Artrita virala cauzata de vaccinul ROR adulti?

30-01-2021
dapetroaei
Nu este medic/terapeut
dapetroaei
Buna seara,

Aproximativ acum 3 saptamani m-am vaccinat impotriva rubeolei, rujeolei si oreionului (ROR)-prima doza. Am varsta de 50 de ani, dar sotul a insistat sa facem vaccinul pentru a imbunatati imunitatea la Covid 19 pentru ca ne aflam in strainatate si nu avem asigurare medicala.
La ceva timp de la vaccin am inceput sa am dureri de intensitate variabila la articulatiile mici ale mainilor. Apoi s-a instalat o stare de oboseala permanenta, durerile s-au intensificat si somnul noaptea a devenit din ce in ce mai putin. Am incercat cu nurofen raceala si gripa, aceclofenac si durerile nu s-au ameliorat, dimpotriva au devenit insuportabile.
Am mers la medic care mi-a dat de facut radiografii si analize, dar nici nu m-a gandit la vaccin asa ca nu l-am mentionat. Recent am citit ca vaccinul era contraindicat la pacientii cu parinti cu boli autoimune (mama are poliartrita reumatoida) si la cei care nu au avut rubeola in copilarie (nici eu nu am avut).
Radiografiile au iesit normale.
Analizele sunt normale, doar RBC putin marit 4.9 (limita superioara 4.8) poate pt ca fumez si PLATELET crescut. Factorul reumatoid negativ, ANA (antinuclear antibodies) ) 0.6 negativ. Mai astept un rezultatul la EXTRACTABLE NUCLEAR ANTIGEN (ENA).
Pentru ca durerile nu trec cu nimic am trecut de astazi la ATOXIA (etoricoxib) 120 mg la pranz cu care s-au ameliorat 90%. Concomitent iau Dexamethasone 1.5 mg dimineata si 1.5 mg seara pt 5 zile. Cu toate ca iau aceste medicamente am inceput sa simt si articulatiile la solduri (nu pot spune ca am durere intensa).
Intrebarea mea este daca putem sa spunem ca este vorba despre artrita virala si daca aceasta este reversibila sau va trebui sa traiesc cu artrita toata viata? Poate fizioterapia ajuta in acest caz?
Sper din suflet sa imi puteti da un raspuns.
2 comentarii
0
31-01-2021, ora 17:31
Dr. Albu Laura
Dermatovenerologie, Cluj-Napoca
Dr. Albu Laura
Vaccinul ROR NU este contraindicat la persoane cu boli autoimune si nici la copii acestora. De asemenea el nu "imbunatateste imunitatea la COVID-19".
Artropatia, si mai rar artrita, dupa administrarea vaccinului antirubeolic la femei adulte este un efect advers cunoscut, a carui incidenta (intre 24-60% in diferite studii) creste odata cu varsta la momentul administrarii. De cele mai multe ori este acuta si autolimitata, dar exista si cazuri in care poate sa persiste ani de zile sau toata viata.
0
01-02-2021, ora 05:31
dapetroaei
Nu este medic/terapeut
dapetroaei
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Este de foarte mare ajutor.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O a treia doză de vaccin ROR ar putea fi necesară în cazul unei epidemii de oreion
  • S-au descoperit noi beneficii ale vaccinului antirujeolic
  • Vaccinul ROR ar putea oferi protecție împotriva COVID-19
  • Vaccinul ROR reduce utilizarea tratamentelor cu antibiotice la copii (studiu norvegian)
  •