Exercițiile fizice pot ajuta adulții în vârstă să prevină apariția demenței

©

Autor:

Exercițiile fizice pot ajuta adulții în vârstă să prevină apariția demenței
Nu doar picioarele și inima se antrenează atunci când realizăm exercițiile fizice, ci și creierul. Un nou studiu realizat de cercetătorii de la UT Southwestern arată că atunci când adulții în vârstă cu pierderi ușoare de memorie au urmat un program de exerciții timp de un an, fluxul de sânge către creierul lor a crescut.
Până la 20% din persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste au un anumit nivel de insuficiență cognitivă ușoară (MCI), modificări ușoare ale creierului care afectează memoria, luarea deciziilor sau abilitățile de raționament. În multe cazuri, MCI progresează spre demență, inclusiv boala Alzheimer. Oamenii de știință au arătat anterior că nivelurile mai scăzute decât de obicei ale fluxului de sânge către creier și vasele de sânge mai rigide care duc la creier sunt asociate cu MCI și demență. Studiile au sugerat, de asemenea, că exercițiile aerobice regulate pot ajuta la îmbunătățirea cogniției și a memoriei la adulții în vârstă sănătoși. Cu toate acestea, oamenii de știință nu au stabilit dacă există o legătură directă între exerciții, vasele de sânge mai rigide și fluxul sanguin al creierului.

În cadrul studiului, cercetătorii au urmărit 70 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 55 și 80 de ani care au fost diagnosticați cu insuficiență cognitivă ușoară. Participanții au fost supuși examenelor cognitive, testelor de fitness și scanărilor de imagistică prin rezonanță magnetică cerebrală. În etapa următoare, participații la studiu au fost repartizați aleatoriu fie să urmeze un program de exerciții aerobice moderate, fie un program de întindere timp de un an. Programul de exerciții a implicat trei până la cinci sesiuni de exerciții pe săptămână, fiecare cu 30-40 de minute de exerciții moderate, cum ar fi o plimbare rapidă.

Patruzeci și opt de participanți la studiu au finalizat întregul an de antrenament și s-au întors pentru testele de urmărire. Dintre aceștia, cei care au efectuat exerciții aerobice au arătat o rigiditate scăzută a vaselor de sânge din gât și o creștere a fluxului sanguin global către creier. Cu cât consumul lor de oxigen (un marker al condiției aerobice) a crescut, cu atât modificările aduse rigidității vaselor de sânge și fluxului sanguin al creierului au fost mai mari. Modificările acestor măsurători nu au fost găsite în rândul persoanelor care au urmat programul de întindere. În timp ce studiul nu a găsit nicio modificare semnificativă în memorie sau în alte funcții cognitive, cercetătorii spun că acest lucru se poate datora dimensiunii mici sau a duratei scurte a studiului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-03-2021 | creare: 28-03-2021 | Vizite: 462
Bibliografie
Exercise boosts blood flow to the brain, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210323131213.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile aerobice și de rezistență, benefice pentru sănătatea creierului după 50 de ani
  • Vârsta mijlocie - perioada optimă pentru a îmbunătăți funcția cardiacă
  • Care este „doza optimă” de exercițiu fizic pentru ameliorarea sănătății cognitive la vârstnici?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum