Extrasistole atriale
Autor: Dr. Stiuriuc Simona
Extrasistolele atriale sau contractiile premature provoaca frecvent un ritm cardiac neregulat. Cele care se produc in camerele superioare sunt numite extrasistole atriale. Daca ati avut vreodata senzatia ca inima a „sarit o bataie”, a fost probabil din cauza acestui tip de aritmie. In realitate inima nu sare o bataie, ci o contractie suplimentara se produce mai rapid decat este normal. Extrasistolele sunt frecvente la copii si adolescenti si se intalnesc la majoritatea persoanelor la un moment dat. De obicei cauza lor nu este identificata. Extrasistolele dispar cu timpul si nu necesita tratament special. Ocazional sunt cauzate de boli sau de leziuni ale inimii. Medicul poate recomanda efectuarea de teste suplimentare pentru a se asigura ca inima este sanatoasa.
Extrasistolele atriale sau bataile atriale premature sunt cauzate de depolarizarea prematura si anormala a atriilor, responsabila de un complex QRS anticipat. De obicei, forma acestui complex este identica cu cea a batailor sinusale. Diagnosticul se pune pe electrocardiografie.
Extrasistolele atriale, izolate in cele mai multe cazuri, pot declansa un episod de tahicardie supraventriculara de durata variabila. Expresia clinica a extrasistolelor atriale variaza de la palpitatii perceptibile pana la latenta completa. (1) (3)
Decizia de a trata este determinata de repercursiunile functionale ale conditiei. Folosirea unui sistem de inregistrare Holter face posibila numararea extrasistolelor pe o perioada de 24 de ore, pentru a descoperi caracterul preponderent diurn al acestora, sugerand un factor adrenergic sau nocturn, sugerand tulburari vagotonice si pentru a identifica episoade de fibrilatie atriala care nu au fost resimtite de catre pacient.
Oricare dintre cardiopatiile adultului si mai ales leziunile valvei mitrale si bolile cardiace congenitale pot sta la baza etiologiei extrasistolelor atriale. Frecventa extrasistolelor atriale pare a creste cand se dezvolta insuficienta cardiaca, iar evolutia lor poate fi agravata de administrarea unor medicamente (digitalicele) sau de conditii metabolice (hipopotasemia). Totusi, exista numeroase cazuri in care nu se detecteaza nicio cardiopatie. In grupul extrasistolelor atriale izolate, poate fi individualizata hipervagotonia descoperita la sportivi. (2) (7)
In practica, abtinerea terapeutica este regula, mai ales cand extrasistolele sunt latente. In cazurile cu toleranta functionala deficitara, sedativele nervoase sau betablocantele sunt de ajutor. Medicamentele antiaritmice sunt rar necesare, dar pot fi prescrise daca episoadele de fibrilatie atriala paroxistica sunt prezente. (1)
Mecanism fiziopatologic
Extrasistolele atriale reprezinta o disritmie cardiaca comuna caracterizata de batai cardiace premature originand in atrii. In timp ce nodulul sinoatrial regleaza de obicei bataile cardiace in timpul ritmului sinusal normal, extrasistolele apar cand o alta regiune a atriilor se depolarizeaza inaintea nodulului sinoatrial si astfel declanseaza o bataie prematura. Cauza exacta a extrasistolelor atriale este neclara, desi exista cateva conditii predispozante.
De fiecare data cand inima se contracta aceasta necesita un impuls electric. In conducerea electrica normala, impulsurile isi au originea intr-o zona situata in urechiusa dreapta a inimii denumita nodulul sinusal. De aici impulsul electric generat este transmis in cele doua atrii si mai departe in ventriculi printr-o cale de conducere specializata denumita nodului atrioventricular. Fiecare parte din tesutul cardiac este activ electric si poate conduce electricitate, totusi rolul acestuia este doar de a conduce impulsul electric generat de nodulul sinoatrial si nu de a genera impulsuri. Ocazional, diferite grupuri celulare miocardice atriale denumite focare ectopice genereaza aceste impulsuri, rezultatul fiind extrasistolele atriale. (7)
Cauze si factori de risc
Extrasistolele atriale sunt contractii premature ale inimii si sunt produse de impulsuri cu originea ectopica in peretii atriali. Impulsurile ectopice activeaza atriile in diferite moduri fata de normalul impuls sinusal, care reflecta unde P diferite pe electrocardiograma.
Extrasistolele atriale pot apare la persoanele cu inima sanatoasa, la pacientii cu boala cardiaca (cardiopatie ischemica, insuficienta cardiaca), in hipoxemie (datorita hipertensiunii) si la pacientii cu hipertiroidism. Extrasistolele atriale pot precede instalarea tahicardiilor supraventriculare (atriale), flutterul si fibrilatia atriala, mai ales in formele cronice.
Intoxicatia digitalica poate fi de asemenea cauza si poate anunta instalarea unei tahicardii atriale cu bloc. In infarctul miocardic, extrasistolele atriale pot fi un semn de infarct atrial. Emotiile, oboseala, cafeaua, fumatul sunt factori care precipita extrasistolele atriale, mai ales la indivizii sanatosi. (2)
Cauzele extrasistolelor atriale:
- extrasistolele atriale pot apare la oamenii sanatosi fara nicio semnificatie patologica; riscul de a avea extrasistole cardiace creste odata cu varsta
- bolile cardiace precum ischemia miocardului (angina pectorala), miocardita (inflamatia muschiului cardiac), cardiomiopatia dilatativa sau hipertrofica, prolapsul valvei mitrale
- conditii metabolice precum hipopotasemia, hipoxia, hipomagneziemia, hipercalcemia
- endocrine: hipertiroidismul
- medicamente: digoxina, teofilina, antidepresivele triciclice
- diferite substante excitante precum cafeaua, alcoolul, cocaina, amfetaminele, ceaiul negru sau verde, ciocolata, nicotina
- stresul fizic si psihic
- post-chirurgical
- emotiile pozitive sau negative puternice. (2) (6)
Semne si simptome
Extrasistolele atriale sunt in general asimptomatice, simptomele se rezuma de obicei la senzatia de disconfort in piept si palpitatii. Cand acestea apar in salve sunt acompaniate de paloare, anxietate, transpiratii, lesin si chiar dispnee. Semnele fizice constau din puls periferic neregulat si succesiune anormala a zgomotelor cardiace. (2)
Extraistolele atriale sunt una dintre cele mai frecvente anomalii de ritm cardiac observate, alaturi de extrasistolele ventriculare. Acestea pot apare izolate sau in perechi (bigeminism, trigeminism), putand fi aberante sau non-conduse ventricular. Pacientii care au aceste tipuri anomalii de ritm le descriu ca palpitatii, batai scapate, batai grele, batai neregulate, batai lipsa sau batai in plus. Acestia mai pot acuza ameteala, cefalee usoara sau durere pectorala. Unii pacienti pot fi asimptomatici. (6)
Marea majoritate a extrasistolelor atriale sunt complet benigne si nu necesita tratament de obicei. In cazuri rare, extrasitolele atriale pot fi singurul semn al unor afectiuni cardiace care trebuie excluse printr-o evaluare adecvata. Totusi, extrasistolele atriale se pot transforma in flutter atrial, fibrilatie atriala sau tahicardie supraventriculara. (4)
Diagnostic
Electrocardiograma
Pe electrocardiograma extrasistolele cardiace sunt caracterizate de o unda P de forma anormala. Deoarece bataia cardiaca prematura este initiata in afara nodulului sinoatrial, unda P asociata apare diferita de cele observate in ritmul sinusal normal. Tipic, impulsul atrial se propaga normal prin nodulul atrioventricular si apoi in ventriculii cardiaci, rezultind un complex QRS normal, ingust. Totusi, daca bataia cardiaca este indeajuns de prematura, poate ajunge la nodulul atrioventricular in perioada sa refractara, caz in care nu va fi condusa la ventriculi iar unda P nu va fi urmata de un complex QRS. (6)
Alte studii diagnostice
- monitorizarea Holter printr-un electrocardiograf portabil, cu baterii, care este purtat de catre pacient pentru 24 de ore si aduce medicului date continue asupra activitatii electrice a inimii
- test de stres fizic efectuat pe o bicicleta stationara pentru a masura functia cordului, a muschilor si a plaminilor in timpul activitatii fizice; pacientul este atasat la un electrocardiograf pentru a intregistra activitatea electrica a inimii
- studiile electrofiziologice sunt teste invazive in care medicul insera fire metalice printr-un vas de sange pana la cord pentru a evalua extrasistolele
- ecocardiograma este un test care foloseste undele sonore pentru a evalua functia si structura muschiului cardiac si a valvelor. (5)
Tratament
Extrasistolele atriale sunt in majoritate benigne, astfel incat tratamentul este optional si simptomatic. Medicamente precum betablocantele sau blocantele canalelor de calciu sunt adesea folosite, dar cu rezultate neclare. Cel mai important tratament dupa excluderea unor conditii cardiace severe este sfatuirea pacientului asupra diferitelor mecanisme de adaptare. In cazurile benigne conditia poate fi controlata prin reducerea stresului si dieta. Eliminarea cafeinei reduce incidenta extrasistolelor. (4) (2)
Ablatia pe cateter prin radiofrecventa
Este o tehnica care elibereaza energie prin radiofrecventa prin varful unui cateter care este plasat in apropierea celulelor atriale ectopice care initiaza extrasistolele atriale. Radiofrecventa distruge ireversibil aceste focare atriale ectopice pentru a elimina permanent aritmia. (5)
- Accident ischemic tranzitor
- Reumatismul articular acut - RAA
- Angina pectorala stabila
- Infarctul miocardic
- Insuficiența cardiacă
- Atrezia tricuspidiană
- Extrasistolele ventriculare
- Tahicardia ventriculara
- Fibrilatia ventriculara
- Aritmia
- Factori de risc în bolile cardiovasculare
- Transplantul cardiac
- Sfaturi pentru sănătatea inimii
- Inima (cordul)
- Probleme cardiace sau altceva?
- Presiune inima
- Extrasistole si scrisoare medicala :-s
- Nu am avut probleme cu inima... de ceva timp simt ca am inima sub presiune
- Am palpitatii si in stare de repaus si uneori ma inteapa si simt o jena...
- Am observat ca in ultimul simt intepaturi in dreptul inimii din cauze pe care nu l-e pot explica
- Atacuri de panica, circulatie, inima sau altceva ?
- Bataile inimii copil 2ani
- Zgomote ciudate la inima
- Aritmii