoniile
  • Stările de anxietate
  • InvaginaÈ›ia intestinală
  • Hernia încarcerată
  • ConstipaÈ›ia
  • Ruptura de chist ovarian
  • Tumorile abdominale
  • Torsiunea testiculară. [3], [4], [5]


Care sunt caracteristicile și implicațiile clinice ale afecțiunilor care determină durere de burtă la copii?

După cum spuneam anterior, durerile de burtă apărute la copii pot îmbrăca caractere È™i intensități diferite, pot persista durate variabile de timp È™i pot fi însoÈ›ite de diferite manifstări clinice, în funcÈ›ie de boala de fond.

Odată cu prezentarea la medic se recomandă efectuarea aÈ™a-numitului „jurnal al durerii” care să cuprindă momentul apariÈ›iei durerii (ora la care aceasta îÈ™i face apariÈ›ia), intensitatea durerii (care poate fi apreciată pe o scară de la 1 la 5,1 întruchipând durerea cea mai uÈ™oară, iar 5 întruchipând forma cea mai severă de durere), localizarea acesteia la nivelul abdomenului (indicarea cu exactitate a locului în care este prezentă durerea), durata durerii (cât tip a persista durerea), identificarea anumitor factori de risc care au dus la apariÈ›ia durerii abdominale, precum ingestia anumitor medicamente, stresul psiho-emoÈ›ional, etc.

În continuare vom prezenta cele mai frecvente afecÈ›iuni acute care duc la apariÈ›ia durerilor de burtă la copii:

Indigestia sau dispepsia la copii

Este o tulburare alimentară care este caracterizată din punct de vedere clinic prin arsuri gastrice, vărsături, grețuri, dureri abdominale colicative (crampe abdomianle), balonare, inapetență, eructații, borborisme, oboseală, astenie, uneori diaree sau constipație.

Angina acută streptococică

Este o boală inflamatorie acută apărută frecvent la copii, secundară infecÈ›iei cu Streptococ beta-hemolitic de grup A, caracterizată din punct de vedere clinic prin febră cuprinsă între 39,5 È™i 40 de grade Celsius, stare generală alterată, dureri abdominale, greÈ›uri, vărsături, hiperemia È™i hipertrofia amigdalelor, care sunt acoperite de un exudat alb-cenuÈ™iu, edem È™i eritem al faringelui posterior È™i adenopatie subangulomandibulară dureroasă.

Refluxul gastro-esofagian la copii

Presupune refluarea conÈ›inutului gastric în esofag È™i se caracterizează din punct de vedere clinic prin agitaÈ›ie, neliniÈ™te, scăderea tonusului muscular, anorexie, staÈ›ionare È™i chiar scădere în greutate, regurgitaÈ›ii, ruminaÈ›ie, sialoree, dureri de burtă la copii, cu caracter de crampe abdominale la sugari, respectiv dureri în epigastru la copilul mai mare, vărsături, hematemeză, tuse recurentă, mai frecvent nocturnă, crize nocturne de bronhospasm È™i cianoză, wheezing nocturn, apariÈ›ia pe acest fond a laringitelor sau a pneumopatiilor recurente.

Gastritele

Sunt boli inflamatorii ale mucoasei gastrice, de etiologie multiplă (factori infecÈ›ioÈ™i, chimici, genetici, fizici, mecanici, etc.). Boala se caracterizează din punct de vedere clinic prin apariÈ›ia durerilor de burtă la copii, localizate cu predominanță în zona epigastrică, greÈ›uri È™i vărsături postprandiale, scădere ponderală, anorexie, hemoragii digestive superioare (exteriorizate prin melenă sau hematemeză), dureri toracice, ascită È™i edeme în gastrita Menetrier, diaree în formele alergice, febră È™i frisoane în formele toxice, disfagie È™i sialoree în formele corozive.

Ulcerul gastro-duodenal la copii

Se caracterizează prin dezvoltarea unei leziuni ulcerative la nivelul mucoasei gastrice sau duodenale, care care penetrează stratul muscular al mucoasei È™i este însoÈ›ită de inflamaÈ›ie locală. Boala se caracterizează din punct de vedere clinic prin durere de burtă la copii localizată cu predominanță periombilical sau la nivelul epigastrului, care durează între 30 È™i 60 de minute, cedează spontan sau la ingestia de alimente sau medicamente alcaline, prezintă caracter de arsură, foame dureroasă, roadere sau senzaÈ›ie de gol, trezeÈ™te deseori noaptea bolnavul din somn È™i apare mai frecvent primăvara È™i toamna. Această durere poate fi însoÈ›ită de următoarele manifestări clinice: meteorism abdominal, inapetență, vărsături, hematemeză sau melenă, greÈ›uri, pirozis È™i scădere ponderală.

Enterocolitele

Sunt boli inflamatorii gastro-intestinale caracterizate prin diaree frecventă, apoasă, în urma căreia rezultă pierderea a peste 200 ml de lichide în rândul copiilor mai mari È™i a peste 10 ml/kg la sugari È™i la copii mici, în decursul a cel mult 14 zile. Enterocolitele sunt caracterizate din punct de vedere clinic prin diaree, anorexie, vărsături, dureri de burtă, febră, tenesme rectale, convulsii, eritem fesier È™i deshidratare. Durerile de burtă apărute la copiii cu enterocolite pot avea caractere diferite, în funcÈ›ie de agentul patogen implicat. Astfel, în cazul infecÈ›iei cu Salmonella sau rotavirus, durerile de burtă la copii sunt uÈ™oare sau moderate. În infecÈ›ia cu Yersinia, durerile de burtă prezintă caracter colicativ, asemănător durerilor apendiculare. În infecÈ›iile cu Shigella, Campylobacter sau Escherichia coli, durerile de burtă sunt severe.

Enteropatia indusă de gluten sau boala celiacă

Este o afecÈ›iune autoimună caracterizată prin hipersensibilitatea organismului la gluten, secundar trofierii vilozităților intestinale în urma consumului de gluten. Boala se caracterizează din punct de vedere clinic prin diaree cronică, de culoare deschisă, voluminoasă cu aspect neformat, chitos (scaune steatoreice), vărsături, inapetență, dureri abdominale colicative, meteorism abdominal, prolaps rectal, apatie, iritabilitate, paloare, sindrom hemoragipar, etc.

Intoleranța la proteinele laptelui din vacă

Este o hipersensibilitate imuno-alergică a organismului copilului față de proteinele laptelui din vacă. Boala se caracterizează clinic prin diaree apoasă, cu scaune frecvente și explozive, dureri de urtă colicative, vărsături, meteorism abdominal și deshidratare, iar ca expresie a reației alergie, pot apărea edemul feței și erupția cutanată urticariană, pruriginoasă.

Paraziți intestinali

Parazitozele sunt boli inflamatorii gastro-intestinale secundare infecÈ›iei cu diferite tipuri de paraziÈ›i. Parazitozele apărute la copii sunt caracterizate din punct de vedere clinic prin diaree, dureri de burtă, prurit cutanat, cefalee, febră, tuse, greÈ›uri, vărsături, inapetență, meteorism abdominaldiaree apoasă, scaune explozive È™i urât mirositoare, anxietate, iritabilitate, insomnie, astenie, scădere în greutate, uneori diareea poate apărea în alternanță cu constipaÈ›ia.

Hepatita toxică medicamentoasă

Este o inflamaÈ›ie a ficatului în urma administrării unor medicamente cu puternică acÈ›iune hepatotoxică. Această afecÈ›iune poate apărea È™i în rândul copiilor È™i se caracterizează din punct de vedere clinic prin febră, icter sclero-tegumentar, durere de burtă, inapetență, urini hipercrome.

Pancreatita acută

Este o boală inflamatorie acută a pancreasului, de etiologie multiplă (factori traumatici, infecÈ›ioÈ™i, toxici, mecanici, etc.). Pancreatita acută la copii se caracterizează din punct de vedere clinic prin durere de burtă paroxistică, intermitentă sau continuă, localizată în regiunea epigastrică, supraombilical sau difuză, însoÈ›ită de febră, greÈ›uri, vărsături bilioase, icter sclero-tegumentar È™i stare generală alterată.

Glomerulonefrita acută poststreptococică

Este o boală inflamatorie a glomerulilor renali, secundară infecției cu streptococ beta-hemolitic de grup A. Această boală odată apărută la copii se caracterizează din punct de vedere clinic prin febră, edeme, hematurie, oligurie, polakiurie, lombalgii, dureri de burtă colicative, vărsături și convulsii.

Infecțiile urinare apărute la copii

Se caracterizează clinic prin stare generală alteratăfebră sau subfebrilitate, icter, diaree, vărsături, somnolență, convulsii, curbă ponderală staÈ›ionară, tulburări de creÈ™tere, astenie, polakiurie, disurie, enurezis, lombalgii, greÈ›uri, vărăsturi, dureri de burtă localizate cu predominanță în flancuri sau difuze.

Pneumoniile

Sunt boli infecțioase pulmonare, secundare infecției cu diferiți agenți patogeni bacterieni. Pneumoniile la copil sunt caracterizate din punct de vedere clinic prin febră, frisoane, junghi toracic, tuse, stare generală alterată, tahipnee, tahicardie, cefalee, diaree, vărsături, obstrucție nazalădureri de burtă cu caracter colicativ și anorexie.

Invaginația intestinală

Este o afecÈ›iune chirurgicală frecvent întâlnită în pediatrie, caracterizată prin pătrunderea unui segmnet din intestinul subÈ›ire sau gros într-un alt segment intestinal. Boala se caracterizează din punct de vedere clinic prin dureri severe de burtă, care impun adoptarea de către copiii afectaÈ›i a unei poziÈ›ii antialgice, cu genunchii gemuiÈ›i la piept. Aceste dureri de burtă apar iniÈ›ial la un interval cuprins între 15 È™i 20 de minute, pentru ca mai apoi să apară la intervale de timp tot mai scurte, iar episoadele dureroase să fie tot mai lungi. Durerile de burtă apărute în acest context pot fi însoÈ›ite de vărsături, febră, diaree, scaune amestecate cu sânge È™i mucu, letargie.

Apendicita acută

Este cea mai frecventă urgență chirurgicală din sfera abdominală între vârstele de 10-20 de ani È™i o importantă cauză de durere de burtă la copii. Durerea de burtă apărută la copii în cadrul apendicitei acute poate apărea spontan, în plină stare de sănătate sau progresiv, pe fondul unui diosconfort digestiv. Durerea de burtă apărută la copii în apendicită este localizată iniÈ›ial în regiunea periombilicală sau în epigastru, iar mai apoi se localizează la nivelul fosei iliace drepte. Durerea de burtă la copii apărută în apendicita acută este continuă, exacerbată de tuse, miÈ™care sau de mers È™i poate fi descrisă o poziÈ›ie antalgică cu coapsa dreaptă aÈ™ezată în flexie È™i în uÈ™oară abducÈ›ie. Durerea de burtă din apendiicta acută mai poate fi însoÈ›ită de greÈ›uri, vărsături, constipaÈ›ie, etc.

Durerea abdominală cronică sau recurentă

Pe lângă toate aceste dureri de burtă apărută în contextul unor boli acute, mai există o formă particulară de durere abdominală, durerea abdominală cronică sau recurentă.
Durerea abdominală cronică sau recurentă este definită în ghidurile de specialitate ca fiind o durere cu o durată cuprinsă între două È™i trei luni, prezintă cel puÈ›in trei episoade dureroase odată pe lună È™i împiedică desfășurarea în bune condiÈ›ii a activității fizice È™i intelectuale a copilului. Conform datelor din literatura de specialitate, aproximativ 20% din totalitatea copiilor de pe glob cu vârste cuprinse între 5 È™i 12 ani sunt afectaÈ›i. [1], [2], [3], [4], [5]


Care este tratamentul afecțiunilor care au dus la apariția durerii de burtă al copii?

Tratamentul administrat la domiciuliu, în cazul copiilor care prezintă dureri de burtă, presupune repaus la pat, hidratare corespunzătoare È™i regim alimentar. Ca alimente solide, este permisă consumarea pâinii prăjite, a biscuiÈ›ilor, a orezului gătit È™i a bananelor.


Tratamentul medicamentos util pentru combaterea durerilor de burtă la copii presupune administrarea de antiinflamatoare, precum paracetamol (Panadol), analgezice (Algocalmin) sau antispastice (Antispasmin, etc.).


De asemenea, este foarte importantă instituirea tratamentului etiologic pentru combaterea bolii de fond care a dus la apariția durerilor de burtă la copii.

  • Astfel, tratamentul indigestiei constă în impunerea unui regim alimentar, creÈ™terea consumului de lichide È™i repaus fizic. Regimul alimentar presupune consumarea de carne fiartă, legume fierte sau preparate pe aburi, supă de rădăcinoase, brânză de vaci, măr copt È™i banane. În prezent, au fost concepute anumite medicamente (precum Digex Kids) care deÈ›in în componență enzime digestive È™i alÈ›i componenÈ›i alimentari importanÈ›i, care asigură o bună digestie, stimulează dezvoltarea florei intestinale normale, ajută la combaterea stărilor de indigestie È™i favorizează absorbÈ›ia nutrienÈ›ilor utili pentru creÈ™terea È™i dezvoltarea copilului.
  • Combaterea anginei acute streptococice s epoate realiza prin administrarea de Penicilină G, Benzil-Penicilină G È™i Moldamin, cefalosporine orale (precum Cedax) sau macrolide, în cazul copiilor alergici la Penicilină, precum Eritromicină, Josamicină, Claritromicină.
  • Tratamentul administrat în cazul refluxului gastro-esofagian apărut la copii poate fi medicamentos sau chirurgical. Tratamentul medicamentos precupune administrarea inhibitorilor pompei de protoni (Omeprazol, esomeprazol, etc.), administrarea prokineticelor (Precum Metoclopramid, Cisaprid, etc.) È™i a inhibitorilor receptorilor H2 (precum Nizatidină, Cimetidină, ranitidină, etc.). Tratamentul chirurgical presupune corectarea herniei hiatale apărute în cadrul refluxului gastro-esofagian la copii prin intermediul gastro-jejunostomiei anterograde percutane sau a fundoplicaturii Nissen.
  • Tratamentul copiilor cu gastrită constă în administrarea antiacidelor, inhibitorilor pompei de protoni (Omeprazol, etc.), agenÈ›ilor protectori ai mucoasei gastrice (precum Sucralfat, Prostaglandine, Bismut coloidal), blocanÈ›ilor receptorilor H2 (Ranitidină, Cimetidină, etc.) È™i iniÈ›ierea terapiei cu antibiotice, în caz de prezență a infecÈ›iei cu Helicobacter pylori (Omperazol-Amoxicilină-Claritromicină, Omeprazol-Amoxicilină-Metronidazol, respectiv Omeprazol-Metronidazol-Claritromicină).
  • Tratamentul administrat în cazul ulcerului gastro-duodenal la copii poate fi medicamentos sau chirurgical. Tratamentul medicamentos presupune administrarea de antiacide (oxid de magneziu, hidroxid de aluminiu), medicamente antisecretorii (Gatrozepin, Telenzepin, etc.), blocanÈ›i ai anhidrazei carbonice (Acetazolamidă), blocanÈ›i ai receptorilor H2 (Ranitidină, etc.), inhibitori ai pompei de protoni (Omeprazol, etc.) È™i medicamente protective la emucoasei gastrice (Sucralfat, prostaglandine, Bismut coloidal). În caz d eprezență a infecÈ›iei cu Helicobacter pylori, se recomandă administrarea dublei antibioterapii cu Omperazol-Amoxicilină-Claritromicină, Omeprazol-Amoxicilină-Metronidazol sau Omeprazol-Metronidazol-Claritromicină. Tratamentul chirurgical presupune realizarea uneia din următoarele tehnici chirurgicale: vagotomia cu rezecÈ›ie gastrică, antrectomia sau piloroplastia cu vagotomie selectivă.
  • Tratamentul enterocolitelor de etiologie bacteriană presupune administrarea antibioterapiei cu Norfloxacin, Cotrimoxazol, Furazolidon, Ciprofloxacin, Cefixime, Azitromicină, Ceftriaxonă, Eritromicină, Metronidazol, AmpicilinăAmoxicilină. De asemenea, se recomandă administrarea de antisecretorii (Racecadotril), absorbante intestinale (Diosmectită), inhibitori ai motilității gastrice (Loperamid) È™i probiotice intestinale (Flonivin, Enterol, Biosun, etc.).
  • Tratamentul enteropatiei induse de gluten constă în administrarea suplimentelor medicamentoase pe bază de vitamina A, D, E, K, B, calciu, enzime pancreatice, aminoacizi în formele cu hipoproteinemie. În formele severe se recomandă administrarea de Prednison. De asemenea, se impune È™i un regim alimentar fără gluten.
  • În cazul copiilor care prezintă intoleranță la proteinele laptelui din vacă nu există tratament specific. Se recomandă evitarea consumului laptelui de vacă.
  • Tratamentul parazitozelor apărute în rândul copiilor presupune administrarea medicamentelor antimicotice, precum Tinidazol, Metronidazol, Mebendazol, Albendazol, Quinacrină È™i a altor medicamente antiparazitare sau antidiareice, cu acÈ›iune bactericidă (Nematocton, Furazolidon).
  • Tratamentul administrat în cazul copiilor cu hepatită toxică medicamentoasă presupune întreruperea de urgență a administrării substanÈ›ei medicamentoase hepatotoxice, adoptarea unui regim alimentar de protecÈ›ie a ficatului, hemodializă, dializă peritoneală sau exsanguinotransfuzie, pentru eliminarea substanÈ›ei hepatotoxice din organism, administrarea medicamentelor hepatoprotectoare, administrarea genÈ›ilor chelatori sau a unor antidoturi, pentru îndepărtarea substanÈ›ei toxice È™i combaterea efectelor acesteia (de exemplu, în cazul intoxicaÈ›iei cu Paracetamol, se poate administra Acid acetilsalicilic - Aspirină). În formele severe de hepatită toxică medicamentoasă se poate recomanda transplant hepatic.
  • Tratamentul pancreatitei acute la copii poate fi medicamentos sau chirurgical. Tratamentul medicamentos presupune administrarea intravenoasă a inhibitorilor pompei de protoni (Omeprazol, Esomeprazol, etc.) È™i a blocanÈ›ilor receptorilor H2 (Famotidină, Ranitidină, etc.), antiacide È™i fermenÈ›i pancreatici (Cotazym, Triferment). De asemenea, se administrează antibiotice, precum Ampicilină cu Gentamicină, pentru prevenirea supuraÈ›iei locale, Tratamentul chirurgical se realizează în caz de prezență a unor chiste hepatice necrotice sau a unor malformaÈ›ii ale sfincterului Oddi. În acest context se recurge la pancreatectomie parÈ›ială, respectiv la sfincteroplastie.
  • Tratamentul glomerulonefritei acute poststreptococice presupune administrarea antibioterapiei, cu Penicilină G, Claritromicină, Cephalexin sau Eritromicină, pentru combaterea agentului patogen, administrarea de antiinflamatoare, precum Ibuprofen sau spirină, pentru combaterea inflaamÈ›iei locale È™i a sindromului dureros È™i administrarea de capilarotrofe, precum vitamină C sau Tarosin. În formele severe de boală se poate recurge la hemodializă.
  • Tratamentul infecÈ›iilor urinare apărute la copii presupune administrarea de antibiotice precum Ampicilină, Amoxicilină, Ampicilină cu Gentamicină, CotrimoxazolAmoksiklav, Cefotaxim, Gentamicină, Cephalexin, Trimetoprim, Sulfisoxazol. De asemenea, pentru combaterea febrei se pot administra antipiretice (precum Aspirină, Ibuprofen), iar pentru combaterea durerilor se pot administra antispastice.
  • Tratamentul penumoniilor apărute la copil presupune iniÈ›ierea antibioterapiei cu Penicilină, Cefprozil, Cefuroxim axetil, Cefpodoxime proxetil, Amikacină, Vancomicină sau Gentamicină.
  • Tratamentul invaginaÈ›iei intestinalepoate fi conservator sau chirurgical, È™i presupune dezinvaginarea anselor intestinale. Tratamentul conservator presupune efectuarea clismei cu aer sau cu bariu. Tratamentul chirurgical presupune dezinvaginarea anselor intestinale pe cale clasică, deschisă È™i este recomandat în caz de eÈ™ec al clismei sau în caz de apariÈ›ie a fisurilor.
  • Tratamentul apendicitei acute este chirurgical È™i presupune realizarea apendicectomiei (secÈ›ionarea È™i îndepărtarea apendicelui inflamat). Aceasta se poate realiza prin intervenÈ›ie chirurgicală clasică deschisă sau prin tehnici chirurgicale minim-invazive (precum tehnicile NOTES, SILS sau pe cale laparoscopică). [1], [2], [3], [4], [5]

Data actualizare: 05-08-2019 | creare: 05-08-2019 | Vizite: 21321
Bibliografie
1. Dorin Lazăr, Liana Precup, Simona Dumitra, Viorica Leordean, Roberto Țeru, PEDIATRIE vol.I și II, Editura University Press, Arad, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Stomachaches, link: https://kidshealth.org/en/kids/abdominal-pain.html
4. Abdominal pain in children, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/abdominal-pain-in-children
5. Abdominal pain - children under age 12, link: https://medlineplus.gov/ency/article/007504.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum