Excesele în timpul antrenamentelor ale cicliștilor rutieri pot afecta negativ starea lor de spirit și pot favoriza accidentările

©

Autor:

Excesele în timpul antrenamentelor ale cicliștilor rutieri pot afecta negativ starea lor de spirit și pot favoriza accidentările
Cicliștii rutieri amatori (persoane care folosesc bicicleta exclusiv pe drumuri asfaltate) care se supun unui stres fizic neadecvat condiții lor fizice în timpul exercițiilor de pedalat prezintă un risc mai mare de accidentări și sunt adesea mai prost dispuși în ziua următoare antrenamentului, potrivit unui studiu recent publicat în revista PeerJ. Autorii studiului menționează că starea de spirit a cicliștilor a doua zi după antrenament ar putea servi ca indicator al intensității antrenamentului din ziua anterioară.
În cadrul studiului, cercetătorii au studiat efectele pe care intensitatea antrenamentului le are asupra stării de dispoziției și a capacității cicliștilor rutieri amatori de a se adapta unor sarcini mai mari de antrenament. În acest sens, cercetătorii au utilizat variabilitatea ritmului cardiac ca un indicator al capacității lor de efort. Studiul, desfășurat pe o perioadă de șase săptămâni, a inclus cinci bicicliști amatori. La finalul perioadei studiului, participanții au răspuns unor chestionare care analizau modul în care au perceput efortul fizic al antrenamentului. În plus, toți participanții și-au monitorizat variabilitatea ritmului cardiac și au raportat starea de spirit în fiecare dimineață după antrenamente.

Cercetătorii susțin că o modificare a stării de spirit și/sau a ritmului cardiac a doua zi după antrenament ar putea servi ca indicator al intensității antrenamentului, indicând dacă antrenamentul a fost adecvat condiției fizică a ciclistului sau dacă a fost prea intens. Cercetătorii au observat că o intensitate mai mare a antrenamentului a fost asociată cu o scădere a stării de spirit. Studiul sugerează că monitorizarea sesiunilor de antrenament folosind instrumente de măsurare a variației ritmului cardiac este esențială pentru a preveni accidentările.

Rezultatele susțin „înființarea unui sistem de monitorizare care să țină cont atât de sarcinile interne, cât și de sarcinile externe de antrenament, pe lângă starea de spirit și variabilitatea ritmului cardiac al sportivului, obiectivul fiind acela de a-l ajuta să se adapteze antrenamentelor și să prevină eventualele leziuni care pot să apară în urma exercițiilor intense”, concluzionează co-autorul studiului, Lluís Capdevila.

sursa: Science Daily
foto: iStock_CaronB

Data actualizare: 20-05-2022 | creare: 20-05-2022 | Vizite: 321
Bibliografie
Excessive sports training may have negative effects on mood, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220512121936.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mersul pe bicicletă nu afectează funcţiile sexuală şi urinară masculine
  • Biciclismul poate influența performanțele sexuale masculine? Ce spun studiile
  • Poziționarea în fața grupului de bicicliști nu înseamnă întotdeauna expunerea maximă la poluanții nocivi emiși de vehiculele din trafic
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum