Efectele la nivel celulalr ale antrenamentului de rezistență la persoanele în vârstă
Este demonstrat că activitatea fizică reglează răspunsul inflamator, echilibrează oxidanți precum radicalii liberi care se acumulează în celule și dăunează ADN-ului și ameliorează procesul prin care celulele se protejează împotriva acestor stresori. În plus, antrenamentul cu rezistență la persoanele în vârstă este recomandat pentru a menține masa musculară, flexibilitatea și echilibrul.
Îmbătrânirea și bolile asociate sunt asociate cu alterări ale stării oxidative și inflamație de grad redus, precum și cu o scădere a răspunsului proteic al reticulului endoplasmatic (UPR). Răspunsul proteic al reticulului endoplasmatic (ER) este un mecanism funcțional prin care celulele încearcă să se protejeze împotriva stresului ER, rezultat din acumularea proteinelor neîndoite/nepliate.
Un grup de proteine asociate cu procesul de îmbătrânire este reprezentat de proteina mitocondrială 60 (HSP60), care a fost demonstrat că joacă un rol protector în capacitatea celulelor de a rămâne active și sănătoase. În prezent, există puțină cercetare care investighează efectele antrenamentului cu rezistență la persoanele în vârstă asupra expresiei HSP60 și Klotho, o genă implicată în procesul de îmbătrânire la mamifere.
Un studiu nou realizat de cercetătorii de la Universitatea Florida Atlantic, în colaborare cu Universitatea din León din Spania, a examinat dacă un program de antrenament cu rezistență de opt săptămâni va modula starea oxidativă, activarea UPR și căile inflamatorii cheie precum și relațiile lor cu proteinele HSP60 și Klotho.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat aceste proteine în celule mononucleare din sânge periferic al subiecților în vârstă. De asemenea, au utilizat simularea computerizată pentru a prezice proteinele cheie asociate acestor biomolecule care stau la baza adaptărilor fiziologice la exerciții. Au colectat probe de sânge inainte și după antrenamente și au analizat diverși biomarkeri de stres oxidativ în celulele mononucleare din sânge periferic.
Rezultatele studiului, publicate în revista Antioxidanți, au demonstrat că nivelurile proteinelor inflamatorii (pIRAK1, TLR4, și TRAF6), precum și diferiți markeri ai echilibrului redox (catalaza, GSH, LP, NRF2, PC, ROS, SOD1, și SOD2) au rămas neschimbate cu antrenamentul.
Important, subiecții în vârstă neantrenați au arătat o reducere semnificativă în raportul pIRE1/IRE1 atunci când sunt comparate cu subiecții în vârstă antrenați. O astfel de descoperire a fost confirmată ulterior prin analiza ontologiei genetice, arătând că stresul reticulului endoplasmic este un mecanism cheie modulat de IRE1.
De asemenea, analiza nu a arătat efectul antrenamentului asupra expresiei HSP60 și Klotho sau relațiile lor cu alte variabile de rezultat. Deși subiecții în vârstă de ambele sexe au fost incluși în programul de antrenament, cercetătorii nu au găsit niciun efect al sexului în studiu.
Aceste constatări ar putea susține parțial efectul de modulare al antrenamentului cu rezistență asupra reticulului endoplasmic la persoanele în vârstă.
"Activitatea fizică regulată este sugerată a fi o intervenție eficientă în ameliorarea bolilor legate de vârstă precum osteoporoza, sarcopenia sau pierderea de mușchi și dynapenia sau pierderea de forță musculară, boli cardiovasculare și diabetul de tip 2", a declarat Chun-Jung "Phil" Huang, Ph.D., co-autor și profesor în Departamentul de Exerciții știința și Promovarea Sănătății din cadrul Colegiului Științelor Charles E. Schmidt din FAU. "Deși efectele benefice ale activității fizice regulate pentru a ameliora inflamația și stresul oxidativ sunt bine-cunoscute, procesele acestor adaptări fiziologice cu privire la plierea proteinelor sau UPR rămâne de explorat. De aceea am utilizat o abordare a biologiei sistemelor pentru studiul nostru."
Antioxidants, 2022; 11 (11): 2242
https://www.mdpi.com/2076-3921/11/11/2242
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Apa din fructele de măslin poate oferi importante beneficii persoanelor care realizează exerciții fizice recreaționale
- Cât de importantă este activitatea fizică în copilăria mică pentru sănătatea mintală a copilului școlar?
- Unul din 30 de copii atinge țintă zilnică de activitate fizică
- Cele mai eficiente exerciții pentru ameliorarea hipertensiunii (studiu)
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni