Anxietate generalizata, ganduri intruzive

19-05-2020
anotherme
Nu este medic/terapeut
anotherme
Buna ziua, ma numesc Ana, am 25 de ani si sufar de anxietate generalizata.
Problema care sta acum la baza anxietatii mele este ca intr-o zi am auzit pe cineva ca a intrat in depresie si s-a sinucis. De atunci ma gandesc intr-una si imi este foarte frica sa nu ajung in depresie din cauza anxietatii sau sa nu ajung sa nu ma mai pot controla si sa imi fac rau. Ma gandesc ca imi va fi imposibil sa mai fac fata acestor ganduri si ca imi vor acapara viata si voi ajunge sa imi doresc sa imi fac rau. Sunt ganduri intruzive sunt constienta de acest lucru, nu imi doresc sub nicio forma sa fac asa ceva, dar frica asta ma paralizeaza. Am inceput terapia cam 2 luni, terapeuta mea nu este ingrijorata zice ca e ceva normal in anxietate sa apara astfel de ganduri intruzive. Dar nu ma pot linistii, exista sanse ca aceste ganduri sa devina reale? pot sa imi pierd controlul si sa nu mai suport situatia asta de frica si sa ajung sa imi doresc asa ceva? A mai trecut cineva prin asa ceva? Eu sunt o persoana care iubeste viata si am inteles ca aceste ganduri intruzive te lovesc acolo unde ti-e mai drag, intocmai ca sa provoace frica. Dar mi-e atat de frica, incat simt o frica in tot corpul atunci cand dau atentie acestor ganduri. Mi-e frica ca nu voi mai suporta intr-o zi si chiar imi voi dori sa fac ceva rau. Mentionez ca am avut si alte frici de-alungul anilor, cum ar fi frica de a nu face rau cuiva drag mie sau eram pur si simplu paralizata de frica sa nu ajung la inchisoare cu toate ca nu facusem nimic, dar acest gand de acum e cel mai rau...
Va rog dati-mi niste pareri.
4 comentarii
1
19-05-2020, ora 16:08
Verno
Nu este medic/terapeut
Verno
Daca simptomele sunt suparatoare si este suferinta mare poti incerca sa mergi la un doctor psihiatru pentru un tratament antidepresiv, anxiolitic, pe o perioada limitata de timp(1 an) si sa vezi daca te ajuta, cert este ca chiar te poate ajuta sa mai reduci anxietatea si frica, dar trebuie ca sa gasesti antidepresivul cel mai potrivit pentru tine si asta se poate sa nu fie din prima.
Eu nu am nicio reactie adversa de la antidepresiv, el nu da dependenta ci anxioliticele de tip xanax dau dependenta.De exemplu un antidepresiv de genul venlafaxina, fluoxetina, fluvoxamina, paroxetina, cipralex(unul din ele) te pot ajuta mult dar doctorul psihiatru e cel ce decide..
Vreau sa zic ca daca suferinta e maxima si de nesuportat antidepresivele pot fi solutia buna pe termen limitat, iar combinat cu psihoterapia asa cum recomanda toti, poate reduce suferinta semnificativ.
Sanatate si succes!
0
20-05-2020, ora 10:53
Dr. Diaconu Lavinia
Psihiatrie, Bucuresti
Dr. Diaconu Lavinia
Buna ziua.

Recomand sa mergeți și la un medic psihiatru. În urma unei evaluări complete o sa va dea un tratament. În paralel continuati psihoterapia. Cea mai recomandată psihoterapie este psihoterapia cognitiv-comportamentala.
0
20-05-2020, ora 14:38
anotherme
Nu este medic/terapeut
anotherme
Multumesc pentru raspunsuri.
Nu as dori sa incep un tratament medicamentos, decat daca devine foarte foarte grava situatia. Psihoterapetul nu considera deocamdata ca este nevoie de tratament medicamentos, sper sa se rezolve doar cu psihoterapie sa nu fie nevoie de medicamentatie.
0
21-05-2020, ora 12:40
Psiholog Chițimuș Cristina
Psihologie, Iași
Psiholog Chițimuș Cristina
Buna ziua,

Nu sunt sanse ca aceste gânduri sa devina realitate, nu va puteti pierde controlul si sa nu mai stiti de dumneavoastra. Sunt gânduri specifice anxietatii, gânduri cu care se confruntă foarte multe persoane ce suferă de această afecțiune. Urmați in continuare ședințele de terapie și dacă simțiți că va este foarte greu să faceți față, apelați la un medic psihiatru in vederea stabilirii unui tratament ca sa puteti depăși mai usor aceasta perioada.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: