Anorexie sau bulimie: mestec mancarea si o scuip !

21-10-2016
GCF
Nu este medic/terapeut
GCF
Buna ziua,


De cand ma stiu, am avut probleme de alimentatie, am fost mereu preocupata de aspectul fizic.
Am 29 ani si am o greutate normala ( 53 kg si 1, 64m) care nu a oscilat prea mult de-a lungul timpului.
M-am confruntat mereu cu diverse dependente : mancat noaptea dulciuri, alcool, cafea, tutun etc.
Acum 2 ani am inceput sa mananc foarte putin sau deloc chiar ( zile intregi), pe fond de stres.
Acum insa am o problema pe care nu stiu cum as putea sa o incadrez : mestec mancarea si nu o inghit. Am trecut prin cateva evenimente foarte stresante si traumatizante pt mine si aceasta problema s-a agravat. Imi cumpar tot timpul mancare pe care doar o mestec si o scuip.Imi este pofta de diverse alimente dar mi-e teama sa nu ma ingras, la inceput mi se parea ideal, imi faceam poftele si nici nu exista riscul sa ma ingras.
Cand sunt stresata, nu ma pot controla, ma trezesc si noaptea si fac fix asta : mestec cantitati industriale de mancare pe care le scuip apoi. Pentru ca fac si foarte mult sport, uneori ma simt epuizata fizic, dar nu ma pot opri.

S-a mai confruntat cineva cu aceasta problema ? Tine de anorexie sau bulimie ? Am uitat sa spun ca de 4 ani aproximativ folosesc zilnic diverse laxatiive ( ceaiuri, pastile ), indiferent ca mananc sau nu.
Ce pot face pt a avea un stil de viata sanatos ?Pentru ca a devenit extrem de stresant si obositor ce mi se intampla acum.
4 comentarii
2
21-10-2016, ora 13:08
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Inteleg ca problemele alimentare dureaza de mai multi ani si te ingrijoreaza din ce in ce mai serios. Pentru depasirea acestor probleme, iti recomand sa apelezi la sedintele de psihoterapie si la un nutritionist. Este posibil sa fie necesar si un consult psihiatric.
Cu ajutorul psihoterapiei vei aborda si rezolva mai usor dificultatile cu care te confrunti, iti vei imbunatati stima de sine, iti vei trata anxietatea legata de aspectul fizic, vei invata sa gestionezi situatiile de stres acut sau cronic, iti vei regasi echilibrul emotional si iti vei imbunatati considerabil viata.
Poti apela la sedintele tinute in cabinet sau online prin programul Skype.
In aceste link-uri gasesti mai multe informatii despre tratarea tulburarilor alimentare, a anxietatii si metodele utilizate in dezvoltarea personala:
-------*

Sper ca aceste informatii sa iti fie utile.
Multa sanatate!

(*modificat de admin)
2
21-10-2016, ora 13:42
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Buna ziua, toate problemele avute "e" de fapt una, dependenta si "sora" ei buna: dificultatea de a gestiona limita (masura)! Indiferent ce ati face faceti fara masura. Probabil ca asta se intampla si in relatiile pe care le aveti.
Relatia cu mancarea este la fel cu toate celelalte: oscilati intre a va "umple" (atasa puternic, ca si cum nu mai exista altceva) si a refuza totul (fugi). Si intre ele: Teama
Solutia intr-o astfel de situatie, asa cum a mentionat si colega este psihoterapia. Ce fel de psihoterapie ramane la latitudinea Dumneavoastra...
0
21-10-2016, ora 15:24
GCF
Nu este medic/terapeut
GCF
Da, aveti dreptate, comportamentul asta se reflecta si in relatiile mele cu ceilalti... cand eram atasata de cineva ( dependenta chiar, spre obsesie) eram in perioada in care nu mai mancam, iar cand o relatia esua si aveam sentimente de singuratate si respingere, ma refugiam in obiceiul acesta de a manca fara sa inghit.
Multumesc pentru sfaturi, o sa fac tot posibilul sa urmez un tratament prin psihoterapie !
0
24-10-2016, ora 09:38
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Cu privire la consultarea unui psihoterapeut pentru „corectarea” relatiei cu alimentele colegii mei au oferit informatii pretioase.

Din punct de vedere nutritional, dincolo de greutatea in sine, cele 53 de kilograme care, dupa cum ati spus si dvs. va incadreaza in intervelul de normalitate al indicelui de masa corporala, ar trebui sa va puneti si problema unor carente vitaminice, minerale, posibil macronutriente (proteo-calorice). Utilizarea laxativelor, a pastilelor (pentru pierderea in greutate banuiesc), implicit alimentatia dezechilibrata pot determina din pacate malnutritie (denutritie). Aceasta poate fi obiectivata la o prima vedere in urma analizelor de laborator (de exemplu: albuminemie, colesterol seric, glicemie, corpi cetonici, fier seric si feritina, calcemie, magnezemie, fosfatemie si alte determinari ale mineralelor si vitaminelor - sau a metabolitilor lor- din sange).

De asemenea, efortul fizic de lunga durata sau intensitate crescuta trebuie sustinut printr-o dieta corespunzatoare, care sa-i ofere organismului energia necesara pentru a desfasura activitatile propuse. Astfel se poate explica si epuizarea resimtita de dvs, in contextul subalimentarii declarate.

Alimentele nu reprezinta o sursa de calorii care influenteaza strict balanta energetica si fac legea daca pierdeti sau cresteti in greutate. Corpul dvs. trebuie nutrit pentru a functiona corect, pentru a va asigura energia de zi cu zi. In acest scop este ideal sa consultati un specialist in nutritie, nutritionist-dietetician sau medic nutritionist, care sa va indrume in acest demers spre o alimentatie echilibrata, in paralel cu sprijinul unui psihoterapeut care sa va ajute sa construiti o relatie sanatoasa cu alimentele.

Multa sanatate va doresc, iar in cazul nelamuririlor va stau la dispozitie.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Căile ce controlează la nivel cerebral aportul alimentar
  • Modularea microbiotei intestinale ar putea reprezenta o modalitate eficientă de tratare a tulburărilor de alimentație
  • Revizuirea celor mai recent identificate tulburări de alimentație
  • Cercetările evidențiază impactul tulburărilor de alimentație asupra stării de sănătate
  • Tulburările alimentare sunt cea mai letală formă de tulburare psihică - ce propun psihologii
  •