Extractul de verbină de lămâie îmbunatățește calitatea somnului

©

Autor:

Extractul de verbină de lămâie îmbunatățește calitatea somnului
Verbina de lămâie sau lămâița, cunoscută și sub denumirea științifică de Aloysia citrodora, este apreciată pentru proprietățile sale antioxidante, anxiolitice, antimicrobiene, anticanceroase și sedative, atribuite prezenței verbascosidei în frunzele plantei. Aceasta interacționează cu receptorii GABA-A, modulând activitatea neurotransmițătorilor și îmbunătățind calitatea somnului. Un studiu recent publicat în revista Nutrients a investigat utilitatea verbinei de lămâie în îmbunătățirea somnului persoanelor cu probleme de somn.
Studiul, realizat la Departamentul de Științe ale Sănătății de la Universidad Católica San Antonio de Murcia (UCAM), a implicat administrarea unei formulări nutraceutice pe bază de verbina de lămâie timp de 90 de zile unor persoane sănătoase cu probleme de somn. Formula conținea 400 mg de verbina de lămâie cu un conținut de cel puțin 24% verbascosidă. Calitatea somnului a fost evaluată prin mai multe metode, inclusiv scorul analog vizual (VAS), Indicele de Calitate a Somnului Pittsburgh (PSQI) și actigrafia, care a măsurat domenii precum latența somnului, eficiența, trezirea după debutul somnului și întreruperile de somn.

Rezultatele au indicat o îmbunătățire semnificativă a calității somnului în grupul intervenției comparativ cu grupul de control, cu reducere a anxietății și creșterea nivelurilor de melatonină, indicând mecanismul potențial de îmbunătățire a somnului. Nu au fost observate modificări semnificative ale presiunii arteriale, ritmului cardiac sau altor teste de laborator.

Concluziile studiului susțin utilizarea verbinei de lămâie ca tratament complementar în îmbunătățirea somnului, cu un impact pozitiv asupra anxietății și producției de melatonină. Rezultatele promițătoare necesită studii suplimentare pentru a valida și extinde aceste descoperiri.

sursa: News Medical

Data actualizare: 24-05-2024 | creare: 24-05-2024 | Vizite: 126
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Verificarea compulsivă a reţelelor de socializare poate fi asociată cu lipsa somnului
  • Calitatea somnului ar putea fi influențată de genul persoanei
  • Cum îți afectează sănătatea lumina albastră a ecranelor digitale?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum