Antrenamentul intermitent de înaltă intensitate îmbunătățește memoria spațială și neurogeneza în hipocamp

©

Autor:

Antrenamentul intermitent de înaltă intensitate îmbunătățește memoria spațială și neurogeneza în hipocamp
Cercetătorii de la Universitatea din Tsukuba din Japonia au constatat că antrenamentul intermitent de înaltă intensitate a determinat adaptări fiziologice specifice activității musculare, care împreună cu neurogeneza și semnalizarea crescută în hipocamp (regiunea creierului implicată în învățare), au îmbunătățit capacitatea de exercițiu și memoria spațială.
„Am investigat modul în care mușchii și creierul șobolanilor […] s-au adaptat la aceste tipuri de exerciții și modul în care șobolanii au învățat și și-au amintit, în consecință, labirinturile navigate”, a spus Hideaki Soya, profesor la Facultatea de Științele Sănătății și Sportului din cadrul Universității din Tsukuba și autorul principal al studiului.

Studiul a fost realizat pe modele de șobolani. Aceștia au fost împărțiți în trei grupuri pe perioada sesiunilor de antrenament pe benzile de alergat pentru 5 zile pe săptămână timp de 4 săptămâni: alergare de anduranță, odihnă sau alternanță între sprinturi scurte și odihnă. În cadrul studiului, în antrenamentul intermitent de înaltă intensitate a fost acoperită doar o treime din distanța parcursă în antrenamentul de anduranță (rezistență). Ambele tipuri de exercițiu au abilitatea de a îmbunătăți capacitatea de exercițiu și funcția creierului.

În urma analizelor, șobolanii alergători de anduranță, împreună cu cei alternanți între sprinturi scurte și odihnă au dezvoltat o masă musculară mai mare, au scăzut în greutate, au căpătat rezistență la efort și au dobândit capacitate aerobă crescută celulară la nivelul soleusului (un mușchi cu fibre predominant lente, care îl fac adaptat la rezistență) și la plantaris (un mușchi cu fibre cu predominant rapide adaptate la energie ridicată), spre deosebire de grupul de control, șobolanii odihniți.

Atât șobolanii alergători de anduranță, cât și cei care alternanau între sprinturi scurte și odihnă, au căpătat o memorie spațială mai bună în căutarea unei platforme de evadare într-un labirint cu apă. De asemenea, aceștia au dezvoltat o neurogeneză (formare celulară) crescută în hipocamp. La șobolanii care au fost supuși antrenamentului intermitent de înaltă intensitate nivelurile unei proteine de semnalizare care promovează neurogeneza (BDNF) au fost crescute, spre deosebire de cei care alternanau între sprinturi scurte și odihnă. Receptorul de tropomiozin-kinază B (TrkB), cu afinitate mare la legarea factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF), a fost crescut la ambele categorii de șobolani care au efectuat exercițiu fizic.

Pe viitor, cercetătorii intenționează să maximizeze beneficiile fizice și cognitive ale antrenamentului intermitent de înaltă intensitate prin modificarea regimurilor de exerciții fizice, prin adaptarea timpului și intensității exercițiilor.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 21-05-2021 | creare: 21-05-2021 | Vizite: 422
Bibliografie
High-intensity intermittent training improves spatial memory in rats, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210517102642.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce sunt eficiente antrenamentele intense (HIIT)
  • Felul în care antrenamentele de înaltă intensitate pot remodela metabolismul
  • Combinația HIIT + intermitent fasting duce la pierderea grăsimii abdominale
  •